Zabilježeno na putu vlakom za Krakow u Poljskoj

krakow papa

Zagreb se ne može pohvaliti dobrom željezničkom vezom za Poljsku, ali tko jednom posjeti Krakow, opet mu se vraća. Jan Pawel II, Papiež Polak nasz Swiety. Ovakve naslovnice moglo se vidjeti u većini poljskih novina, čuti rječi iz televizijskih vjesti, one odjekuju na svakom koraku. Naš Papa Poljak je postao svetac.

Iz Zagreba treba krenuti vlakom broj 210, do Ljubljane. Ondje se presjeda, pa „Emonom“, vlak broj 150, za Wien Meidling, gdje dolazi u 22sata. U 22.31 za Krakow polazi vlak broj 406/403 IC sa spavaćim vagonima. U Krakow dolazi u 6.30 sati, nakon osamnaest sati putovanja od Zagreba. Vagoni PKP IC,  Poljske državne željeznice IC veoma su udobni, a osoblje ljubazno. Kad Poljaci čuju strani jezik, govore engleski sa strancima, no dosta je reći Chorwacja, Chorvat i sporije će s vama razgovarati na poljskom, kako bi ih razumjeli.
 
Krakow Glowny i Galeria Krakowska vidljiv je natpis na krakowskom glavnom kolodvoru. Ono Galeria nije umjetnička galerija, već trgovačka. Prije dvije godine završen je novi krakowski kolodvor, a do njega Galeria Krakowska, veliki trgovački centar, daleko veći od zagrebačke Importane. Na gornjem djelu kolodvora je parking, odakle se liftom dolazi do perona , ispod kojih su prolazi i spomenuta Galaria. Kolodvor na tri etaže, sve fino informatizirano.
 
Kad se izađe iza kolodvora, prema središtu Krakowa najbolje je pješice. Odmah bode oči obnovljeni stari kolodvor dvorzec Krakow Glowny. On je pod zaštitom zakona, obnovu je pomogla Europska unija, samo kroz njega putnici ne prolaze. Sve se odvija na novom kolodvoru, od kojeg putokazi vode do starog središta Krakowa.  Krakow je poljski kraljevski grad od ranog srednjeg stoljeća. Wawel, kraljevski dvorac izdiže se iznad rijeke Wisle, zajedno sa starim crkvama. Ondje sa ostalim poljskim kraljevima leži i kraljica Jadwiga Andegawenska (1373-1399.) kćerka Elizabete Bosanske. Bosanska princeza postala je kraljica Poljske, a kasnije proglašena sveticom, jer je mnoga dobra učinila.
 
Od Wawela, gdje je sve u znaku zmaja „smaka wawelskog“, može se voziti i ukrašenom kočijom koju voze kočijaši odjeveni kao u srednjem stoljeću. Florijanskom  ulicom mogu voziti i elektromobili, ali nikako automobili. U mjenjačnicama za  stotinu hrvatskih kuna dobije se šesdeset zlota.  Cijene su umjerene, iako je Krakow jedan od skupljih poljskih gradova.

Franciskanska ili Franjevačka ulica broj 3. Jedan prozor na katu i slika Svetog oca Ivana Pavla Drugog. Sa tog prozora Jan Pavel II otpozdravljao je hodočasnicima kada je dolazio u posjet svom Krakowu. Iz te zgrade je kao krakovski biskup otišao po vatikanski kardinalski grimiz, te postao Sveti otac. Ne bojte se, ja sam s vama, poručivao je Poljacima i na smrtnoj postelji. Naš Papa Poljak postao je  svetac. Za Poljake je on odavno bio sveti.

Večer uoči kanonizacije na krakovskom trgu održan je koncert „Colory milosci „ sa nekoliko tisuća nazočnih. Sličan koncert je bio dan ranije u Waršavi. U Krakowu su nstupili poznati poljski i svjetski umjetnici. Gurali, stanovnici poljskih Visokih Tatri, ljudi sa planina spjevali su svom zemljaku pjesmu koja je sve dirnula specifičnom guralskom glazbom. „Let muzicko do nebeskie kraine“. Leti pjesmo do nebeskog kraja, kaži Bogu da ga slavimo...

Krakowski centralni trg ili rynek. Crkva iz jedanaestog stoljeća, Marijanska crkva iz sedamnaestog stoljeća a kraj nje suvremena digitalna reklama.  U blizini je krakowsko kazalište skoro isto kao i zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište. Isti austrijski štih, ista zgrada, samo malo više zelenila u okolici.

 U blizini Krakowa su i Wadowice, rodno mjesto Ivana Pavla Drugog. Ondje lokalni vlak putuje oko sat vremena iako ima samo pedeset kilometara. Primjerice od Krakowa do Tarnowa ima samo osamdest kilometara, a putnički vlak vozi dva sata, isto je od Krakowa do Katowica. Razlog tomu su veliki remonti pruga koje izvodi PKP uz pomoć Europske unije. Negdje se putnici voze autobusima, a remonti će još dugo potrajati.
 
 Slučajnost ili ne Krakow sa Bečom je povezan samo jednim parom brzih vlakova, kao i Zagreb. Ima dosta vlakova ali se mora presjedati u Katowicama ili Breclavu. Tako brzi vlak Zefir“ putuje od Krakowa do Katowica dva sata, isto kao i putnički vlak. U Katowicama u 9.24  dolazi vlak broj 103 „Polonia“ za Wien Meidling, gdje dolazi  pet sati kasnije. U 16.03 sata sa Wien Meidlinga kreće vlak 159 za Zagreb. Samo sedamnaest sati putovanja od Krakowa.
 
Zanimljivo je kako dosta Poljaka ljetuje u Hrvatskoj. Razne agencije ljeti nude čarter letove od Krakowa do Dubrovnika, Splita, Rijeke, te autobusni prijevoz do jadranskih mjesta. Nekada je bio izravni vlak  iz Zagreba, preko Beča  do Krakowa. Možda bi neki izravni vagon, bez presjedanja ili bolja veza poboljšali putovanje od Zagreba do Krakowa i poljskih gradova.

Tekst i snimka: Boris ĆAVAR