Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon10262020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

nadaGospođica Nada Koturić trenutno obnaša funkciju predstojnika Službe za odnose s javnošću pri Vladi Županije Posavske. Niz godina je bila dopisnik Večernjeg lista kao i našeg Garevačkog Internet Portala.

Herojski put 4.gmtbr Sinovi Posavine ispisan ponosom, domoljubljem i žrtvom

Zlatnim slovima će u povijesti posavskoga kraja biti zapisano ono što je napravila 4. gardijska motorizirana brigada HVO Sinovi Posavine, ali i sve postrojbe Operativne zone Bosanska Posavina, kasnije Zbornoga područja Orašje. To su postrojbe HVO-a koje su svoj put ispisivali nesebičnom žrtvom i ponosom u obrani svojih ognjišta. Dostojanstveno i primjereno današnjih uvjetima organiziranja javnih sadržaja, obilježen je 26 rođendan od osnutka te legendarne postrojbe,  danas 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade OS BiH.

Opširnije:Herojski put 4.gmtbr Sinovi Posavine ispisan ponosom, domoljubljem i žrtvom

Život uz glazbu šesteročlane obitelji Anđić iz Domaljevca

DOMALJEVAC - Život skromne obitelji Anđić iz Domaljevca, prema današnjim statistikama, brojne obitelji sa četvero djece, sve je samo ne dosadan. Svaki trenutak ispunjen je glazbom koja dopire iz malene kuće u kojoj ipak svatko pronalazi svoj kutak, za glasovir, gitaru, mikrofon, udaraljke, pojačala… i sve je u tom toplom domu čija je sreća mjerena brojnoščću obitelji, podređeno preslušavanju neke nove recitacije, pjesme … 

Opširnije:Život uz glazbu šesteročlane obitelji Anđić iz Domaljevca

Stari zanat korparstva još živi u Posavini, iako mu prijeti izumiranje

GREBNICE - Korparstvo je u Posavini tradicionalan zanat, nekada posao od kojeg se moglo dobro živjeti, ili je pak bila odlična dodatna zarada brojnim domaćinstvima. Posavci su vrsni korpari, proizvode namještaj od vrbovog pruća gotovo umjetničke vrijednosti.

Opširnije:Stari zanat korparstva još živi u Posavini, iako mu prijeti izumiranje

Iz 30-tonskog spremnika voda u kućanstva Domaljevca-Šamca

Nakon višemjesečnog rada u halama na izradi vodotornja u sklopu projekta vodoopskrbe, u općini Domaljevac-Šamac poniknuo je impozantan objekt na visini od 50 metara sa zapreminom spremnika za vodu od 270 m3.

Opširnije:Iz 30-tonskog spremnika voda u kućanstva Domaljevca-Šamca

Hodočasnici Donje i Gornje Tramošnice u zajedničkoj molitvi sa vjernicima Župe sv. Marka evanđelista Plehan

DERVENTA - Derventski kraj i duhovno središte Samostan i Župa sv. Marka Evanđelista Plehanna Plehanu ponovo je oživjelo posebnim ozračjem koje je sobom donijela „Fra Lovrina mlada nedjelja“. Ovaj puta u misnom slavlju su sudjelovali i vjernici iz Donje i Gornje Tramosnice. Svečanosti je doprinijelo i otvorenje Izložbe slika s Prve medjunarodne likovne kolonije kao i večeri proze i poezije.

Opširnije:Hodočasnici Donje i Gornje Tramošnice u zajedničkoj molitvi sa vjernicima Župe sv. Marka...

Jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“ u Orašju

Ivo Gregurević, velikan hrvatskog filmskog glumišta, zaljubljenik svojeg rodnogakraja, te velike mu ljubavi, podario je svojoj Posavini najveću kulturnu manifestaciju. U svojem prepoznatljivom stilu džentlmena rodnom je kraju darovao, ni manje ni više, već jedinstveni, baš kao što je i on, filmski festival „Dane hrvatskog filma“. Orašje i Županija Posavska prigrlili su filmski festival kao svoju najveću i najradosniju kulturnu manifestaciju koja traje u neprekinutom nizu već 25. godina, kao najljepša filmska priča Posavine i postao je, svi se slažu, jedan od najznačajnijih kulturnih brandova Posavine po kojem je Orašje postalo prepoznatljivo u široj regiji.

Opširnije:Jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“ u Orašju

U Posavini počeo godišnji posao – sezona tradicionalnog pečenja rakije

GAREVAC  -Bez obzira na vremenske (ne)prilike, jedan godišnji posao u Posavini nikada ne kasni – pečenje rakije. Oduvijek je to drag događaj kojemu se daje posebna pažnja. Istina, kroz vrijeme nužne su promjene u načinu okupljanja svih sudionika tog veselog događaja, jer manja su okupljanja, neki dijelovi procesa su i automatizirani, ali „princip je isti, sve ostalo su nijanse“ .

Opširnije:U Posavini počeo godišnji posao – sezona tradicionalnog pečenja rakije

Mlada misu u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

TOLISA-Posavina je zasjala je u najljepšem svjetlu duhovne ljepote kojoj je obol dalo mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrč. U prisutnosti svoje obitelji, drage rodbine, prijatelja i vjernika toliškog puka, na svečan način proslavio je svoju Mladu misu u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Opširnije:Mlada misu u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

Bogata povijest posavske župe Oštra Luka - Bok ispisana vezanošću župljana za svoju crkvu

OŠTRA LUKA/BOK - Posavska župa koja okuplja 2020 vjernika iz oraških mjesta Oštre Luke i Boka dostojno je svetkovala patron župe uz tradicionalne običaje, središnje misno slavlje, a onda i u domovima župljana. Obnovljena i u prekrasnom novom ruhu crkva je dočela svoje župljane kojima iznimno znači duhovna snaga koji dobivaju dolaskom u crkvu Imena Marijina Oštra Luka Bok.

Opširnije:Bogata povijest posavske župe Oštra Luka - Bok ispisana vezanošću župljana za svoju crkvu

Mlada misa u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

Mlada misa u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča. Misni kum bio je fra Vidan Mišković, voditelj je HKM u Minsteru i Duisburgu u Njemačkoj.

Opširnije:Mlada misa u župi UBDM u Tolisi proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča