Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet08072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Orašje: Događa se svojevrsna sinergija hrvatskoga naroda u BiH

Nadam se da će  danas ovo potpisivanje 89 projekata koji pokazuju da ima i volje i snage i sposobnosti i entuzijazma u hrvatskom narodu, rezultirati time da ti projekti budu završeni, a kvaliteta života, funkcionalnost i sve ono čemu oni streme, biti će uistinu bolja i puno kvalitetnija, kazao je ovom prigodom državni tajnik Milas.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Svečani program u povodu potpisivanja  ugovora o financijskoj potpori Republike Hrvatske za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u BiH, a u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske, upriličen je danas u kongresnoj dvorani toliškog franjevačkog samostana.

orasje

U nazočnosti brojnih visokih zvaničnika, predvođenih premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom HNS BiH dr. Draganom Čovićem te visokim dužnosnicima iz crkvenog, društvenog i  kulturnog života potpisani su ugovori za 89 programa i projekata Hrvata iz BiH a sukladno  odluci Vlade Republike Hrvatske od 01. kolovoza ove godine.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Zvonko Milas je naglasio kako sve ono što možemo zajedno učiniti bude na korist jednom narodu s obje strane granice:
- Nadam se da će  danas ovo potpisivanje 89 projekata koji pokazuju da ima i volje i snage i sposobnosti i entuzijazma u hrvatskom narodu, rezultirati time da ti projekti budu završeni, a kvaliteta života, funkcionalnost i sve ono čemu oni streme, biti će uistinu bolja i puno kvalitetnija, kazao je ovom prigodom državni tajnik Milas.

Predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čović nije krio zadovoljstvo što je nazočan ovom događaju, kazavši, između ostaloga, kako je siguran da svaki projekat koje će se potpisati znači i jedan veliki iskorak za institucije koje će dobiti pomoć.

- Mnogo više od toga Vlada RH daje potporu svima nama u BiH, hrvatskom narodu u BiH i s te strane jedno veliko hvala, tebi dragi Andrej, svim tvojim suradnicima, svim saborskim zastupnicima, između ostaloga, kazao je dr. Čović.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se nalazi u Posavini na večeri Hercegovine u Posavini, koja je dobra prigoda za sinergiju hrvatskoga naroda u BiH. Napomenuo je kako je u Posavinu došao s poštovanjem, vođen željom da unaprijedi odnose na što kvalitetniji način te da se riješe otvorena pitanja te da se kroz potporu cijeloj BiH vodi računa o Hrvatima kao najmalobrojnijem, ali važnom za sadašnjost i europsku budućnost BiH.

Ovaj vikend u Posavini, ako se “po jutru dan poznaje” bit će prelijepi događaj u kojem će doći do izražaja hrvatsko zajedništvo i jedinstvo. “Večer Hercegovine” nudi to večeras. Sutra na večer svi ćemo se prisjetiti velikoga Ive Gregurovića i uskočiti u svijet hrvatskoga filma, Festival hrvatskoga filma, koji se ove godine u Orašju događa po 24. put, a prvi put  nosi ime po mnogima, najvećeg Posavljaka u povijesti.

Za GIP piše Anto PRANJKIĆ