Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Uskoro iz tiska izlazi Napretkov godišnjak

Izdavanjem Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2019. godinu HKD “NAPREDAK” nastavlja svoju misiju čuvanja tradicije i običaja Hrvatskoga naroda. Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” nastavilo je  izdavati  Hrvatski narodni godišnjak, pa je tako “svjetlo dana” ugledao i Hrvatski narodni godišnjak za 2019. godinu, čime je HKD “Napredak” zaokružilo izuzetno plodnu godinu i najavilo novu, 2019. s puno sadržaja, projekata i aktivnosti, a što sve ukupno okuplja mnogo kulturnih djelatnika i zaljubljenika diljem svijeta kroz Napretkove podružnice.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Napretkov godišnjak za sljedeću godinu donosi obilje novih tekstova, koji se uklapaju u stoljetnu koncepciju. U prvom dijelu nudi niz stručnih tekstova na temu promocije dijaloga za održavanje mira i uloge vjerskih zajednica i radničkih pokreta a iz pera: dr.sc. Pavla Mijovića, Maje Nikolić, Miroslava Landeke, mons. Ive Tomaševića te pravoslavnog svećenika Danila Pavlovića.

Nezaobilazni drugi dio Godišnjaka posvećen je povijesti. U ovom dijelu mogu se pročitati tekstovi dr. sc. Nikole Čiče “Napretkova zadruga – temelj narodne privrede, Nevena Šimića “Nogometni klub SAŠK Napredak, Miroslava Landeke “Zločini komunističke diktature”, fra Mirka Filipovića “Mišinci kod Dervente – stećak iz doba Sulejmana Veličanstvenoga”, Marijana Mandića “Četnički pokret 1941. - 1945. godine u Bosni i Hercegovini”.

godisnjak 900

U trećem dijelu ovog izdanja uredništvo donosi književne uratke Dragana Vidovića, dr. sc. Vande Babić i Sanje Radulović, a u u naredna tri dijela  ovoga izdanja Godišnjaka čitatelji će moći pročitati  osvrte, prikaze, poglede i izdvojene članke dr. sc.  Vande Babić, dr. sc. Hrvoja Šapine, Adisa Samardžića, Josipa Vrička, Ante Marinčića kao i Blaženke Malić.

U ovim Napretkovim izdanjima uobičajeno se svake godine donosi  poseban dio koji govori o životu i radu HKD Napredak: njegovoga predsjednika prof. dr. mons. Franje Topića, Stegovnoga suda, Stručne službe te izvješća niza  aktivnosti Napretkovih udruga i podružnica u 2018. godini.

Poseban dio Godišnjaka govori i o XIX. Međunarodnoj likovnoj koloniji u Breškama. A u Godišnjaku možete naći adresar svih Napretkovih podružnica kao i uobičajeni katolički kalendar s dodatkom važnijih datuma i blagdana iz julijanskoga i muslimanskoga kalendara. Uredništvo Napretkovog izdanja Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2019. godinu čine: Ivana Barišić, vlč. Josip Vajdner, Miroslav Landeka i Josip Vričko na čijem čelu je glavni i odgovorni urednik Franjo Bratić.

Duga je i neiscrpna povijest Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, a Napretkovi godišnjaci na vjerodostojan način ju čuvaju i prenose generacijama koje dolaze.

Za GIP piše Anto PRANJKIĆ