Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pon06012020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Više cvijeća manje smeća

Garevac/U ponedjeljak 19. Srpnja 2010. GIP je sproveo akciju pod motom „više cvijeća manje smeća“ i nagardio vlasnika najboljeg šljivika i vlasnicu najuređenijeg cvjećnjaka i dvorišta. Oko 17 sati sam osobno u ime GIP-a dodijelio dvije priklande nagrade i to ovaj put najstarijem povratniku Gareveca gospodinu Marijanu Perić „Bari“  i gospođi Anđi Spajić jednoj od prvih povratnica u Garevac.

marijan pericDoista su ove dvije osobe uzor Garvcu i Garevljanima i dobro bi bilo da ih imamo više.

Gospodim Marijan Perić „Baro“ rođen je 16. ožujka 1927. godine, i za stalno se vratio u Garevac 8. svibnja 2003. godine. Jedini je roditelj garevačkog intelktualca koji se vratio i za stalno živi u Garevcu. On i njegov sin Anto su ponos kako zaseoka „Perića“ tako i cijelog Garevca. Malo je intelektualaca koji su svojim roditeljima dali podršku i vratili ih u Bosansku Posavinu i BiH, a još je manje roditelja koji su se odlučili na izbor težeg.

Marijan i njegov sin su tako mirne i blage osobe. Bez povika i uzvika se vratiše na svoje, a bilo je x onih osoba koji su među prvima uzvikivali i klikćali hoćemo u Garevac, i dođoše ali mrtvi. Ove dvije osobe nisu ništa govorile, ali njihova odluka bi konačna i jasna. Nastavljamo živjeti tamo gdje smo započeli.

 

 

 

 

 

 

 

 

andja spajicGospđa Anđa Spajić rođena je 1944. godine i sa suprugom Ivom se među prvima vratila u Garevac.  Došla je da bude svoj na svome. Došla je ondje otakle je s vrećicom kao i svi drugi morala otići. Ali sada je tu. Živi, i boravkom u Garevcu odmara napaćenu dušu.  Dočekuje i ispraća svoju djecu i unučad koja im redovito dolaze. Nije prošao niti jedan važniji blagdan a da sinovi ne dođu svojim roditeljima. Nema te daljine da može uskratiti roditeljsku ljubav.
Pa evo neka ove dvije osobe budu uzor svima nama kako se i skromnim životom može zadovoljno i lijepo živjeti u svom rodnom mjestu i zavičaju.

Za GIP piše Mišo Perak