Proslava sv. Marka 2011. u Garevcu

markov_dan

Od davnina mještani sela  Garevac proslavljaju evanđelistu kao svoga zaštitnika polja i njiva. Preko puta crkve postoji jedna mala kapelica oko koje se obavljao blagoslov dok Garevac nije postao samostalna župa. Nakon izgradnje župne crkve blagoslov polja obavljao se unutar crkvenog dvotišta.

Ove godine Markovdan uklopio se uz proslavu Uskrsa. Mnogi garevljani koji su došli na proslavu Uskrsa i uskrsne blagdane spojili su sa svetkovinom sv. Marka.

 Nažalost neki zbog svojih radnih obaveza morali su se vratititi na svoje radno mjesto. No unatoč svemu lijepo je bila ispunjena garevačka crkva. Liturgisko slavlje predslovio je vlč. Marko Stanušić uz asistenciju dr. Zdenka Spajić obojica svećenika rodom iz Garevca. Liturgisko slavlje započelo je blagoslovom na četiri strane, istok, zapad, sjever i jog uz molenje Litanija Svih Svetih. Molili smo Božji blagoslov na naše njive i polja uz povjerenje u Boga.
 
Mi smo svoje uradili a sad predajemo u ruke  Onome koji natapa zemlju i daje da plod raste. Nakon blagoslova uslijedila je sv. Misa i propovjed.
 
Na misu se pridružio i župnik koji je toga dana bio na terapijama.

 U svojoj propovjedi vlč. Marko govorio je Kristovom uskrsnući i svecima osvrnuvši se posebno na sve. Marka evanđelistu. Spomenuo je kako su apostoli teško povjerovali u uskrsnuće ali nakon silazka Duha Svetoga otvoreno su svjedočili Kristovo uskrsnuće i za uskrslog Krista položili svoje živote.

I sveci pa i sv. Marko svjedok je Kristov. I upravo mučeništvo apostola i toliko svetaca ukazuju nam da je Krist zaista uskrsnuo, jer glava se ne daje za bilo što.

Nakon mise garevljani i njihovi gosti kratko su se zadržali pred crkvom u radosnom druženju što su opet zajedno, a poslije toga uputili su se u kuće gostoljubih domaćina na druženje uz jelo i piće.

Sve što je lijepo kratko traje. Tako i ovaj Markovdan uz napomenu da je sljedeće okupljanje na sv. Iliju proraka.

Fotografije možete pogledati u našem foto albumu koji se nalazi u MULTIMEDIJI ili klikom ovdje

Za GIP piše župnik Filip Brajinović