Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Župa Zvornik bez zvonika, crkve i samostana, ali sa živom Crkvom

Mnogo je vode, krvi i suza Drinom proteklo, a da gotovo nitko nije zastao više od sedamdeset godina upitati se zašto Zvornik nema svoj zvonik, crkvu i samostan po kojem je i dobio ime. - I tko zna koliko bi to još trajalo da svećenici, kojima je na službu povjereno to malo stado posljednjih dvadesetak godina, iskreno ne mole za obnovu župe Zvornik - Srebrenica - kaže nam župnik župe fra Joso Oršolić kojemu je župa Zvornik - Srebrenica povjerena.

Živa Crkva

Od tada je na poseban način molitva pojačana, započeta su redovita sveta misna slavlja svake nedjelje i svetkovinama u Srebrenici gdje je mala spomen-kapela sv. Marije, izgrađena 1991. u spomen na 700. godinu dolaska franjevaca u Srebrenicu. A onda su, kao nastavak potraživanja i molbi prethodnih župnika, uslijedili obnovljeni dopisi za rekonstrukciju župne crkve u Zvorniku i uvjeravanja lokalnih vlasti da Zvornik ima više od 100 vjernika katolika, a cijelo to područje više od 200 vjernika katolika. Međutim, kako je sve bilo samo potvrdno kimanje i produžetak čekanja mjesta - lokacije, župnik se odlučio najprije na zahtjev Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe, za što je svoju pisanu potporu dao i načelnik općine Zoran Stevanović.

kardinal zvornik

Kako ne bi i dalje u nedogled trajalo pusto iščekivanje, uslijedio je radni susret kršćana katolika župe Zvornik - Srebrenica. Uzoriti kardinal Vinko Puljić radosno je podržao inicijativu i došao na taj veliki događaj, ujedno i njegov prvi dolazak u Zvornik. Na susret je došao i uvijek ažuran u obilasku terena konzul RH u Tuzli Ivan Bandić. Gradonačelnik Stevanović riječima potpore bio je otvoren i raspoložen da katolici ubrzo dobiju i svoj molitveni prostor, crkvu, kako to imaju i drugi vjernici.

Slika srca Isusova

Svoje malo predavanje o Zvorniku tijekom povijesti održao je Rajko Avramović, rektor i osnivač muzeja grada Zvornika, koji je sačuvao oltarsku sliku presvetog srca Isusova, zaštitnika grada Zvornika. - Slika je djelo urađeno u tehnici ulja na platnu još davne 1894. s natpisom: “Zvornik sa zaštitnikom Isusom Kristom nad Zvornikom”. - Sve je jasno i vidljivo na samoj slici: presveto srce Isusovo, Krist koji kao Spasitelj bdije nad gradom i rijekom Drinom. Nažalost, na tu divnu sliku zaboravili smo i mi katolici, ali i cijeli grad, svi njegovi stanovnici. Zato bismo svakako trebali što češće moliti: - Isuse, blaga i ponizna srca! Učini naša srca po srcu svome! - poručuje župnik župe Zvornik - Srebrenica fra Joso Oršolić.

Za GIP piše Nada Koturić