Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07162020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

U Zagrebu otvorena 22 Pasionska baština

franjino ukazanje

Smrt i Uskrsnuće Kristovo očima umjetnika. U zagrebačkom muzeju Mimara, 16.ožujka u podne otvorena je 22. Pasionska baština. To je tradicionalna svečanost uoči Uskrsa, a ovogodišnja je na temu Smrt i Uskrsnuće Kristovo.

Svečanost je započela otvorenjem izložbi dvoje umjetnika. Maja Dolenčić Malešević izložila je svoje slike na temu „Život Krista“, a kipar Zlatko Čular svoje skulpture na temu „Muka Kristova“.

Nazočne je pozdravio Tugomir Lukšić, ravnatelj muzeja Mimara, koji je kazao kako je ovo smotra vjerske umjetnosti, na općoj duhovnoj razini i temi muke. Mr. Jozo Čikeš uime Pasionske baštine, kazao je kako se  okupilo dosta onih koji nalaze smisao u životu. Uz teškoće, nadamo se da ćemo doživjeti  svoj Uskrs, te je poželio Sretan Uskrs nazočnima.

„Zlatko Čular prikazuje bolesno, ranjeno tjelo, svjedoči nadmaterijalnu stranu, a ide ka simboličnom. Slike Maje Dolenčić Malešević pokazuju poniznost osobe koja cjeli život radi figure, traži ranjivost u ljudima. Bojom prepoznaje svijet oko sebe, te daje oblik čuda, kazao je o izložbi akademik Tonko Maroević.

Zlatko Čular je izložio skulpture u gipsu na temu muke Kristove. Zanimljiva je slika Maje Dolenčić Malešević „Franjo obnovi moju crkvu“, koja prikazuje ukazanje Svetog Franje, a posvećena je novom Svetom ocu Franji.

Tekst i snimke: B. Ćavar