Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sub02292020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

U KNJIZI «HRVATSKE ŽELJEZNICE U DOMOVINSKOM RATU» GOVORI SE I O RATU U BIH

hz_dom_rat_nasl_004Zapis o željezničarima braniteljima doline Neretve! ZAGREB - Hrvatske željeznice su objavile zanimljivu knjigu koja djelom govori i o ratu u BiH, posebice obrani Hercegovine. «Hrvatske željeznice u Domovinskom ratu-izvori» knjiga je koju je napisao Siniša Lajrnet, doktor arhivistike i dokumentaristike, inače povjesničar željeznice. Uredio ju je Branimir Butović, fotoreporter i novinar lista «Željezničar», te knjiga uz kvalitetne tekstove obiluje i dobrim fotografijama. Na tri stotine stranica velikog formata je i dio: «Doprinos željezničara Ploča».

Ondje je zapisano kako su željezničari iz Ploča, koji su do 1991.pripadali ŽTO-u Sarajevo branili ne samo dolinu Neretve, već i zapadnu i istočnu Hercegovinu.


Oko tristo zaposlenih u Hrvatskim željeznicama u Pločama bili su u Hrvatskom vijeću obrane Herceg Bosne, to su većinom Hrvati iz doline Neretve, iz zapadne i istočne Hercegovine. Ostali zaposlenici iz Hercegovine bili su u postrojbama Hrvatske vojske u Pločama i Metkoviću. Oni su dragovoljno branili istočnu i zapadnu Hercegovinu u Domovinskom ratu. Dobra je suradnja bila između čapljinske brigade HVO-a «Knez Domagoj» i hrvatskih željezničara u Pločama.


Zanimljivo je kako su željezničari iz Ploča ujesen 1991. na pruzi Ploče-Čapljina-Mostar, dolaskom srpskih rezervista započeli pripreme za obranu doline Neretve. No, službeno je HŽ-e od ŽTO-a Sarajevo preuzeo prugu tek početkom 1992. Za vrijeme rata 1991. u Hrvatskoj, ondašnja željeznička uprava u Sarajevu ponašala se kao da «Nije to naš rat». Štoviše, rukovoditelji, većinom Srbi, pokušavali su što više disel i elektro lokomotiva iz Ploča staviti pod svoju kontrolu, no nije im uspjelo. Željezničari iz Ploča, među kojima su bili i zaposlenici iz okolice Mostara i Čapljine, uspjeli su održati željeznički promet od Ploča do Čapljine, te do Bačevića kod Mostara.


hz_dom_rat_nasl_004 Od 1992. djelovale su i Željeznice Herceg Bosne, sa sjedištem u Mostaru, koje su veoma dobro surađivale sa Hrvatskim željeznicama. Uspjeli su očuvati promet od mostarskih predgrađa do Čapljine i Metkovića. Očuvali su i prugu oko Žepča. Kasnije su ušle u sastav Željeznica BiH. Zanimljivo je kako su Željeznice BiH 1996. godine pokušale preuzeti prugu u dolini Neretve. Čak je sarajevska direkcija ultimativno tražila da njihovo osoblje vozi od Mostara do Ploča, te da radi manevru u Luci Ploče. Cilj je bio jasan, mirnim putem, nakon rata, ovladati Lukom Ploče i prugom Ploče-Mostar. No, pokušaj nije uspio jer je narod u dolini Neretve rekao svoje. Pruga je obranjena i u ratu i u miru. Danas su HŽ-e i Željeznice BiH partneri na europskom kolosjeku.


Tekst i snimka: B. Ćavar


PS: U ovoj knjizi ima i dio o Mirku Peraku, bio je zaposlen u TŽV Gredelj u Zagrebu, u ratu je bio vojni specijalac, dragovoljac od početka rata, te časnik Hrvatske vojske. Ima dobru foto dokumentaciju koju je ustupio za knjigu.