Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon02242020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Velika filmska priča može počet

- Kada bi se dijelile nagrade za najgostoljubiviji festival, onda bi uvjerljivo nagradu dobilo filmski festival “Dani hrvatskoga filma” u Orašju - potvrdili su nam svi redatelji filmova koji će biti prikazani u Orašju, kao i glumci, prijatelji Ive Gregurevića, inicijatora festivala, i Posavine u koju se svakoga rujna vraćaju, kako kažu, kao doma.

dani hrvatskog filma1

Visoki pokrovitelji

A vrlo je jednostavan recept uspješnosti filmskog festivala u Orašju koji se održava već 23 godine za redom - spoj dobrih filmova i posavske srdačnosti. Uz Gregurevića, kao glavnu kariku velikog projekta, nezaobilazno je ime i Ilje Benkovića koji je na terenu provodio genijalnu Ivinu zamisao, veliki festival u malom Orašju. Za više od dva desetljeća lokalni projekt filmske fešte u Orašju odavno je dosegnuo regionalne okvire, iz godine u godinu raste zanimanje filmaša, ali i javnosti, osoba iz javnog, političkog, gospodarskog života, svijeta kulture, sporta i drugih segmenata života za Dane hrvatskoga filma. Smještajni kapaciteti odavno su popunjeni, a rezervacije se traže već na početku godine jer, zapravo, svi koji u filmskoj umjetnosti nešto znače žele biti početkom rujna u ovom pitoresknom posavkom gradiću. O visokom ugledu manifestacije i njezinoj respektabilnosti govore i pokrovitelji, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Dobra stara vremena

- Središnje mjesto događanja filmske fešte u Orašju ponovno je oraška kinodvorana. Svečanost otvaranja festivala održat će se u subotu, 1. rujna, uz prigodan program. Benković ne otkriva scenarij, no kako svaki put bude inovativan, neobičan i u posavsko ruho obučen, ne sumnjamo, bit će salvi smijeha, ali opet s glamurom koji priliči takvoj manifestaciji. Festival će otvoriti premijera filma “Za ona dobra stara vremena” redatelja Eduarda Galića. Tijekom trajanja filmske manifestacije bit će prikazano ukupno osam filmova te gostujuća dva filma iz BiH i Srbije. Hrvatska matica iseljenika vjerni je pratitelj te prestižne filmske manifestacije od njezina početka. U Orašje je potvrdio dolazak, uz ostale, i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić. Očekuje se također veliki broj visokih gostiju iz Republike Hrvatske, kao i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina iz BiH i RH.

dani hrvatskog filma900

- Užurbano pripremamo posljednje detalje za filmsko događanje, veliku filmsku priču u Orašju. Siguran sam kako će to biti još jedno nezaboravno druženje, s prepoznatljivom posavskom toplom i srdačnom dobrodošlicom, ali svakako u stilu Hollywooda. Nakon premijere u kinodvorani, fešta se seli uz rijeku Savu na ranč. Družit ćemo se pod otvorenim nebom uz zvuke najboljih hrvatskih tamburaša. Pa tko bi takvu feštu “bez ambrele” mogao propustiti - kaže u svom stilu Benković.


Ivin poziv za dolazak u Orašje se ne odbija jer glumce očekuje zabava u kojoj konačno mogu predahnuti od snimanja, i uz to neopterećeni nagradama. Elita hrvatskog glumišta, brojni Ivini prijatelji, već su najavili dolazak u Orašje. Među glumicama koji dolaze sigurno će biti dobitnice nagrade “Filmski zlatnik”. Manifestacija “Dani hrvatskog filma” u Orašju, naime, nije natjecateljska, ali, s obzirom na to da je to poseban festival, dodjeljuju se i posebne nagrade za doprinos u razvitku hrvatskoga filma.

dani hrvatskog filma

“Filmski zlatnik”

“Filmski zlatnik” u postolju od višestoljetnoga drva abonos ove će godine od Ive Gregurevića primiti glumice Dubravka Ostojić, Ankica Dobrić i Perica Martinović. - Volimo te, Ivo. Ti si biser među glumcima. Radujemo se dolasku u našu dragu Posavinu - poručile su glumice uoči dolaska u Orašje.

Za GIP piše Nada Koturić