Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet12032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

DIJASPORA OPĆINE DOMALJEVAC - ŠAMAC DOBILA SVOJU SLUŽBENU STRANICU

Pokretanje nove web stranice  namijenjene Dijaspori s  područja Općine Domaljevac  - Šamac važan je ne  samo informativno-medijski  događaj nego je to nova činjenica koja  može unijati svježu dinamiku u cjelokupan društveno-gospodarski život  naše Općine. Novootvorena stranica (platforma) pokrenuta je u sklopu služben stranice Općine Domaljevac-Šamac čija je adresa: https://domaljevac.ba/.

Kad se na ovoj adresi dobije naslovnica službene Općinske stranice treba na njenoj lijevo strani uočiti odrednicu e-Dijaspora. Klikom na odrednicu e-Dijaspora otvara nam se stranica namijenjena Zavičajnoj Dijaspori.

Ovom novopokrenutom stranicom  (platformom)  realiziran je zaključak Prvog Kongresa Općine Domaljevac-Šamac koji je održan 23. srpnja 2019. godine. Taj zaključak glasi ovako: "Zaključeno je da se prihvaća inicijativa da se na postojećoj službenoj web stranici Općine Domaljevac-Šamac pokrene poseban sadržaj – rubrika ili podstranica koja će se baviti prikupljanjem, razmjenom i objavljivanjem svih mogućih informacija u poduzetničkim aktivnostima i iskustvima u Zavičaju i Dijaspori."

dijaspora domaljevac
U obrazloženju na novotvorenoj interaktivnoj platformi (stranici) naglašava se kako je njen cilj  "ojačati veze s dijasporom."
"Cilj e-Dijaspore je kvalitetna izrada baze podataka pravnih subjekata porijeklom iz općine Domaljevac-Šamac kako bismo napravili poveznicu u području očuvanja naše tradicije, kulture, običaja, ali i pokrenuli gospodarsku suradnju poduzeća iz cijeloga svijeta s lokalnim partnerima. E-Dijaspora pruža učinkovit i kvalitetan servis za izdavanje izvoda (rodni list, smrtni list, vjenčani list) i državljanstva iz matičnog ureda Domaljevac s mogućnošću dostavljanja na kućnu adresu u cijelom svijetu," navodi se u obrazloženju novopokrenute stranice.

Važno je reći kako se pokretanjem ove stranice Zavičajna  Dijaspora uključila u suvremene trendove  interaktivnog komuniciranja sa  Zavičajem pomoću interneta. Prema neslužbenim podacima  oko 270 milijuna osoba diljem svijet čini dijasporu mnoštva zemalja. Ta masovna svjetska dijaspora na različite se načine povezuje s rodnim ili zavičajem porijekla a posljednjih nekoliko godina primjetno je kako je internet glavni alat za to povezivanje.

Internetska interaktivna komunikacija u naše doba postaje nezaobilazan instrument brzog i učinkovitog rješavanja konkretnih potreba ljudi. Primjerice, internetske stranice poput novootvorene e-Dijaspora stranice za područje Općine Domaljevac-Šamac,  postale su glavni medij razvoja i promocije turizma na Hrvatskoj obali Jadranskog mora.  Turisti sa svih kontinenta upravo pomoću ovakvih i sličnih web stranica vrlo jednostavno iz najudaljenijih dijelova svijeta rezerviraju sebi smještaj u Hrvatskoj. Ovakve i slične web stranice omogućavaju  masovnu nabavku putničkih karata osobito u zrakoplovnom prometu diljem naše planete.

pejo gasparevic 700x400

Stranice poput naše e-Dijaspore osobito su popularne među ljubiteljima sporta  koji tako iz udaljenih dijelova  svijeta nabavljaju ulaznice za utakmice svojih omiljenih ekipa ili reprezentacija. Primjerice na utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva  u  Rusiji 2018,, na kojem je Hrvatska postigla epohalni uspje plasiravši se u finale, navijači  "vatrenih" dolazili su iz svih dijelova svijeta s ulaznicama koje su nabavili preko interneta. Utakmice Hrvatske rukometne reprezentacije na nedavnom Europskom prvenstvu pratile su tisuće navijača s ulaznicama nabavljenim preko interneta. A za ovogodišnje Europsko nogometno prvenstvo među navijačima  Hrvatske reprezentacije diljem kugle zemaljske već vlada groznica  nabavke ulaznica posredstvom interneta.

Osim toga, u suvremeno doba veliki investicijski i gospodarski projekti  dogovaraju se upravo preko ovakvih i sličnik internetskih alata bez obzira na zemljopisnu udaljenost zainteresiranih poslovnih partnera.

Ovom stranicom stječu se predispozicije za jednostavniju interaktivnu komunikaciju u svim životnim oblastima. Pokretanje e-Dijaspore za Općinu Domaljevac-Šamac  je ilustracija modernizacije interaktivne komunikacije između  našeg Zavičaja i njegove Dijaspore. To  je ujedno i uvertira za  ovogodišnju  manifestaciju Zavičaja i Dijaspore  krajem srpnja.

Za GIP piše: Pejo Gašparević