Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Međunarodni renesansni festival u Koprivnici

Posljednjeg vikenda u kolovozu u Koprivnici je održan Renesansni festival sa međunardonim sudionicima, a dosta ih došlo vlakom „Pan expres“. Sa zagrebačkog Glavnog kolodvora 29. kolovoza moglo se vlakom otputovati u srednje stoljeće, zapravo na Renesansni festival u Koprivnici. zagreb koprivnica

No elekotromotorni vlak „Pan expres“ u organizaciji HŽ Putničkog prijevoza je bio premalen za sve sudionike. Tko se usudio ući u prepuni vlak doživio je prvo posjet Pivivari Pan u koprivnici, odakle izlazi poznato Pan pivo. Nakon toga putnici su autobusima prevezeni na Renesansni festival u Koprivnici.

Na Zrinskom trgu u središtu Koprivnice postrojili su se vitezovi i princeze, konjanici, štitonoše i pješaci, dame u srednjovjekovnim odorama i gosti iz nekoliko europskih zemalja, jer je festival postao tradicionalni, međunarodni. Nakon postrojavanja, vitezovi, konjanici i dosta pješaka, krenuli su u koprivnički Starigrad gdje je utemeljen srednjovjekovni grad sa tržnicom i svim pripadajućim elementima. Dosta sudionika je doputovalo vlakom u Koprivnicu.

zagreb koprivnica1

Domaće viteške skupine su došle iz Zeline, Orahovice, Šibenika, vitezovi, streličari i udruge, te uskoci i hajduci. Iz inozemstva su došle udruge iz Njemačke, Slovačke, Poljske, Češke, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske i Francuske. Velika je bila europska povorka sa barjacima, grbovima i oznakama udruga. Uz to je svatko pjevao na svom jeziku do Starigrada.

Na kraljevskoj pozornici u Starigradu predstavljene su viteške skupine, a Koprivnica je proglašena slobodnim kraljevskim gradom, što je i bila od 13. stoljeća. Uz nastupe europskih viteških skupina, na Viteškoj pozornici, naravno, viteški turniri, natjecanje u streličarstvu, te konjički turnir i natjecanja. Naravno, svi sudionici su mogli jesti i piti kao u srednjem stoljeću, bez plastike i modernih pomagala. Uvečer je priređen noćni napad na grad a vatrene strijele i kugle su sjevale do duboko u noć. Povratak vlakom iz Koprivnice je bio u 21. sat, no dosta je dudionika ostalo na zabavi  skoro do zore.

Tekst i snimka : B. Ćavar