Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Izuzetno sposoban poslovni čovjek koji voli svoj zavičaj

Svaka inicijativa ovakve vrste je jako dobro došla.  Svaki pokušaj za spajanjem, za povezivanjem je sjajna stvar za nas poduzetnike koji izvozimo. S obzirom da sam već duže v

rijeme prisutan na svjetskom tržištu vidim  da je domoljubni segment  vrlo bitan i s obzirom da smo vezani s jednom talijanskom tvrtkom, mogu reći vidjevši i na njihovu primjeru, da zapadne zemlje njeguju princip “svoj-svoje”. Talijani pomažu Talijane, Nijemci, Nijemce... I mi trebamo njegovati princip “Hrvati Hrvatima” i zato s inicijativama koje dolaze iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao što je ovaj Registar poslovnih subjekata izvan RH, možemo se povezati te zajednički probati nastupiti i izvoziti svoje proizvode, koji itekako imaju mjesta na inozemnom suncu, kaže Denis Nemčević, predsjednik Spider grupe iz Pitomače.

nemcevic 1024

Nekoliko je  hrvatskih tvrtki koje uspješno kroče svjetskim tržištima i svijetli su primjer, kako se iz jedne male zemlje kao što je Hrvatska uz prirodnu ljepotu i bogatstvo, rad i pošten odnos može ostvariti zapažene rezultate i na vrlo zahtjevnom inozemnom tržištu. Te tvrtke do svojega rezultata nisu došle preko noći. Njihovi poslovni uspjesi plod su dugogodišnjega promišljanja, osmišljavanja i  realizacije projekata.
Među  hrvatskim gospodarskim uspješnicama    pozornost plijeni Spider grupa iz Pitomače iza koje stoji 30-godišnji obiteljski rad. Grupu vodi njezin predsjednik Denis Nemčević a u pet tvrtki stvara preko 150 djelatnika organizacijski raspoređenih kao “švicarski sat”. No,  iza toga je, uistinu mnogo neprospavanih sati uz rad i promišljanje Denisove obitelji, najprije pokojnoga oca, a onda majke i sestre i cijeloga lanca cjelokupnoga biznisa. A osnovna djelatnost Spider grupe je prozvodnja i plasman vlastitih proizvoda(čajeva) na tržište:

- Mi smo sastavljeni od pet povezanih poduzeća. Na prvom mjestu nam je vlastita plantaža i proizvodnja na 200 ha zemljišta u Podravini, gdje dominantno uzgajamo kamilicu i ostalo ljekovito bilje. Radi se o jednom zaokruženom procesu organske proizvodnje. Tu je i  tvrtka koja se bavi kooperacijom, a preko nje kontroliramo 1 000 ha poljoprivredne proizvodnje opet dominantno kamilice u Podravini, Slavoniji, a jednim  dijelom i u Mađarskoj, ostvarujući tako i prekograničnu suradnju. Tvrtka Jan Spider je najstarija u grupi. Osnovana je 1991. godine, a od 1996. godine prerađujemo preko 200 vrsta bilja i to sve skupa završi u našoj proizvodnoj tvrtki Herbarium, koja se bavi finalizacijom u proizvodnji, što znači proizvodnjom gotovih čajeva, kaže nam predsjednik Uprave Nemčević i ističe kako njegova grupa godišnje upakira preko 15 milijuna kutija čajeva ili preko 300 milijuna filter vrećica čaja godišnje. A ta bi se proizvodnja, kaže on, mogla uskoro i povećati, jer je grupa pred početkom izgradnje nove tvornice u blizini Pitomače, a investirat će 4 milijuna  eura, što će tvrtku podići na još veću razinu. Naravno, time će tvrtka dobiti i veći iskorak na inozemnom tržištu, gdje uspješno kroči već godinama:

- Mi više izvozimo nego što prodamo proizvoda u našoj zemlji. No, zadovoljni smo rezultatima rada, jer smo obiteljska tvrtka u drugoj generaciji upravljanja, ponosno ističe Denis i napominje kako grupa ima riješen izvoz u veliki broj zemalja. Jako mu je draga inicijativa o povezivanju hrvatskih poslovnih ljudi, koju kroz Registar poslovnih subjekata izvan Republike Hrvatske pokreće Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske:

- Svaka inicijativa ovakve vrste je jako dobro došla.  Svaki pokušaj za spajanjem, za povezivanjem je sjajna stvar za nas poduzetnike koji izvozimo. S obzirom da sam već duže vrijeme prisutan na svjetskom tržištu vidim  da je domoljubni segment  vrlo bitan i s obzirom da smo vezani s jednom talijanskom tvrtkom, mogu reći vidjevši i na njihovu primjeru, da zapadne zemlje njeguju princip “svoj-svoje”. Talijani pomažu Talijane, Nijemci, Nijemce... I mi trebamo njegovati princip “Hrvati Hrvatima” i zato s inicijativama koje dolaze iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao što je ovaj Registar poslovnih subjekata izvan RH, možemo se povezati te zajednički probati nastupiti i izvoziti svoje proizvode, koji itekako imaju mjesta na inozemnom suncu, kaže Denis.nemcevic 900

Denis Nemčević je primjer mladoga čovjeka, koji svoj kruh zarađuje u svojoj zemlji, a proizvode nudi i na zahtjevnom svjetskom tržištu. No, živi, radi i plaća porez  u Hrvatskoj. Kaže da se u Hrvatskoj može živjeti od svojega rada, a da mu njegovi djelatnici vjeruju i da polako osvaja jesu stalna zapošljavanja novih ljudi, čak i onih koji zbog njegovoga odnosa i uvjeta rada napuštaju Zagreb i dolaze u unutrašnjost, poput vrijednog menadžera Danijela Ivandije.

- Događa se da nas koči birokracija, zakonodavstvo, ali mislim da, kada bi se to malo posložilo, bilo bi puno lakše i nema razloga da se stvari ne poprave, jer u Hrvatskoj ima dobrih ljudi, kvalitetnih ideja i zdravih firmi te svi zajedno zaslužujemo još jednu priliku za jednim jačim “poslovnim vjetrom u leđa” kako bi svima bilo bolje. Trebamo pokušati okrenuti taj negativni trend iseljavanja iz Hrvatske, a koji u konačnici nikom ne donosi dobro, kaže Denis te napominje kako će Spider grupa nastaviti njegovati svoja dva brenda čajeva: “GARDENOLO” i  “NATURAVITA”,  koju su akvizirali od Atlantic grupe, a radi se o nekadašnjim Cedevita čajevima. Radi se o brendu koji posluje na pet tržišta, a glavna su Hrvatska i Bosna i Hercegovina. “Natura Vita” zaslužuje i razvitak novih prodajnih kanala i tržišta, a ljudi poput Nemčevića da svojim radom razvijaju svoj posao i otvaraju nova radna mjesta za nove osmjehe na licima hrvatskih ljudi.

Za GIP piše Anto Pranjkić