Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sub09262020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Dočekali smo Novu godinu u Garevcu

nova-godina

Susret sa pitomim mjestom povratničke Bosanske Posavine Garevcom, nadomak Modruče znači susret sa neprirodnom tišinom, opustjelim sokacima bez dječjeg žamora gdje se uglavnom susreću starije osobe, mjestom u kojem su, čini se, zaustavljeni satovi razvitka onog trenutka kada je rat zakoračio na prostore drage nam Bosanske Posavine. No ono malo povratnika i naših mještana u Garevcu pokušavaju svakodnevno vratiti lijepu sliku našega mjesta. Na zahvalu njima svake godine se vidi sve manje korova a sve više zasijanih njiva i plodova zemlje.

Tako su na ispraćaj stare i dolazak Nove 2010. godine pozvali sve mještane, neovisno o godinama starosti da im se pridruže te po treći puta skupa dočekaju Novu godinu u Omladinskom domu.

Ove godine se za glazbu pobrinuo garevački poduzetnik iz Njemačke gospodin Josip Šerić „Pujdo“ te organizirao i platio jedan Band iz Gradačca, a svi ostali koji su sudjelovali zajednički platili troškove pića dok su jelo po svojoj želji sami ponijeli.

Od povratka u Garevac 1999. goine pa do danas  u Garevcu nije bilo više šale, smjeha, pjesme i radosti. Po prvi puta u povjesti Garevca u Garevačkom domu se pojavila i Garevčka zastva koja je će od sada uvjek pratiti svaki veći skup Garevljana ma gdje god oni bili. Isto tako lijepo je bilo pogledati i natpis „Dobro došli u Garevac“ koji je bio postavljen na pozornici pored naše zastave.

Dok su se mlađi udobno osjećali u Garevačkom domu, stariji su se zabavljali u Garevčakoj školi uz izvorne pjesme praćene šargijom našeg susjeda iz Čardaka „Kulije“, violinom Pave Jagustin „Arapa“ te dvojnicama Perije Perića.
Često se čula i ženska pjesma naše Mande Marić „Ivanove“ te Mande Perić „Perine“.
Orilo se i gorilo sve do 5 sati ujutro kada su svi zadovoljni dočekom nove godine pošli svojim kućama. Bila je to jedna  vesela i lijepa noć za pamćenje kako straijih tako i mlađih osoba.

Pa evo neka ovo bude lijepa uspomena svima onima koji su se našli u Garevcu ovih dana, a našim povratnicima neka to pređe u tradiciju te da uvjek skupa i u zajedništvu ispraćaju stare i dočikaju nove dane svoga života u našem Garevcu.
Za GIP piše Goran Tokić Dikača