Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Sri10212020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

ruzica 200Mag. Ružica Kopačević-Miličević je majka troje djece. Rođena je 10. ožujka 1967. u Donjem Svilaju. Studij sociologije je  završila na fakultetu političkih nauka i znanosti u Sarajevu. 13. travnja 1992. radi rata je napustila  Sarajevo i  otišla za Austriju u grad Bad Ischl, gdje još uvijek živi. Radi kao voditeljica ureda za integraciju. Isto tako je i voditeljica seminara i radionica za odrasle i omladinu na temu rasizma,  multikulturalizma, diskriminacije, migracije i integracije.

Osnivač je i voditeljica  platforme za međureligijski dijalog, na komunalnom  nivou. Pisanjem se bavi od svoje osnovne škole. Do Domovinskog rata je isljučivo pisala poeziju, dok se zadnjih godina više preusmjerila na prozu. Osim pisanja, bavi se autodidaktičkim slikanjem-crtanjem i iza sebe ima dvadesetak samostalnih izložbi.

Našu dopisnicu zanimaju sve teme, koje su vezane za manjine, mehanizme manipulacije, neovisno dali dolaze od države, religijskih institucija, medija ili pojedinaca. Granica i život na granici, su ključne teme njenih razmišljanja! Kako u geografskom, tako u metafizičkom smislu i kontekstu.

Mržnja je slijepi put

Ma, nikoga ti ne mrziš. To što misliš da mrziš Srbe, Hrvate, Muslimane, Rome, to su samo tvoje unutarnje halucinacije, koje si dobio od pretjeranog slušanja političara, čitanja portala, na kojima pišu loši novinari. Ponešto su ti slagali tvoji najmiliji, napunili glavu predrasudama. Jer, kako možeš mrziti jedan cijeli narod.To se jednostavno ne može.To čak fizički nije izvodljivo.

Opširnije:Mržnja je slijepi put

Novogodišnja čestitka naše dopisnice

Ulazimo u novu godinu. Put kojim izlazimo iz stare je poznat. Okrenemo li se, na njemu ćemo vidjeti drvlje, kamenje, ruže i suze, uzlete i padove. Pogled u budućnost najčešće je mutan. I to je dobro. Mnoge stvari će se jednostavno desiti i bez pretjeranog planiranja. Zato, opušteno, želite, ali ne planirajte previše, često stvari krenu drugim, mnogo boljim tokom, nego što smo si sami mogli poželjeti.

Opširnije:Novogodišnja čestitka naše dopisnice

NOVA ZEMLJA I STARO NEBO

Virus corone se širi i osvaja, ne samo teritorije naše planete, nego nas, naša čula, misli, uvlači se pod kožu, mijenja nas iznutra i spolja. Njegova ekspanzija se odvija u fazama, počevši od državnih mjera kao što su zabrana javnog okupljanja, prestanak letova, zatvaranje granica, zatvaranje radnih mjesta, uvođenje nošenja maski.

Opširnije:NOVA ZEMLJA I STARO NEBO

Stara godina na novi način

Opet sve po starom! Kupuju se petarde, sijeku meze, pripremaju tegle i gajbe pive, juri se za pršutom na akciji, prave se Whats App grupe za doček Nove godine. U zadnji čas se navlače tijesne štikle, haljine sa šljokicama. Tipkaju brojevi, pune frižideri. Frka i trka kao da će u ponoć izdahnuti cijelo čovječanstvo.

Opširnije:Stara godina na novi način

ISTINA

Postoje oni koji su se borili protiv fašizma, zato su ubijeni.
Postoje potomci antifašista, a koji su i sami antifašisti.
Postoje potomci antifašista, a koji nisu antifašisti.

Opširnije:ISTINA

Jakov čeka Božić

Jakov je sjedio pored prozora i čekao Božić. Ove godine mu se vrijeme nakako oduljilo, pomisli, i gurnu ruku u džep. A kako i nebi, kad Jakov cijele godine putuje od kreveta do prozora. Ponekad ode na toalet, a ponekad to i zaboravi, ali  i to je umijeće-moći zaboraviti ono sto moraš.

Opširnije: Jakov čeka Božić

Edenski vrt i korona virus

Nekad je netko primijetio da naši organi imaju oblik voća i povrća. Na svim kontinentima rastu naša srca, grudi, jajnici, pluća. Ako rasiječemo paradajz naći ćemo dvije komore i dvije pretkomore,ima oblik srca, i sam pogled na njegovu, živo crvenu boju, asocira na vitalnost i sreću. Orah je naš mozak. Kad sjeckam ingver mislim na želudac.

Opširnije:Edenski vrt i korona virus

Kuferaš odnosi rodno blato a vraća se sa suzama

Nudimo Vam još jedno razmišljanje naše suradnice Ružice Kopačević - Miličević s naslovom KUFERAŠ kojega je upravo stavila na papir! Pročitajte svaku i rječ dva puta i recite da li je u pravu?

Opširnije:Kuferaš odnosi rodno blato a vraća se sa suzama