Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri09302020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

pejo_gasparevic_mala

GAŠPAREVIĆ, Pejo, novinar, rođen u Domaljevcu, 4. VII. 1961. diplomirao na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskoga fakulteta u Sarajevu, radio je honorarno u Večernjim novinama  i u  Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji HINA iz Zagreba kao dopisnik iz Sarajeva. Izvještavao je i za Hrvatsku televiziju i Hrvatski radio. Osim novinarsko - reporterskih poslova bavi se i političkim analizama te povremeno objavljuje članke u više listova. Novinarske je članke objavljivao u sarajevskom Oslobođenju, zagrebačkom Večernjem listu i Danasu, te splitskoj Slobodnoj Dalmaciji.

Surađivao je povremeno s Glasom Amerike, te Slobodnom Europom i povremeno s Televizijom OBN u Sarajevu. Zatim je surađivao s BBC na hrvatskom jeziku objavljujući reportersko - analitičke uratke o novonastalim zbivanjima u BiH,  te o odnosima BiH sa susjedima. Surađuje s mostarskim Dnevnim listom i sa Radio Deutsche Welle.

Sudjeluje u mnogim medijskim diskusijama, te okruglim stolovima i simpozijima iznoseći svoja promišljanja. 
Važna  mu je poruka nobelovca Ive Andrića: "Dokle god si živ, dužan si raditi za zavičaj".

MONOGRAFIJA POSVEĆENA IVI GREGUREVIĆ U PRIPREMI

Monografija posvećene velikom glumcu Ivi Gregureviću je u pripremi i  očekuje se da će biti završena do "Dana hrvatskog filma - Ivo Gregurević" sljedeće 2021. godine, potvrdio je to Ivin prijatelj i glavni organizator ovog festivala  Iljo Benković.

Opširnije:MONOGRAFIJA POSVEĆENA IVI GREGUREVIĆ U PRIPREMI

OTKAZAN SVJETSKI KONGRES OPĆINE DOMALJEVAC-ŠAMAC I DIJASPORE

Ovogodišnja manifestacija Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac, čije je održavanje bilo planirano za zadnji tjedan u srpnju, neće se održati zbog epidemije koronavirusa. S takvom odlukom složilo se svih sedam dole potpisanih članova Inicijativnog odbora manifestacije. Ovakva odluka je prihvaćena uz temeljito razmatranje svih potencijalnih rizika koje donosi epidemija koronavirusa te uzimajući u obzir da su diljem svijeta zbog ove pandemije otkazana mnoga za ovo ljeto zakazana događanja - primjerice Olimpijska igre u Tokiju ili Europsko nogometno prvenstvo.

Opširnije:OTKAZAN SVJETSKI KONGRES OPĆINE DOMALJEVAC-ŠAMAC I DIJASPORE

TAJNIK SVETE STOLICE RAZGOVARAO O POLOŽAJU HRVATA KATOLIKA U BiH

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin stigao je danas (utorak) u Split gdje se sastao s predsjednikom Hrvatske Vlade Andrejom Plenković i njegovim suradnicima.
Sudionici sastanka su izjavili kako se razgovaralo i o položaju Hrvata u BiH.

Opširnije:TAJNIK SVETE STOLICE RAZGOVARAO O POLOŽAJU HRVATA KATOLIKA U BiH

BRUXELLES PLANIRA 1.850 MILIJARDI EURA ZA OPORAVAK OD KORONAVIRUSA

Europska komisija (EK) najavila  je u srijedu (27. svibnja 2020.) ukupno 1.850 milijardi eura za oporavak gospodarstva 27 zemalja članica od pandemije  koronavirusa. To je velika odluka čiji efekti bi mogli snažno odzvanjati sljedećih godina diljem Europskog kontinenta. Od toga iznosa čak  je 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi, priopćeno je iz Europske komisije.

Opširnije:BRUXELLES PLANIRA 1.850 MILIJARDI EURA ZA OPORAVAK OD KORONAVIRUSA

DOMALJEVČANIN IVO IVIĆ PRVI TEHNIČAR ODBOJKAŠKOG KLUBA RIBOLA KAŠTELA

Ivo Ivić, koji je ponikao u HOK Domaljevac,  nastavlja razvijati svoju sportsku karijeru uzlaznom putanjom u odbojkaškom klubu Ribola Kaštela s kojim je nedavno potpisao trogodišnji ugovor. "Zadovoljan sam statusom u klubu i ove sam sezone prvi tehničar,"  istaknuo je Ivić. Naglasio je kako je odbojkaški klub ozbiljno organiziran na visokoj razini  i pruža  mogućnosti za napredak igrača.

Opširnije:DOMALJEVČANIN IVO IVIĆ PRVI TEHNIČAR ODBOJKAŠKOG KLUBA RIBOLA KAŠTELA

MUSLIMANI NE TREBAJU UPUĆIVATI OŠTRICE KARDINALU I KATOLIČKOJ CRKVI

Misa za žrtve  Bleiburga, koja je zakazana  za 16. svibnja u  Sarajevskoj katedrali, uskovitlala je prašinu u političkoj i medijskoj javnosti. Bošnjački politički čelnici (ne)izravno sugerirajući demonstracije, obrušili  su se  posve ishitreno na kardinala Vinka Puljića i Katoličku crkvu  zbog namjere da se održi ta misa. Bez oslonca na činjenice i bez argumenata Bošnjački političari u svojim neodmjerenim izjavama ističu kako je ta misa tobože oživljavanje ustaštva.

Opširnije:MUSLIMANI NE TREBAJU UPUĆIVATI OŠTRICE KARDINALU I KATOLIČKOJ CRKVI

TURSKO-GRČKI KONFLIKT I NAPETOSTI U BJELORUSIJI NOVE NEURALGIČNE GEOPOLITIČKE TOČKE

Konflikt između Turske i Grčke na Sredozemlju i napetosti u Bjelorusiji nove su neuralgične točke na rubovima europskog kontinenta. To su bile i teme video sjednice ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u petak. Sudionik te video konferencije je i hrvatski ministar vanjskih poslova koji Gordan Grlić Radman koji je u Baškoj Vodi, odakle je putem videa (online) razgovarao s kolegama ministrima iz Europske unije, novinarima približio tu konferenciju koja je zatvorena za medije.

Opširnije:TURSKO-GRČKI KONFLIKT I NAPETOSTI U BJELORUSIJI NOVE NEURALGIČNE GEOPOLITIČKE TOČKE

Biti novinar

Danas je Svjetski dan slobode medija, to jest međunarodni blagdan novinarstva. No, meni je i na taj svjetski blagdan medija (iako je nedjelja) radni dan - upravo sam napisao izvješće o najnovijem smrtnom slučaju u Splitu osobe zaražene koronavirusom. To je pokazatelj kako za medije i novinare nema blagdana, nema neradnih dana, nema (ne)radnog vremena...... Novinar je uvijek u pogonu.

Opširnije:Biti novinar