Napokon se otvorila „Čitaonica“ u Garevcu

citaonica1
U plodnoj nizini Bosanske Posavine na desnoj strani rijeke Bosne smjestilo se ponosno naselje Garevac. Iznikao je iz gareži starog Gareva i u svojoj dugoj povijesti preživljavao rušenja, ratove, smrti i vojske, i sve to preživio i opstao...I evo danas je tu svoj na svome. Stoji i čeka. Čeka mene i tebe.

Nedozvolimo da susret sa pitomim mjestom povratničke Bosanske Posavine Garevcom, nadomak Modriče znači susret sa neprirodnom tišinom, opustjelim sokacima bez diječjeg žamora gdje se uglavnom susreću starije osobe, mjestom u kojem su kao i u većini mjesta Bosanske Posavine, čini se, zaustavljeni satovi razvitka onog trenutka kada je rat zakoračio na te prostore.

Moramo učiniti  jedan korak naprijed. Dođimo u garevac, vratimo mu diječiji osmjeh i svjetlo barem za nekoliko dana u godini,  vratimo mu ono čim nas je davno zadužio jer Garevac je zadržao prepoznatljivu posavsku pitomost i potencijal koji po svemu sudeći samo treba znati iskoristiti i pokrenuti.

Ako mi i naša generacija to ne učinimo , tko će učiniti. Učint će netko drugi. Učinit će onaj koji vjeruje u njegovu opstojnost i budućnost.

Tako smo se u subotu 19.03.2011. na blagdan svetog Josipa okupili s našim susjedom iz Kladara Donjih gospodinom Draganom Juroš koji je povjerovao u Posavsku i garevačku budućnost te u garevačkom domu otvorio „Čitaonicu“, a MZ Garevac je uz tu zgodu uredno obnovila i osposobila mokri sanitarni čvor.

Bilo nas je taj dan oko pedest osoba. Večarali smo, pili, igrali karte, domina, šaha i pikada. Bilo je lijepo i zabavno i nadamo se da se svatko nakratko tu večer opustio i prisjetio starih dobrih vremena i druženja u našem domu i našoj čitaonici.


Nadamo se da ćete i vi doći stoga vas rado očekujemo.

Za GIP piše Goran Tokić „Dikača“