Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Uto06252019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA MUČKI UBIJENOM BRČANSKOM ŽUPNIKU ILIJI VIOLINIU

matkic-veca

BRČKO, 12.travanj 2010. U povodu 65 godina godina od svirepog ubojstva  brčanskog župnika, msgr. dr. Ilije Violonia, u subotu 10.travnja  na pročelju katoličke crkve u Brčkom otkrivena  je spomen ploča i održana sv. Misa zadušnica. Msgr. dr. Ilija Violoni s grupom vjernika mučki je ubijen 10. travnja 1945. samo tri dana nakon što su partizanske snage ušle u Brčko. Uhićen je u crkvenom dvorištu, uz udarce i vrijeđanje odveden do rijeke Save (ispod mosta) i tamo zajedno s ostalima uhićenima pogubljen i bačen u Savu. Za njegovo pogubljenje nikada nitko nije odgovarao.

Dr. Ilija Violoni rođen je 1879. godine u Albacini u Italiji. Po završetku školovanja zaređen je za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Za života stekao je dva dokrorata i to jedan iz teologije a drugi iz kanonskog prava. Bio je dugo godina župnik u Brčkom. Godine 1931. započinje s izgradnjom nove katoličke crkve u Brčkom, koja je već 1933. bila i završena.

Spomen ploču, uz riječi da se žrtva mučenika nikada ne smije zaboraviti, otkrio je vlč. Veselko Župarić, župnik u Brčkom i dekan Brčanskog dekanata.

Otkrivanju spomen ploče nazočio je veći broj svećenika i vjernika, predstavnika političkih stranaka, te  brčanski  dogradonačelnik i podpredsjednika Skupštine Anto Domić i Ivan Krndelj.


Za GIP piše Zoran Matkić