Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Čet12032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Posveta kapelice Sv. Ivana Krstitelja u Jagustinima

posveta_kapelice_jagustini

Garevac - U subotu 30. srpnja 2011. U jednome od najuređenijih zaseoka u Garevcu „Jagustini" posvećena je kapelica na razdvajanju sokaka i ledinici između Kovača i Jagustina. Ovu incijativu je pokrenuo 2008. godine več. Vlado Jagustin garevački svećenik i sin toga zaseoka. Tu ideju smo s radošću prihvatili i svi smo bili učesnici u izgradnji te kapelice.

Kapelu su izgradili mještani tog zaseoka Stipo Jagustin i Bruno Kovač a novčane prihode za izgradnju prikupljao je Jozo Jagustin. Nesmijemo zaboraviti da je i Marko Kovač „Pućan" odigrao veliku ulogu oko motivacije za izradnju ovog projekta.

Tako nam je ova ledinica postala mjesto okupljanja i družnja gdje smo već 2009. godine dva puta pravili i manju zakusku a svoje znanje kuharstva pokazao nam je Danijel  i Mato Jagustin. Uz druženje skoro svih Jagustina ostajalo se dugo u noć kao nekada kada smo na ovoj ledinice palili mašale uoči blagdana Sv. Ive i odatle s mašalama kretali u ostale sokačke tog zaseoka i cijelog Garevca.

Ove godine smo se već više puta okupljali oko kapelice radi završnih radova i uređenja okoliša da bi smo u subotu 30. srpnja 2011.godine blagoslovili i posvetili ovu kapelicu.

U asistenciji garevačkog župnika Filipa Brajinović i dr. Zdenke Spajić te nazočnosti preko 150 garavljana i vjernika susjednih župa kapelicu Sv. Ivana Krstitelja posvetio je vlč. Vlado Jagustin, domaći sin i župnik u Živinicama,

U svojoj veoma nadarenoj propovjedi vlč. Vlado je istaknuo da je za zaštitnika izabaro Svetog Ivana Krstitelja s razlogom što je prvi čovjek koji je došao u ovo naselje nosio to ime.

Naglasit ću da je kip Sv. Ivana Krstitelja za ovu kapelicu nabavio vlč.Vlado, a isto tako zu ovu zgodu donirao je i 1000 KM garevačkom župniku Filipu Brajinović za drugo zvono garevačkog tornja.

Poslije blagoslova priređen je ručak za sve vjernike gdje je sudjelovala i jedna mlada grupa Italijana. Kasnije nam se pridružio i vlč.Ivo Kopić modrčki župnik.

Neka nam ovo budu poticaji da ovakvih i sličnih objekata bude još više kao i samih povratnika u Garevac a i nas koji često posjetimo svoj kraj.

Ostale fotografije pogledajte u našem fotoalbumu ili klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak