Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07092020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

GAŠPAREVIĆ: MAVROVIĆ VRHUNSKA SPORTSKA INTELIGENCIJA

Moj susret s legendarnim hrvatskim boksačem Željkom Mavrović jedan je od ljepših trenutaka u mojoj  trideset trogodišnjoj dosadašnjoj novinarskoj karijeri. Sretao sam i upoznao mnoge osobe svjetske reputacije iz različitih zanimanja ali rijetko je tko ostavio tako snažan dojam kao Mavrović.

Postoje stereotipne predodžbe da su sportaši, posebice boksači, bahate i arogantne osobe. Ovo moje promišljanje je moj obračun s takvim  stereotipima. Stereotipe  produciraju i prakticiraju intelektualne lijenčine koje  ne uključuju svoj mozak kad o nečemu ili nekomu razmišljaju nego konzumiraju  banalnosti bez uporišta u činjenicama. Stereotipi zamagljuju poglede i otupljuju oštroumnost.

zeljko pejo 900

Željko  Mavrović je iznimno srdačna  i kultivirana osoba koja posjeduje vrhunsku sportsku inteligenciju. On govori koncentrirano i kontrolira izgovor svake svoje riječi. Zapravo, on  pazi da mu intonacija govora ne  bude pretenciozna i da mu je  ritam govora elegantan, lagan i prijemčiv sugovornicima ili slušateljima. Njegove rečenice su jako disciplinirane bez banalnih riječi koje opterećuju sadržaj onoga što je   izgovoreno. Upravo onako kao što je u ringu upravljao svojim boksačkim  taktikama, strategijama i  pokretima svojeg tijela, Željko sada u životnim situacijama pedantno ali posve nenametljivo upravlja svojim bićem i svime onim što čini.
Istodobno, Željko je pažljivi slušatelj koji maksimalno poštuje sugovornika.

Hoću reći, Željko  Mavrović je ilustracija kako sport može  biti tvornica za proizvodnju dobrih, kultiviranih, plemenitih i oštroumnih osoba.
Iz moje kolekcije poznanstava s  vrhunskim sportašima u toj kategoriji su: Luka  Modrić, Zlatko  Dalić,  Domagoj  Duvnjak, Lino Červar,  Ivano  Balić,  Blanka  Vlašić,  Marin Čilić, Goran  Ivanišević.....
U tu kategoriju u mojem  Domaljevca uvrštavam nogometaše Darka Matića, Matijasa Pejića i   Stjepana  Ivića-Bracu,  te odbojkaša  Tomu Ćošković.... Zapravo, svi su mi Domlječki sportaši u srcu.
Nije mi problem javno priznati - osjećam se bogatim što poznajem i prijateljujem  s ovim i mnogim drugim kvalitetnim osobama iz svijeta sporta. Nije u šoldima sve!

Za GIPpiše Pejo Gašparević
9.03.2020.