NK Mladost Garevac

Mladost sa zelenog travnjaka

Ned07052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Garevačko igralište

Po svom sjećanju priča nam Ilija Cvitkušić "Džoljo"!

dzoljoGarevaöki zeleni travnjak! Osobno sam puno vremena i pažnje posvećivao našem igralištu, to me je ispunjalo jer sam na tome području mogao dati najviše našem društvu. Poglavito mladima.

Zato su mi dali mogućnost da igram i vodim računa o igralištu kako se ne bih udaljavao od Garevca. Mi smo ga sami održavali: nasipali, kosili, obilježavali.


One godine kada se trebao raditi asvalt kroz Garevac ponudili su nam uzbacivanje šljunka između kanala i ceste i to od glavne ceste do Kuprešakovih kuća to jest do Kladara Donjih. Ja sam se dogovorio s Perom „Pejom“ Ravnjak koji je u to vrijeme, mislim, vodio MZ Garevac.

U akciji nasipanja kanala su sudjelovali svi garevački igrači NK Mladost iz Garevca. Akciju smo uspiješno priveli kraju. Za taj rad smo bili čak i novčano nagrađeni pa sam, na svoju inicijativu, tim novcem kupio dresove, sjećam se, crno bijele boje, ali ne štrafnaste kao u FK Partizana već tiskane crno bijele sa većim podlogama i to na koso.

Kada sam ih donio svi su bili presretni i na moje zadovoljstvo, nitko mi nije prigovorio jer su me kolege cjenili i uvažavali. Znali su da je samo jedan Džoljo i da jedino on ima vremna o svemu tome brinuti.


Napomenut ću i to kako smo svakodnevno trenirali i igrali na igralištu. Zato se igralište skoro nije ni trebalo redovno kositi jer trava jednostavno nije mogla narasti.  Uz to smo jako pazili što manje igrati oko gola kako bi tu ostala cijela travnata površina. Ako se i trebalo nešto kositi to se kosilo okolo igrališta, a dio od Milešića šume smo uvijek morali nasipati te smo tu dovezli kubike i kubike pjeska i zemlje. Tu je bila jako nisko niski teren te je nakon  samo nekoliko kiša bilo jako mokro.


Osobno sam više puta organizirao momke kod nasipanja i razgrtanja. Za te su me radove doduše plaćali, ali sam ja uvijek bio pri ruci za takvu pomoć. Majka mi je više put znala reći da to nije dobro jer sam zanemario svoj posao oko njiva i zamijenio  igralištem, ali to sam volio i rado pomagao.


GIP: Reci mi kako je bilo sa obilježavanjem igrališta? Vjerujem da se na početku okopavalo i vrećama rasipao kreč dok se nisu počela kupovati pomagala za te stvari.


Džoljo: Da upravo tako. Na početku su se iskopavali kanalčići te se bacala piljevina od drveta i njom se obilježavalo. Poslije se prešlo na vreće kreča „vapna u prahu“ koje je bilo jako brzo i efikasano za obilježavanje.
Već 1975. godine kupili smo i pomagalo takozvani stroj za obilježavanje krečom u širini od 8-10 cm. Taj stroj smo kupili kada smo ušli u višu ligu.