NK Mladost Garevac

Mladost sa zelenog travnjaka

Pon07132020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Malonogometni turnir i dječija olimpijada 2014.

Za Garevačke susrete 2014. i malonogometni turnir GIP je u suradnji  MZ Garevac sve na vrijeme i u detalje pripremio. Igralište je bilo već tjedan dana prija uredno pokošeno i spremno a jedino na što se čekalo bilo je obilježavanje igrališta jer bi eventualno kiša mogla saprati obilježite crte.

nk gip

Isti dan se to već u jutarnjim satima odradilo tako je da je točno u 15.00 sati turnir mogao započeti.
Ipak se kratko pričekalo s otvaranjem turnira radi kašnjenja ekipe IBS-a iz Đakova koja je svake godine sudjelovala, pa se tako i ove godine prijavila, ali nije došla iz opravdanih razloga.

Također organizatoru nije bila na vrijeme javljena izmjena u koordinaciji turnira za koju je bio dobrovoljno zadužen Zoran Tokić koji nije mogao u to vrijeme biti u Garevcu  pa se međusobno dogovorio s Ivanom Šerić da on odradi taj dio posla. Međutim i Ivan je izostao ali je poslao svoga brata Petra koji je dio svoga posla dobro odradio.

Na turniru su nastupile četiri ekipe i to: NK Dragići, HNK Garevac, NK GIP-a i NK Nikad zajedno.
Utakmice su bile zanimljive i igralo se dosita doista pažljivo i „fairplay“. Svi su igrači gledali da se igra pošteno i bez većih prekršaja što su i sudci Marko Šerić i Ivica Mamuzić opravdano osuđivali.
Prvu loptu ovoga turnira povela je najhrabrija i najmlađa igračica NK Dragići, Mateja Dragić koja je ujedno bila i jedina djevojka ovog turnira na garevačkom zelenom travnjaku. Inače je Mateja vrlo sposobna i nadarena u baratanju lopte, a to je već davno pokazala u nastupu jednog turnira u svojim Donjim  Kladarima.

Dok su se ekipe mijenjale i rezultati redali gledatelje i navijače turnira kojih je bilo izrazito malo (oko 80 osoba) je zabavljao harmonikaš Antun iz Županje koji se potrudio da odsvira i od pjeva za svakoga ponešto.  Tako se kroz igru i pjesmu došlo i do pobjednika ovogodišnjeg turnira.

1. mjesto NK Dragići
2. mjesto HNK Garevac
3. mjesto Nikad zajedno
4. mjesto NK GIP-a i ujedno jedina ekipa koja je ostala bez nagrade.

Kao i ranijih godina tri prve ekipe su na dar od GIP-a dobile tri pehara, a isto tako i novčane nagrade koje su se podijelile od učešća novca svake ekipe.

Organizatoru je sinula ideja da se taj novac preusmjeri za poplavljenu župu Šamac i iste večeri dodijeli vlč. Josipu Janjić tako da su sve ekipe ideju podržale. Međutim kasnije se ispostavilo da je to ispoštovala samo ekipa NK Dragići koja je bila i pobjednik turnira dok su druge dvije ekipe i to HNK Garevac i NK Nikad zajedno odlučili da je bolje popiti jednu pivu više već pomoći nekoga tko je u nevolji.

Na kraju turnira iz privatne arhive Antuna Fuglinskog dodijeljeni su dresovi i to: najboljem igraču dodijeljen je dres Bakira Beširevića, najboljem strijelcu dres Mate Neretnjaka i najboljem golmanu dres Marka Topića.
Za napomenuti je da se ovdje radi o velikim imenima i nekadašnjim zvijezdama nogometa.

Bakir Beširević je bio BiH reprezentativac te igrao u Veležu i Osijeku a sada trenutno obnaša dužnost trenera NK Hajduk iz Orašja.
Mato Neretnjak je Rektor Hrvatske a igrao je u Osijeku, Hajduku, Rijeci i Zadru.
Marko Topić je jedan od najomiljenijih bivših reprezentativaca BiH i napadač moskovskog Saturna. Nekadašnji centarfor se nakon igračke karijere s obitelji skrasio u Švicarskom Baselu.

Za cijelo vrijeme trajanja malonogometnog turnira paralelno se po prvi puta održala i dječija olimpijada gdje su i najmlađi Garevljani dobili prigodu da se mogu u nečemu natjecati.

I ako se pravovremeno za olimpijadu prijavio samo Pavo Marić na kraju ih se skupilo dvadesetak znatiželjnika koji su želje da sudjeluju u olimpijadi.

 Olimpijadu je veoma uredno organizirao i vodio Anto Cvitkušić koji je posvetio veliku pažnju budućim Garevljanima koji su uživali u različitim natjecanjima.
 
Isto tako Anto se potrudio i veoma ugodno iznenadio kako samog organizatora tako i svoje  natjecatelje tako što je spojio dobro s korisnim i osobno  uručio darove tvrtke Haribo u kojoj Anto radi. Mališanima je darovao desetak kapa, kantice, kutije i vrećice pune bombona poznate Austrijske tvrtke Haribo. Uz ovu reklamu poznatih slatkiša mališane je i organizator nagradio hladnim pićem.

Napomenut ćemo  da se organizator doista potrudio da ovaj turnir na nešto liči i u njega uložio maksimalno znanje i dragocjeno vrijeme međutim ni to se nije isplatilo. Svi sudionici turnira i dječije olimpijade bili su zadovoljni igrom i pjesmom osim jednog Garevljanina kojega je na kraju trebalo zaustaviti da ne napravi incident.

Žalosno je, ali i istinito, da se uvijek ponovo pojavljuju iste osobe koje dođu na ovakve manifestacije samo da bi pokvari nečiji uloženi trud, muku i uloženo vrijeme i novac.

Stoga nas ne čudi činjenica da je sve manje onih koji se žele dobrovoljno prijaviti za organiziranje turnira, a sve više onih koji se prijave pa na kraju odustanu.

GIP je u suradnji s MZ Garevac donio odluku da se po prvi puta naplaćuje simbolična ulaznica od 1 KM po osobi , međutim ni to nije pomoglo da se uz prodano piće pokriju troškovi hladnjače, šatora, djevojaka koje su radile i ostalih popratnih troškova.

Stoga se GIP ograđuje za buduću organizaciju turnira jer slobodno možemo donijeti zaključak da su ovakve organizacije čisti gubitak organizatora te da su troškovi veliki i da nemaju pokrića jer sve je manje onih koje zanima nogomet i onih koji bi konzumirali piće da bi s time pomogli našu MZ u Garevcu.

Za GIP piše Mišo Perak