Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon07062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kratka priča o duši

Ljudska duša je iščupana iz tišine djetinjstva i ostavljena nasred pustinje da čeka vukove i hijene sa vojskom anđela čuvara koji su samo ponekad bili budni kako bi sa njom koračali kroz draču i zidove. Šta sve nije pokušavala kako bi ostala netaknuta. Molila je u isposničkom vrtu i znojila se krvavim znojem i udarala čavao u pepeo kako bi opomenula vatru osvetom buke.

dusa1

Gazila je kroz blato i skakutala po oštrom kamenju, padala u zanosu vjerujući da je voljena i razočarano plakala gledajući osušene zvijezde na stropu svoje sobe, iza zatvorenih vrata .I na kraju dana, zgniječena, kao nar na dlanu djevojčice curila niz svoja začepljena usta.

A nekad je bila zaigrana i široko otvorenih očiju potrčala je u svijet, vjerujući u širinu svemira na zemlji kao što nabujala rijeka vjeruje moru u koje se ulijeva. Duša je preskakala potočiće i brala trešnje, kidala ljubičice i njihov miris sakupljala u kašike za voljene koji će je i sami jednom vječno voljeti.
Duša nije znala da će je iščupati iz tijela, kidati joj ruke i vaditi oči i, da će je ponižavati i šamarati, i prognati da u samoći briše popljuvano lice.

Vjerovala je da je čista i da je čistoća nevidljiva i i da je potpuno sigurna ispod svoje opečene kože.
Zaboravila je na miris zemlje koji joj je stalno bio za petama, još od doba kad je sretno skakutala po zelenim dolinama, i slijetala na lopoče koji su venuli na rukama vode.
Čak i tako zgažena, podrhtavala je, sjećajući se prvog poljupca od kojeg se otvorila kao zemlja nad proljetnom kišom i vjerovala da se on mora još jednom ponoviti, pa makar to bilo i u vječnosti.

Tek kad je ostarila, shvatila je, da su sve njene majke pokopali u muška groblja, iz kojih će ona izaći kao salamonovi stihovi i ljubavlju koju joj nikad nisu dali otkupiti ovaj svijet prepun žica, granica, himni i grobova, nad kojima lebde sitne uplakane zvijezde koje je nikad nisu napustile.

Za GIP piše Ružica Kopačević-Miličević,

Januar 2016.