Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07162020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Danju načelnik, noću vozi vlakove

RAZGOVOR: IVAN ŠKRTIĆ STROJOVOĐA I NAČELNIK OPĆINE

Ivan Škrtić, pedesetdvogodišnji je strojovođa HŽ Cargo Karlovac, a već treći mandat je općinski načelnik Generalskog Stola. No, radi sasvim volonterski i to već jedanaest godina. O tomu smo s njime razgovarali između posla načelnika općine i strojovođe koji danonoćno vozi vlakove.


„Jedan ste od rijetkih volonterskih načelnika općine, koji je ostao vjeran željeznici i svom poslu strojovođe?


-Već tri desetljeća radim kao strojovođa u bivšoj Vuči Karlovac, sada HŽ Cargo. Do 1990. bio sam apolitičan čovjek, a početkom te godine, među prvima u karlovačkoj županiji, utemeljili smo Hrvatsku Demokratsku zajednicu u rodnom Generalskom Stolu. Samo smo rješili uzeti svoju sudbinu u svoje ruke. No, došao je Domovinski rat, u kojemu sam sudjelovao 1991. i 1992. godine, te kasnije u hrvatskoj „Oluji“. Općina Generalski stol utemeljena je 1993.a ja sam postao općinski načelnik nakon izvanrednih izbora  u srpnju 2002. godine . Ovo je mi treći mandat, isječe u svibnju 2013. kada su lokalni izbori. Inače, hrvatski zakoni dopuštaju da se služba načelnika obavlja volonterski i ima nas još takvih. Jednostavno, nakon izbora za načelnika, nisam razmišljao, željeznica je moj život i rješio sam nastaviti raditi posao strojovođe.

„Kako uspjevate uskladiti oba posla, sigurno nije lako?


-Vozim vlakove već tri desetljeća, otac je bio ložač, brat je radio na željeznici, danas njegov sin Dražen, također je strojovođa u Karlovcu. Imamo željezničku tradiciju i ja ju nastavljam. Poznato je kako strojovođe rade u danonoćnim smjenama, to je za mene sreća, jer mogu prijepodne biti u uredu načelnika. U Vuči Karlovac, kad je trebalo radili smo i prekovremeno. Recimo svoj godišnji dopust provedem u uredu načelnika, jer treba rješiti dosta problema. Bukvalno, danju sam načelnik, a noću vozim vlakove i u oba posla, nema popusta.


„Kakvi su problemi općine Generalski Stol ?


-Problemi općine su slični malim hrvatskim općinama. Općina Generalski Stol ima stotinu četvornih kilometara, gdje živi 3199 stanovnika. Problem je što na velikom prostoru treba urediti infrastrukturu. U općini nema tvornica, osim nešto obrta. Osnovni prihodi su od poreza zaposlenih, a većinom rade u državnim institucijama, vojska, policija, javna poduzeća. Dosta željezničara živi u Generalskom Stolu, a rade od riječke do zagrebačke pruge. Općinsko područje je bilo na prvoj crti u Domovinskom ratu, danas smo područje od posebne državne skrbi. Pripadamo trećoj skupini, zbog demografske slike, negativnog priraštaja pučanstva. Imamo godišnji proračun od pet milijuna kuna, a nemamo izravnih državnih dotacija. Zbog recesije teško je sa određenim projektima ući u pojedina ministarstva. Zadnji projekat je nam uređenje dječjeg vrtića. Osamdeset posto sredstava pokriva Ministarstvo regionalnog razvoja, a ostalo općina. U manjem obimu asfaltiramo lokalne ceste i vodovod, ali teško ide. Inače, od zaposlenih u općini imamo pročelnika upravnog odjela, dva referenta, komunalnog radnika i čistačicu. Dargo je mi što nemamo „političkih „ problema. U općinskom vjeću je stabilna situacija, iako HDZ ima većinu, jedanaest vjećnika iz različitih stranaka su složni oko uređenja svoje općine. Oni su mi potpora, jer inače ne bi toliko izdržao kao načelnik. Usput, za posao načelnika dobivam volontersku naknadu. Nemam službenog auta, već vozim  svoj osobni automobil star petnaest godina.


„Kako obitelj gleda na vaša dva posla i što u budućnosti ?


-Nikada nisam htio biti profesionalni dužnosnik, zanimalo me je što i kako mogu rješiti u općini i ostao do danas. No, posao načelnika, kao i posao strojovođe, moram priznati, nisu dobri za zdravlje.Supruga je nezaposlena, srećom kćer i sin rade, a tu je i moja stara majka. Kad ponekad dođem kući sav nervozan, prigovore mi : „Je li ti to treba ?“ U radu s ljudima proživim svašta. No, zadovoljan sam onim što smo uradili u općini. Ipak, nisam siguran hoću li se opet kandidirati na lokalnim izborima u svibnju. Oba posla koja radim utječu na zdravlje. Tu je i zabrinutost zbog aktualne situacije na željeznici i briga za skoru budućnost. Htio bih miran otići u mirovinu. U  „politiku“ sam ušao usput, ali je posao strojovođe moj život. Nastojim biti smiren, koliko to mogu i do kraja oba posla i posao načelnika i strojovođe uspješno obavljati.

Za GIP piše B. Ćavar

Foto: B .Ćavar