Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon01272020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

borisBoris Ćavar je naš dugogodišnji suradnik, novinar i fotoreporter honorarac u Večernjem listu od 1991. Radi za drugo regionalno izdanje Večernjaka za BiH, sa fotografijom. Suautor je nekoliko knjiga. Urednik dvije knjige iz Srijema. Autor tekstova i fotografija u još nekoliko knjiga iz Srijema i BiH. Suautor "Posavskog narodnog kalendara", godišnjaka za Hrvate iz Bosanske Posavine. Piše za godišnjak iz Hercegovine "Kršni Zavičaj" i još nekoliko časopisa. Od početka 2002. piše za www.garevac.com i nešto kasnije za www.siroki.info i www.posavkaonline.cjb.net . Surađuje sa još nekoliko web stranica. Ipak, Večernji list za BiH mu je matična novina. Posijetite i službene stranice našeg suradnika: www.bcavar.siroki.info

ODRŽAN TRADICIONALNI MEMORIAL DUŠKA RADIĆA

Zanimljiv skup hrvatskih novinara i lovaca održan je 17. Siječnja  u Podgariću u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Memorijal Duška Radića, tradicionalni je godišnji lov Sekcije lovci i mediji Hrvatskog Lovačkog saveza. Održan je u lovištu HLS-a Gradina Krnjača broj VII/5. Radi se o memorijalu u spomen na pokojnog Duška Radića, prerano preminulog glavnog urednika Hrvatskog radija, inače strastvenog lovca.

Opširnije:ODRŽAN TRADICIONALNI MEMORIAL DUŠKA RADIĆA

Sveti Donat našem Posavljaku za književni doprinos

U zadarskoj Narodnoj knjižnici 28. studenog održana je dodjela književnih nagrada za proteklu godinu. Organizator je Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar, uz potporu Zadarskog lista. Pejo Šimić bosanskohercegovački književnik dobio je nagradu Sveti Donat za cjelokupni književni doprinos. Njega je predložilo nekoliko ogranaka iz Dalmacije i Slavonije.

Opširnije:Sveti Donat našem Posavljaku za književni doprinos

Umjesto vepra ulovili prijateljstvo

Kako izgleda jedan običan lov u neobičnom planinskom okruženju na Velikoj Kapeli pokazali su nam lovci LD „Kapela“ Jezerane. To je društvo sa stotinjak članova, a toliko ih se okupi i na otvorenju lova ili skupštini. No, u siječnju, nakon blagdana, u običnom lovu, podno vrha Velike Kapele zna se okupiti i samo petnaestak lovaca. To su lovci koji  su najvjerniji lovu i druženju.

Opširnije:Umjesto vepra ulovili prijateljstvo

U goričkoj „Srni“ za Svetog Huberta svečano

Članovi LD „Srna“ Velika Gorica skoro tri desetljeća Svetog Huberta, zaštitnika lovaca, obilježavaju svečano. U subotu večer, 2. studenog uoči Svetog Huberta lovci iz Lovnog ureda Velika Gorica, zajedno sa svojim suprugama, pohodili su kapelicu Svetog Huberta na izletištu Ključić Brdo.

Opširnije:U goričkoj „Srni“ za Svetog Huberta svečano

ZABILJEŽENO U SVETOJ JANI

Lovačko društvo „Golub“ Sveta Jana kraj  svoje lovačke kuće ima kip ili „pil“ Svetog Huberta, zaštitnika lovaca. Kip je na uređenom postolju, a mogu ga vidjeti putnici i planinari koji idu na obližnji Japetić. Zaštitnik lovaca je stigao iz grada Krakowa u Poljskoj.

Opširnije:ZABILJEŽENO U SVETOJ JANI

U LEKENIKU SVETOG HUBERTA DOČEKALI RADNO

Nakon što je proradila nova rashladna komora članovi LU „Šljuka“ Lekenik, Svetog Huberta proslavili su radno i s prijateljima u gostima. Poštujući sve mjere opreza o uputi za suzbijanje afričke svinjske kuge, u novoj rashladnoj komori može se divljač čuvati dok ne dođu rezultati analize na svinjsku kugu.

Opširnije:U LEKENIKU SVETOG HUBERTA DOČEKALI RADNO

PJESNIŠTVO PEJE ŠIMIĆA ZAOKRUŽENO VRIJEDNOM NAGRADOM

Upravo je iz tiskare Pejo Šimić dobio svoju šesnaestu knjigu pjesama, kada je saznao da je dobitnik nagrade Donat zadarskog ogranka Hrvatskog književnog društva. Nagarada je to za svekoliki književni doprinos, a predlozi su došli iz nekoliko ogranaka diljem Lijepe naše. Ništa čudno, jer Pejo Šimić je hodio od Vukovara, do Dubrovnika, Splita i Zagreba. Stigao je i do pradjedovskih Drinovaca u Hercegovini, ondje je imao uspješnu promociju. Nagrada Donat iz Zadra došla je da okruni stvaralaštvo dugo desetljećima.

Opširnije:PJESNIŠTVO PEJE ŠIMIĆA ZAOKRUŽENO VRIJEDNOM NAGRADOM

ŠESNAESTA KNJIGA PEJE ŠIMIĆA PJESNIKA IZ ZAGREBA

Svjetlo dana ugledala je šesnaesta knjiga pjesama Peje Šimića, pjesnika iz Zagreba „Sve moje ljubavi“. Ondje su, u nakladi Matice Hrvatske Imotski, izabrane pjesme iz dosad objavljenih šesnaest knjiga pjesama. Autor se može pohvaliti kako je upravo čuo vjest da je dobitnik nagrade Donat za književni doprinos, godišnje nagrade koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar. U Zadru će 28. studenog biti svečano uručenje nagrade.

Opširnije:ŠESNAESTA KNJIGA PEJE ŠIMIĆA PJESNIKA IZ ZAGREBA