Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Ned07052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Župa Orašje broji 1300 vjernika i natalitet joj raste

Župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju proslavila je dan svoga patrona, kao jedina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja slavi bl. Alojzija Stepinca kao svoga zaštitnika. Iako je ranije počela s djelovanjem, župa bl. Alojzija Stepinca – Orašje utemeljena je službenim dekretom Vrhbosanske nadbiskupije od 4. studenog 2006. godine. Od tada se vode sve župne matice.

Mlada župa

Župa danas broji više od 1300 vjernika. Njezina posebnost je što je mlada po godinama proglašenja župom i po godinama svojih župljana, ali više od toga raduje da je u nekoliko posljednjih godina natalitet redovito veći od mortaliteta. Nova župna crkva i župa bl. Alojzija Stepinca mjesto je vjerskog okupljanja zajednice u Orašju. Za svetkovinu je bila pretijesna za sve vjernike koji su stigli na slavlje. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup, uzoriti kardinal Vinko Puljić.

zupa orasje 1024

Radost svetkovine sa župljanima te mlade župe podijelili su i brojni svećenici, među kojima i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić i gvardijan u samostanu Dubrane fra Niko Josić, redovnice i vjernici iz okolnih mjesta te predstavnici političkog, kulturnog, prosvjetnog života u Orašju i Posavskoj županiji. Kardinal Vinko Puljić za vrijeme propovijedi prenio je svoje iskustvo kao dječaka kad se u školi ni javno nije smjelo govorili o kardinalu Stepincu. Govorio je njegovu životu te je poručio: - Svako vrijeme ima svoje kušnje i zato moramo naći izvor snage u vjeri i molitvi. Njegov me primjer nadahnuo da ne smijem prešutjeti istinu. Na poseban je način kardinal Puljić naglasio veličinu majčinstva.

Veličina majčinstva

- Ne smijemo se prepustiti malodušnosti. Moramo biti hrabri svjedoci vjere. Budite postojani i Božja riječ neka vas vodi u ovim mučnim vremenima i neka vas Bog upravi prema pravome putu stopama naših otaca - poručio je kardinal iz župne crkve u Orašju. Župnik fra Anto Pušeljić zahvalio je kardinalu, svećenicima, vjernicima i svima koji su stigli u Orašje podijeliti radost patrona. Misno slavlje pjesmom i glazbom uveličali su članovi zbora Adoro, a nakon mise ispred crkve razvilo se posavsko kolo.

Za GIP piše Nada Koturić