Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pet07032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kulturno zabavna večer 2010. u Garevcu

Garevac/ Srijeda je 21. srpanj 2010. godine dan kojeg po starinski nazivamo Prailina. Za ovu večer predviđen je Kulturno zabavni program i u posjet nam dolazi KUD Matići iz Matića a prate ih dva mlada i nada se vrsna svirača i pjevača „Braća Kopić“. 

Program je planiran za 20 sati. Naši gosti su dobro poranili i već oko 19 sati je gospodin Marko Kopić došao i dovezao instrumente s ciljem da ih postavi dok učesnici dođu.

kud matici

I zaista je bio veoma spretan u tome. Za četvrt sata instrumenti su već bili postavljeni i spremi za nastup. U tome dolaze i dva manja autobusa učesnika spremnih za nastup. Svi su već bili obučeni u predivne narodne nošnje toga kraja ili drage nam Bosanske Posavine. Kažu mi u povjerenju da su se morali spremiti kod kuće jer ovo je mlada postaja KUD-a i još uvijek se nemogu i neznaju svi sami spremiti.

Ponudio sam im hladno piće i rado su uzeli jer je još uvijek tenperatura dosta visoka a oni odjeveni u roze i pregače. Vesele i razigrane djevojke nemogu čekati nastup u Garevačkom domu već igraju i vježbaju po dvorištu dok ih uz zvuke šargije i violine prate Braća Josip i Marijan Kopić.

Ja im se divim i podržajem ih da bih dobio na vremenu jer oni su spremni ali naša publika nije. Nažalost nema ih puno već samo tridesetak osoba što je premalo za ovakav jedan nastup. Stoga ih molim za strpljenje i razumjevanje.

I tako dok oni igraju prikupljaju se i Garevljani. Nema ih baš puno, ali našlo ih se oko 150 mještana uglavnom starije dobi koji cijene i vole izvornu muziku a mađu njima je i naš Perija Perić čovjek s posebnom zainteresovanošću za svirku i igru jer je i sam dugo godina bio  član KUD- a Ivo Andrić iz Garevca. KUD-a koji je bio poznat u cijeloj BiH jer je osvajao zavidne rezultate na Općinskim i Republičkim natjecanjima. S njime je i njegova vjerna pratilja i supruga Manda i sestra Kaja Perić koje pripremaju salatu za večeru koju bi već trabalo počet servirati dragim nam gostima.

Odlazim u drugu prostoriju da vidim dokle se došlo s mesom. Iznenađen sam, meso je već spremno na ovalne tanjure i može se počet srvirati. Profesionalni mesar Ljubiša Đurić vlasnik mesnice „Đurić“ iz Modriče je već oprao ruke i želi se pozdraviti da bih krenuo natrag. Rekoh mu možemo se pozdraviti ali daj da prvo sredimo račun. Na to će Ljubiš s osmjehom, o tome ćemo pričati drugi put a ovaj put ja doniram ovo prase od 28 kg na Tvoj obraz i ove vesele i razigrane goste. Nisam imao prikladnu riječ na to. Bio sam veoma iznenađen. Rekoh mu samo hvala i upitah ga za razlog tome. On mi reče da se već dugo godina poznajemo i da sam mu osobno vjerni klijent, a poebno voli okupljanja i druženja i rado ih podržava i pomaže kad god mu se ukaže prilika za to.

Poslije tih riječi sjetih se i njegove donacije 2003. godine kada smo u jednoj od prvih akcija prikupljali novac za čišćenje Garevaca od godinama naslaganog smeća. Tada je gospodin Đurić isto tako dao svoj doprinos toj akciji. Pa evo ja mu se i ovim putem zahvaljujem.

Prije već što smo htijeli servirati večeru koreograf KUD-a nam reče da bi oni htijeli prvo nastupati pa tek onda večerati. I mi im ispunišmo želju.

Bilo je ugodno gledati ta mlada lice u spletu njihovih igara i koreografije. Divi li smo im se i dugo pljeskali poslije svakog izvedenog izvornog kola. Nakon pet nastupa oni su otišli da se preobuku a mi smo na brzinu servirali večeru.

U tom vremenu na pozornicu su došli naš Marko Spajić i njegov kum Kruno i nastavili stiskati žice violine i šargije. Okrenih se i pogledah reakciju Kulije iz Čardaka. Promatrao je svaki dodir žice s posebnim zadovoljstvom i oduševljenjem.

U tome dolaze i djevojke ali prija već što počeše s večerom nasatviše igrati uz zvuke Marka i Krune. Vjerojatno su i one osjetile kvalitetu tih vrsnih momaka koji dva dana provedoše u Garevcu i zabaviše kako mlade tako i stare Garevljane.

Bila je i ovo jedna noć za pamćnje. Slijedi nam još sutra dan pečenje pečenjaka i stime će se završiti ovi susreti u Garevcu 2010. godine. Pamtit će se samo po dobru i s radošću čekati sledeću godinu i ljetne susrete u zavičaju.
Ostale fotografije pogledajte u Foto albumu ili klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak