Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Domaće je domaće od divljači iz Poljske

Kocina

Posjetili smo lovačku obitelj Kopec, naše stare znance iz sela Kocina kod grada Kielce, u jugoistočnoj Poljskoj. Oni su poljoprivrednici i poduzetnici, a u oči padaju obrađene njive u okolici Kocine. Poticaji od Europske unije u Poljskoj su razvili poljoprivredu, pa novac za proizvodnju seljaci dobivaju svake godine.

Zanimljivo je kako se u ovom djelu Poljske dosta jede divljač, a priprema se na razne načine, jer su Poljaci shvatili vrijednost zdrave hrane iz prirode.


Jan Kopec ,djed (62) član je Kolo Lowieckie „Rys“ Kocina više od tri desetljeća, a član je i Vojnog lovačkog društva Mazury. Njegov sin Tomasz je također lovac, ima malog sina Huberta.Mlađi sin Jan (36) poljoprivredni inženjer, ima petogodišnjeg sina Jana, kojeg zovu Jasiu i kći Gabrielu.

Supruga Dominika sprema lovačke specijalitete od divljači. U obiteljskoj kući Kopeca tradiciju lovačkog kulinarstva nastavlja baka Helena i njezina kćer Beata, koja ima šesnaestogodišnjeg  sina Huberta . Tri Jana i dva Huberta u jednoj obitelji.


-Dobro se živi na poljskom selu, naravno tko stalno radi, a mi smo ti, kroz smijeh kazuju u Kocini. Ondje seljaci obično obrađuju od pet do deset hektara svoje zemlje. Većina „rolnika“ su i lovci jer žive s prirodom. Ondje se povrće ne prska kemijom, a ulovljena divljač obrađuje se u posebnoj prostoriji. Srnetina i veprovina su najpopularnije, a ima i pokoji jelen danijel, ulovljen na Mazuryma.


-Za pet godina ulovio sam osamnaest lisica i dobio medalju, te nagradu. Zimus sam u lovu na Mazuryma odstrelio vepra od dvjesto kila, brončana medalja. Često mi u lov dođu prijatelji, pa im sa ponosom pokazujem moje trofeje u lovačkoj sobi, kazuje najstariji Jan Kopec.


Bili smo u Kocini „na kavi“. Kava na poljskom selu izgleda ovako: nakon kave i kolača dolazi srneći gulaš, pa „kulki“, okruglice od divljeg vepra „đika“ sa umakom od gljiva. Druge okruglice su od jelena danijela, a hladetina je mješana. Na koncu dolazi suho meso od „đika“ i kobasice, te salata.

Sa boce votke je sve to gledao žubr, rijetki europski bizon. Na žubra i bjelog orla sa poljskog grba nijedan lovac neće podići pušku jer su zaštićeni simboli Poljske.
Tekst i snimka: Boris ĆAVAR