Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sub07112020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Ožujak-mjesec promjena

garevacki_dom

Na koncu smo mjeseca ožujka 2011. godine, mjeseca koji donese velike promjene kako u svijetu tako i u samoj prirodi pa i u našem Garevcu.

U Japanu se dogodi velika katastrofa koja zaprepasti cijeli svijet i za koju treba pod hitno donijeti odluku: da li stati ili ići dalje s nuklearkama u koje je uložena velika količina novca.

U Libiji započe sveti rat i tko zna da li će se i kada završiti.

U Hrvatskoj svakodnevno vidimo prosvijede i nezadovoljne građane na ulicama, a u BiH još uvijek nedostaje odluka tko će vladati i donositi čelne odluke. Tu je i ljetno vrijeme koje nas tjera jedan sat ranije iz kreveta.

Svuda neko nezadovoljstvo koje samo čovjek sam sebi može nanijeti.

Sve su to negativne promjene, ali radosni smo da se u našem Garevcu ide na bolje.

Snijeg se već odavno pretvorio u vodu, a trava u lijepu svijetlu zelenu boju.
Kako su došli ljepši i topliji dani vide se i jata ptica selica koje se vraćaju svojim gnejezdima u plodnu i rodnu Bosansku Posavinu. Djedovi i bake po cijeli dan provode u vrtu zasađujući rano povrće.

Isto tako svakodnevno se u Garevcu susreću automobili garevljana raznih registarskih oznaka koji kruže selom. Neki su došli napuniti svoje akumulatore u djedovini, a neki očistiti svoja dvorišta, a ima i onih koji podsjecaju međe i krče dotrajala voćna stabla.
Jednostavno kada se prođe selom osjeti se drugačiji život.

Elektrodistibucija iz Modriče trenutno radi na vađenju i odvoženju starih drvenih bandera. Počeli su od „Kajića“ pa kraj groblja do glavne ceste i tu su stigli do kuće Mirka Bajić „Kuke“ odakle će nastaviti i dalje s radom.

Poslije tih radova će preći na dovršetak ulične rasvijete koja je prošla i kroz Lužane i došla do Ante Stanić „Kekonje“. U dijelu zaseoka Baje kraj „Čolušića“ pa sve do sokaka od Domazeta su  postavite nove betonske bandere i nastojat ćemo i taj dio osvjetliti i ako se tu odazvao najmanji broj donatora a razdaljina je dosta velika i duga.

Poslije toga ostaju na redu samo još Jagustini, zaseok koji je najviše uplatio. Imaju 16 sijaličnih mjesta. Tu se prvo mora ojačati trafo a ztim kroz šumu kod Kovača postaviti betonske bandere i dovesti struju do Jagustina.

Ovaj dio posla je već davno trebao biti dovršen, ali znate kako se radi u društvenom poslu: s noge na nogu kako kažu naši stari.

Ovom zgodom poručujem garevljanima da komunalna policija zahtijeva održavanje dvorišta i čišćenje kanala kraj glavne ceste.
Do sada smo kod njih na jako visokom nivou po čistoći i ekologiji i želja nam je da takvi i ostanemo jer oni to sve uredno kontroliraju i evidentiraju. Isto tako nisu skrili svoje oduševljenje već su rekli da smo jedina MZ u općini Modriča koja ima dostojno uređenu infrastrukturu.

Red bi bio pohvaliti i rad modričke civilne policije koja svakodnevno kruži kroz naše selo, i pruža bezbjednosti naših baka i djedova. Hvatanjem i lišenjem slobode nekoliko provalnika odkrili su i neke provale kako prošle tako i ove godine u Garevcu i okolnim mjestima.

Svakodnevno na večer odlazimo do naše čitaonice na kavu i piće. Okupimo se, malo ispričamo, našalimo pa na spavanje. Posjećenost čitaone je trenutno dosta dobra i pohvalna. Dođu nam i susjedi iz Kladara i Čardaka tako da nikada nije dosadno.

Tek sada vidimo kako nam dobro dođe i novopostavljeni WC, a koji je bio priča sam za sebe. Da se osobno nisam poduzeo toga posla i danas ga nebi imali.  

Nekada mi osobno sve to tako teško pada, a onda opet kad vidim da je to za dobrobit svih nas i naše djece sav se taj umor i nervoza za tren izgubi i nestane.

Napomenut ćemo i ovo: ukoliko netko želi dati novčani prilog za čišćenje groblja može to učiniti kod Marijana Perić „Bare“ i Gorana Tokić Dikače.

Mislimo da nije više potrebno napominjati jer to svi znaju da se novac za dovršetak ulične rasvjete može uplatiti kod Gorana Tokić „Dikače“ koji je obećao ovu akciju izvesti do kraja i zahvalimo Bogu što smo ga imali, jer bez njega ovo bila samo jedna zaboravljena priča.

Ako želite da Vaši grobovi budu uredno očišćeni i pokositi obratite se Zlatku Kovač, a ako imate potrebu za uređenjem dovrišta na raspolaganju vam je Zoran Perković.

Za GIP piše Goran Tokić „Dikača“