Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet04102020

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

pejo_gasparevic_mala

GAŠPAREVIĆ, Pejo, novinar, rođen u Domaljevcu, 4. VII. 1961. diplomirao na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskoga fakulteta u Sarajevu, radio je honorarno u Večernjim novinama  i u  Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji HINA iz Zagreba kao dopisnik iz Sarajeva. Izvještavao je i za Hrvatsku televiziju i Hrvatski radio. Osim novinarsko - reporterskih poslova bavi se i političkim analizama te povremeno objavljuje članke u više listova. Novinarske je članke objavljivao u sarajevskom Oslobođenju, zagrebačkom Večernjem listu i Danasu, te splitskoj Slobodnoj Dalmaciji.

Surađivao je povremeno s Glasom Amerike, te Slobodnom Europom i povremeno s Televizijom OBN u Sarajevu. Zatim je surađivao s BBC na hrvatskom jeziku objavljujući reportersko - analitičke uratke o novonastalim zbivanjima u BiH,  te o odnosima BiH sa susjedima. Surađuje s mostarskim Dnevnim listom i sa Radio Deutsche Welle.

Sudjeluje u mnogim medijskim diskusijama, te okruglim stolovima i simpozijima iznoseći svoja promišljanja. 
Važna  mu je poruka nobelovca Ive Andrića: "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj".

GAŠPAREVIĆ: MAVROVIĆ VRHUNSKA SPORTSKA INTELIGENCIJA

Moj susret s legendarnim hrvatskim boksačem Željkom Mavrović jedan je od ljepših trenutaka u mojoj  trideset trogodišnjoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri. Sretao sam i upoznao mnoge osobe svjetske reputacije iz različitih zanimanja ali rijetko je tko ostavio tako snažan dojam kao Mavrović.

Opširnije:GAŠPAREVIĆ: MAVROVIĆ VRHUNSKA SPORTSKA INTELIGENCIJA

KNJIGA "KONAČNO SLOBODNA!" - ASIA BIBI SIMBOL PROGONA KRŠĆANA

SPLIT: 31. siječnja 2020. -  Knjiga "Konačno slobodna!", u kojoj pakistanska kršćanka Asia Bibi, koja je zbog bogohuljenja bila osuđena na smrt vješanjem, autorici, francuskoj novinarki Anne-Isabele Tollet svjedoči o devetogodišnjem mučenju u iščekivanju izvršenja kazne, predstavljena je u nakladničkoj kući Verbum u Splitu.

Opširnije:KNJIGA "KONAČNO SLOBODNA!" - ASIA BIBI SIMBOL PROGONA KRŠĆANA

DIJASPORA OPĆINE DOMALJEVAC - ŠAMAC DOBILA SVOJU SLUŽBENU STRANICU

Pokretanje nove web stranice  namijenjene Dijaspori s  područja Općine Domaljevac  - Šamac važan je ne  samo informativno-medijski  događaj nego je to nova činjenica koja  može unijati svježu dinamiku u cjelokupan društveno-gospodarski život  naše Općine. Novootvorena stranica (platforma) pokrenuta je u sklopu služben stranice Općine Domaljevac-Šamac čija je adresa: https://domaljevac.ba/.

Opširnije:DIJASPORA OPĆINE DOMALJEVAC - ŠAMAC DOBILA SVOJU SLUŽBENU STRANICU

MONS. TOMO VUKŠIĆ IMENOVAN ZA NADBISKUPA KOADJUTORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Razveselila me vijest da  je Papa Franjo imenovao  sadašnjeg vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini Tomu Vukšića za nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije. Osobno poznajem mons. Vukšića tri desetljeća i katkad smo znali povesti dijalog  i o "dubljim stvarima." Pamtim kako je on  u tim razgovorima mene oslovljavao riječju "ljudino."  Novi nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije Vukšić  je osoba naglašene sklonosti za pravičnost.

Opširnije:MONS. TOMO VUKŠIĆ IMENOVAN ZA NADBISKUPA KOADJUTORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Gašparević upozorava na porast utjecaja Rusije na Balkanu

Naš suradnik Pejo Gašparević sudjelovao je u emisiji  JADAN  Televizije  BiH u kojoj je gostovao  Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson.  Gašparević je u svojem pitanju upozorio na porast utjecaj Rusije na Balkanu, unatoč činjenici da  Amerikanci dali veliki doprinos zaustavljanju rata.


Pejino pitanje i odgovor na njega nalaze se u dijelu emisije od 29,16 minute do 33,43  minute.

GAŠPAREVIĆ: IZBOR MILANOVIĆA DOVODI DO PREVIRANJA U HDZ-u

Naš suradnik Pejo Gašparević je za Deutsche Welle iznio svoj stajališta o mogućim vanjskopolitičkim i unutarnjim političkim učincima izbora Zorana Milanovića za predsjednika  Republike Hrvatske.

Opširnije:GAŠPAREVIĆ: IZBOR MILANOVIĆA DOVODI DO PREVIRANJA U HDZ-u

PAVO BARIŠIĆ PONOVNO U PREDSJEDNIŠTVU MEĐUNARODNE PANEUROPSKE UNIJE

Moji prijatelji iz Paneuropske unije poslali su mi iz  Strasbourga priopćenje  s Opće Skupštine Međunarodne paneuropske unije na kojoj je ovog vikenda  birano njeno vodstvo u sljedećem petogodišnjem mandatu. Posebice mi je drago  što je  Pavo Barišić, naše Posavske gore list ponovno izabran u Predsjedništvo te ugledne organizacije . U Predsjedništvo Međunarodne Paneuropske unije izabrani su i aktualni predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić, te Franjo Topić iz BiH. Bivši predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja  Gavran izabran je za zamjenika glavnog tajnika Predsjedništva u novom petogodišnjem mandatu.

Opširnije:PAVO BARIŠIĆ PONOVNO U PREDSJEDNIŠTVU MEĐUNARODNE PANEUROPSKE UNIJE

Moj Domaljevac ima Hajduk i Dinamo

GAŠPAREVIĆ: MOJ DOMALJEVAC IMA HAJDUK I DINAMO

Naš suradnik Pejo Gašparević je u intervjuu za TV Mrežu govorio o svojem Posavskom Zavičaju, o svojem životu u Sarajevu, Mostaru i Splitu, o svojoj novinarskoj karijeri.....
Prenosimo intervju u cijelosti.

Opširnije:Moj Domaljevac ima Hajduk i Dinamo