Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

POVIJESNI PLANINARSKI POHODI

Jedan nepoznati putopisac iz turskog doba zapisao je kako Sarajevo nije samo mala kasaba i njegova Baščaršija. “ Sarajevo su njegove rijeke, doline i planine posebno planine, koje čuvaju Sarajevo i njegove ljude. I Sarajlije vole planine. Od petka do mrkle nedjeljne noći oni ih posjećuju, hrane šumske životinje i uživaju u blagodatima prirodne bosanske ljepote.”

A davne 1923. godine skupina Napretkovih entuzijasta koja je voljela prirodu i planine osnovala je Hrvatsko planinarsko društvo i dala mu ime “Bjelašnica”. Članovi ovog društva kroz povijest osvojili su veliki broj planinskih visova i masiva, a samo u u 2018. izvršili su 35 planinarskih pohoda i izleta na destinacije širom Sarajeva i regije. Pored osvajanja planinskih vrhova članovi ovoga društva posjećuju i kulturno- povjesne spomenike a u ovoj su godini tako bili u starom gradu Dubrovnik kod Ilijaša te na tvrđavama Vranduk, Maglaj, Tešanj i Doboj, potom u  Arheološkom parku u Visokom, starom gradu Stocu i drugim mjestima bogatim tradicijom i kulturom.

U povodu 95. obljetnice obnove rada ovog društva za 12. prosinca zakazana je prigodna promocija planinarske karte Bjelašnice - “Josipova staza” a koja uključuje i ostale planinarske staze i pravce na Bjelašnici. Promocija će se dogoditi u Napretkovom klubu “Lira” u Sarajevu 12. prosinca  s početkom od 18.00 sati

Za GIP pišeAnto PRANJKIĆjosipova staza 800