Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto08112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

borisBoris Ćavar je naš dugogodišnji suradnik, novinar i fotoreporter honorarac u Večernjem listu od 1991. Radi za drugo regionalno izdanje Večernjaka za BiH, sa fotografijom. Suautor je nekoliko knjiga. Urednik dvije knjige iz Srijema. Autor tekstova i fotografija u još nekoliko knjiga iz Srijema i BiH. Suautor "Posavskog narodnog kalendara", godišnjaka za Hrvate iz Bosanske Posavine. Piše za godišnjak iz Hercegovine "Kršni Zavičaj" i još nekoliko časopisa. Od početka 2002. piše za www.garevac.com i nešto kasnije za www.siroki.info i www.posavkaonline.cjb.net . Surađuje sa još nekoliko web stranica. Ipak, Večernji list za BiH mu je matična novina. Posijetite i službene stranice našeg suradnika: www.bcavar.siroki.info

REFLEKTOR NA MURTERU I DALJE SVJETLI

Na otok Murter godinama dolaze Murteru vjerni turisti. Ni korona nije ih mogla spriječiti iako je broj gostiju manji od prošlog ljeta. Uz mjere preventive ipak na Murteru ima turista. Svjedoče to i gosti vjerni Odmaralištu Sindikata strojovođa  Hrvatske Reflektor.

Opširnije:REFLEKTOR NA MURTERU I DALJE SVJETLI

ODRŽAN TRADICIONALNI MEMORIAL DUŠKA RADIĆA

Zanimljiv skup hrvatskih novinara i lovaca održan je 17. Siječnja  u Podgariću u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Memorijal Duška Radića, tradicionalni je godišnji lov Sekcije lovci i mediji Hrvatskog Lovačkog saveza. Održan je u lovištu HLS-a Gradina Krnjača broj VII/5. Radi se o memorijalu u spomen na pokojnog Duška Radića, prerano preminulog glavnog urednika Hrvatskog radija, inače strastvenog lovca.

Opširnije:ODRŽAN TRADICIONALNI MEMORIAL DUŠKA RADIĆA

TERETNI VLAKOVI BRŽI OD BRZIH VLAKOVA

U ove tužne dane epidemije Korone, zemljotresa u Zagrebu, nevremena i prometne blokade, ima ljudi koji rade više od drugih. Nisu to medicinari, niti pripadnici Civilne zaštite, niti vojnici, iako se moraju vojnički ponašati. Uz vozače teretnih kamiona, to su strojovođe teretnog prometa. Najviše ih je iz HŽ Carga, ali ima ih dosta među privatnim operatorima u Hrvatskoj.

Opširnije:TERETNI VLAKOVI BRŽI OD BRZIH VLAKOVA

Umjesto vepra ulovili prijateljstvo

Kako izgleda jedan običan lov u neobičnom planinskom okruženju na Velikoj Kapeli pokazali su nam lovci LD „Kapela“ Jezerane. To je društvo sa stotinjak članova, a toliko ih se okupi i na otvorenju lova ili skupštini. No, u siječnju, nakon blagdana, u običnom lovu, podno vrha Velike Kapele zna se okupiti i samo petnaestak lovaca. To su lovci koji  su najvjerniji lovu i druženju.

Opširnije:Umjesto vepra ulovili prijateljstvo

U BRATINI SMO POSJETILI ZANIMLJIVU LOVAČKU OBITELJ

Unuci, otac, stric i djed lovci u obitelji Soltan. U Bratini, u općini Pisarovina, postoji nekoliko obitelji koji čuvaju bogatu lovačku tradiciju. U LD „Srnjak“ Bratina dosta je lovačkih obitelji, obično očeva i sinova, no ovdje je i jedna mlada lovkinja, prva u društvu. Valentina Soltan je dvije godine lovkinja, njen brat Ivan je deset godina lovac, a njihov otac, lovnik društva Stjepan Soltan je tri desetljeća lovac.

Opširnije:U BRATINI SMO POSJETILI ZANIMLJIVU LOVAČKU OBITELJ

ZABILJEŽENO U SVETOJ JANI

Lovačko društvo „Golub“ Sveta Jana kraj  svoje lovačke kuće ima kip ili „pil“ Svetog Huberta, zaštitnika lovaca. Kip je na uređenom postolju, a mogu ga vidjeti putnici i planinari koji idu na obližnji Japetić. Zaštitnik lovaca je stigao iz grada Krakowa u Poljskoj.

Opširnije:ZABILJEŽENO U SVETOJ JANI

U ZAGREBU PROMOCIJA TRI KNJIGE BOGDANA MALEŠEVIĆA

Poziv na Gozbu janjeta, u spomen Tanji Malešević. Zanimljiva promocija je održana u ponedeljak 3.veljače u zagrebačkoj Knjižnici Bogdan Ogrizović. Svoje tri nove knjige, među kojima i likovna monografija o prerano preminuloj sestri Tanji, promovirao je njen brat Bogdan Malešević. Književnik, teatralog, povjesničar umjetnosti i nositelj Zaklade obitelji Malešević u Cerniku kod Nove Gradiške, okupio je raznolike pomotore.

Opširnije:U ZAGREBU PROMOCIJA TRI KNJIGE BOGDANA MALEŠEVIĆA

PJESNIŠTVO PEJE ŠIMIĆA ZAOKRUŽENO VRIJEDNOM NAGRADOM

Upravo je iz tiskare Pejo Šimić dobio svoju šesnaestu knjigu pjesama, kada je saznao da je dobitnik nagrade Donat zadarskog ogranka Hrvatskog književnog društva. Nagarada je to za svekoliki književni doprinos, a predlozi su došli iz nekoliko ogranaka diljem Lijepe naše. Ništa čudno, jer Pejo Šimić je hodio od Vukovara, do Dubrovnika, Splita i Zagreba. Stigao je i do pradjedovskih Drinovaca u Hercegovini, ondje je imao uspješnu promociju. Nagrada Donat iz Zadra došla je da okruni stvaralaštvo dugo desetljećima.

Opširnije:PJESNIŠTVO PEJE ŠIMIĆA ZAOKRUŽENO VRIJEDNOM NAGRADOM