Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07162020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dođite vlakom u Europski centar bajki U Poljskoj

europski centar bajki

Pacanow jedno miejsce tysiac wražen! „Otkrij u sebi dijete i dođite vlakom u Europski centar bajki u Pacanowu“. Tko se slučajno ili namjerno zaputi u Poljsku, u blizini Krakowa nalazi se gradić Pacanow, a u njemu raj za djecu, pa i odrasle. „Europejskie centrum bajki w Pacanowie, jedno miejsce-tisiac wražen“.

Stvarno, u jednom mjestu ima tisuću doživljaja. Usput, sve to financira Europska unija, a mediji potpomažu.
 
Europski centar bajki u Pacanowu nastao je prije dvije godine, sa željom da se djeca educiraju, zabave, na kreativan način, ali i da nauče dosta toga.
 
U njemu djeca prolaze kroz bajke nekoliko europskih zemalja, a sve započinje vožnjom u vlaku. Stari putnički vagon preuređen je za djecu i tko u njega uđe putuje kopnom, vodom i zrakom. Malo je pomogla i digitalna tehnika, ali kočenje vagona je orginalno. Želite vidjeti kroz vagon bajku o Ivici i Marici, Pepeljugi, Zlatnoj ribici, te doživljaje Boleka i Loleka, samo pogledajte kroz prozor.
 
Putovanje započinje uvijek vlakom sa željezničkog kolodvora Pacanow i Koziolek Matolek, koji je kriv za nastanak ovog centra bajki. Simpatična koza je putovala svijetom i tražila Pacanow, gradić u kojem koze potkivaju. Konačno je ga pronašla u svom Centrumu bajki.
 
Nažalost,  željezničke pruge do Pacanowa nema, jer je ukinuta pruga Tarnow-Szczucin, zbog nerentabilnosti.
 
Vlakom od Zagreba, preko Beča, može se do Krakowa ili obližnjeg Tarnowa. Od Tarnowa je Pacanowa udaljena četrdesetak kilometara, a od Krakowa do Pacanowe je skoro isto.

Karta za ulazak u vagon u Centru bajki u Pacanowi nije potrebna. Plaća se ulaznica, koja se može kupiti i internetom.

Za GIP piše Boris Ćavar
Snimio: B. Ćavar