Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Čet07022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Prosvjedi roditelja učenika i hrvatskih povratnika Tramošnici

tramosnica prosvjedi
kamenjasevic
simo stakic

PELAGIĆEVO, 21.rujna 2016. Ispred područne Osnovne škole u Gornjoj Tramošnici, u općini Pelagićevo, danas je održan prosvjed roditelja hrvatskih učenika koji, nakon što je promijenjena učiteljica i uveden srpski umjesto hrvatskog jezika, svojoj djeci ne dopuštaju pohađanje nastave. Prosvjede je podržalo i stotinjak hrvatskih povratnika iz tog sela.

Skupu su nazočili dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda  Josip Jerković i načelnik općine Pelagićevo Simo Stakić dok se ravnateljica matične Osnovne škole „Vaso Pelagić“ iz Pelagićeva Olga Lazić, unatoč obećanju da će doći, nije pojavila.

Obraćajući se prosvjednicima, dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, kazao je da je sramotno što je danas škola u Gornjoj Tramošnici zaključana i što ravnateljica škole iz Pelagićeva nije se  udostojila pojaviti na skupu i pojasniti novonastalu situaciju.

„Ja vam danas kažem, rješenje će biti iznađeno. Učiteljica koja je nedavno dobila posao, morat  će otići. Raspisat će se novi natječaj. Naći ćemo učiteljicu Hrvaticu  koja će nastaviti učiti djecu po nastavnom planu i programu kako je to rađeno u proteklih 17 godina“, naglasio je dopredsjednik Jerković.

Dodao je kako je dobio čvrsta jamstva od ministra prosvjete i kulture  Republike Srpske da će tako biti urađeno.

Načelnik općine Pelagićevo Simo Stakić kazao je kako u njegovoj nadležnosti nije rješavanje ovoga problema ali je u potpunosti podržao zahtjeve nezadovoljnih roditelja.

„Nismo mi zaslužili da ovdje imamo 'Konjević Polje'jer od 1996.godine, s ponosom smo zajednički gradili institucije općine Pelagićevo. Svi su građani ponosni na općinu a svojim povratkom i opstankom na ovim prostorima vi to pokazujete.“, istaknuo je općinski načelnik Simo Stakić.

Iako najavljen, zbog iskrslih obveza, danas se u Gornjoj Tramošnici nije pojavio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. Njegov novi dolazak najavljen je za sutra u 9 sati.

Za GIP piše Zoran Matkić