Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Ned09202020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Humanitarni koncert za župu Šamac

S novo nastalom situacijom u svibnju ove godine i poplavama u dragoj nam Bosanskoj Posavini u izuzetno kratkom vremenu uspjeli smo organizirati humanitarni koncert za vlč. Josipa Janjić i poplavljenu župu u Bosanskom  Šamcu.

drago matijevic1

Zahvaljujući  pojedincima od kojih posebno izdvajamo Antuna Fuglinskog u veoma kratkom vremenu uspjeli smo doći do slobodnog pjevača s izuzetno prihvatljivom cijenom. Bio je to Antunov dobar prijatelj Drago Matijević iz susjednog Pećnika koji je svoj posao odradio pošteno i po dogovoru.

Drago je s pratnjom u subotu 19. srpnja 2014. bio već u 18.00 sati u Garevcu te smo skupa čekali Garevljane.

No oni su i ovaj puta zakazali. Iako su svi znali u koju svrhu ide novac od prodanog pića oni su ponovo punili terasu garevačke „Čitaonice“ koja je ponovo bila puna, a sala garevačkog doma opet je ostala prazna.

kolo koncert

Ni nazočnost našega nekadašnjeg kapelana i graditelja Garevačke crkve vlč. Josipa Janjić nije uspijela u dom uvući Garevljane koji bi s popijenim pićem pomogli ovu poplavljenu župu.

Vjerom u Boga i njegovu pomoć iako se nije naplaćivala najavljena ulaznica za ovaj koncert uspjeli smo uz veliku zahvalu Lucijanu Marić i Marku Omazić „Petrovom“  koji su prikupljali dobrovoljne priloge prikupiti oko 1500 KM što je iste večeri i uručeno vlč. Josipu.

Nećemo zaboraviti ni dar NK „Dragići“ koji su osvojili malonogometni turnir i svoju nagradu od  120 KM također uručili vlč. Josipu. Iako su i ostali sudionici turnira obećali učiniti isto ipak nisu održali svoje obećanje.

Također moramo napomenuti i dar organizatora koji je posebno dirnuo vlč. Josipa. Bio je to dar po izboru Antuna Fuglinskog. Adidasov dres plave boje s brojem 9 i natpisom Janjić  dok je na prednjoj strani bio novi grb NK „Mladost“ iz Garevca i natpis www.garevac.eu!

vlc josip janjic u dresu

Sve ovo ne bi bilo tako zanimljivo da se nije odvijalo po predviđenom i veoma dirljivom ambijentu, baš kao da smo to režirali.

Vodio sam program i od traga držao skriveni dres i kada je vlč. Josip rekao da je šest punih godina igrao nogomet za garevačku „Mladost“ upitao sam ga da li se sjeća koji je broj dresa nosio?

Kazao je broj 9! Tada sam mu pokazao plavi dres s brojem 9 i natpisom Janjić! Vlč. Janjić u tom  trenutku nije znao što reći. Bilo je to nešto neopisivo. Bio je posebno iznenađen i presretan. Ovo mu je čini mi se vrijedilo više od onih 1500 KM koje smo prikupili od garevačkih darovatelja.

Odmah je obukao dres i kazao kako će ga i sutra dan nositi ispod misnice kada bude molio sv.misu.
Također je bilo zanimljivo kada je vlč. Josip kazao kako mu je u poplavama sve uništito i da mu je ponovo sve potrebno pa ako netko posjeduje polovnog namještaja dobro bi mu došao neki krevet, ormar ili kuhinja.

Tada sam ponovo reagirao onako kao po već predviđenom scenariju. Kazao sam kako će već sutra na večer dobiti na dar jednu novu blok kuhinju našega dugogodišnjeg sponzora IBS studia iz Đakova.

Sjećam se samo dva dana ranije kontaktirao me naš susjed iz Kladara Donjih i vlasnik IBS tvrtke iz Đakova  gospodin Ivo Brdarić i kazao kako je spreman za „Garevačke susrete“ dati na dar jednu blok kuhinju koju bi mogli staviti u tombolu pa eto neka je dobije onaj koji bude najsretniji.

Međutim srdačno sam mu se zahvalio odmah kazao kako mi imamo određene prioritete, a to su: Šamac, Garevačka mjesna ambulanta i na kraju tombola.

kuhinja garevac-donacija

Vlasnik gore naveden tvrtke uopće nije razmišljao već je odmah kazao kako tu odluka prepušta nama i da će se složiti kako god mi odlučimo. I evo mislim da smo učinili najbolji korak i donirali kuhinju tamo gdje je najpotrebnija. No to nije sve. Gospodin Brdarić je odmah posjetio vlč. Josipa te uzeo prave mjere kako bi ta kuhinja dobila punu funkciju te imala pravo značenje i pružala svakodnevnu pomoć ovom tihom i zaslužnom svećeniku.

Vlč. Josip je ovu večer bio presretan te je kazao kako je vjerovao, a da se to kasnije i obistinilo da je Isus tu večer bio među nama i zapjevao pjesmu „Isus je s nama“ kojoj su pridružili i ostali gosti i Garevljani.

Dakle iako smo za ovaj koncert imali novčane izdatke od 600 KM  za pjevača, pratnju, instrumente, uramljivanje slike za dar pjevaču i tisak mi smo presretni da smo ovo organizirali i time bar do nekle pomogli našem vlč. Josipu i njegovoj poplavljenoj župi Presvetog Srca Marijina iz Bosanskog Šamca.

Ostale fotografije pogledajte u foto albumu ili  klikom ovdje

Za GIP piše Mišo Perak