Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet12032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

MUSLIMANI NE TREBAJU UPUĆIVATI OŠTRICE KARDINALU I KATOLIČKOJ CRKVI

Misa za žrtve  Bleiburga, koja je zakazana  za 16. svibnja u  Sarajevskoj katedrali, uskovitlala je prašinu u političkoj i medijskoj javnosti. Bošnjački politički čelnici (ne)izravno sugerirajući demonstracije, obrušili  su se  posve ishitreno na kardinala Vinka Puljića i Katoličku crkvu  zbog namjere da se održi ta misa. Bez oslonca na činjenice i bez argumenata Bošnjački političari u svojim neodmjerenim izjavama ističu kako je ta misa tobože oživljavanje ustaštva.

kavazovic 900

S druge strane predstavnici Katoličke crkve kategorično odbijaju  takve primjedbe tvrdeći kako se radi isključivo o misi za žrtve Bleiburga koje je likvidirao komunistički režim bivše Jugoslavije.

U javnu raspravu smirujućim tonom uključio se i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husin ef. Kavazović ističući kako "muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi."

"Kardinal će predvoditi misu u Sarajevu i to je njegova obaveza prema vjernicima," naglasio je  reisu-l-ulema Kavazović a prenosi službena stranica Islamske zajednice u BiH.

On ističe kako Katolička crkva ima pravo donositi odluke autonomno i, kada je riječ o obredu, "nitko njoj nema pravo zabraniti ništa."

"Reakcije u Sarajevu govore da je odgovornost adresirana na krivu adresu i to nije dobro. Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj crkvi," smatra  Kavazović.

Po njegovom mišljenju, Hrvati u BiH imaju povjerenje u crkvu više nego u hrvatsku politiku.

kavazovic piljic 1024

"Ni u kom slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi. U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati s gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati. Neko vjerojatno želi da između muslimana i katolika ili nekoga trećeg, dođe do nesuglasica, ali trebamo poštivati jedni druge," rekao je Kavazović.


Već sam u svojim javnim istupima istaknuo kako će u uzavreloj situaciji oko mise za  Bleiburške žrtve u sarajevskoj katedrali od iznimne važnosti biti stajalište Islamske zajednice u BiH koja može utjecati na bošnjačke dužnosnike i tako doprinijeti smirivanju napetosti. Ovakvo javno objelodanjeno stajalište reisu-l-uleme može biti presudan jezičac na vagi koji zaustavlja političku galamu  u bošnjačkom miljeu  u povodu mise u sarajevskoj katedrali  za žrtve Bleiburga. Ovakav istup reisu-l-uleme zaslužuje rešpekt.

Za GIP piše Pejo Gašparević
13. svibnja 2020.