Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Upitna pitka voda i učestali požari u Garevcu

goran dikaca

GAREVAC-Polovica je rujna mjeseca, i jesen nam polako ali sigurno kuca na vrata, stoga sam ponovo odlučio da napišem nešto iz našeg nam dragog Garevca.

Pogledom na još uvijek vruće i plavo nebo ne vide se više ptice selice, otišle su na dalek put da prezime zimu odakle će ponovo doći u Posavinu jer je ovdje za njih raj na zamlji, one za bolje neznaju niti žele čuti.

Ako pak spustimo pogled na zemlju primjetit ćemo da se po vrtovima listovi povrća žute i lagano suše. Ženske ruke su pune posla jer uskoro će zahladniti a stim dolaze i prvi mrazevi pa to sve treba prija toga urediti i za zimnicu spremiti.

Ostali su još krumpiri koji čekaju da ih se povadi i na ugodno mjesto utrapi jer danas se jedino trapljenje krumpira smatra ekološkim načinom skladištenja.

U prolazu kroz selo se da primjetiti i rezanje te spremanje drva za ogrev kod onih koji to još nisu obavili, i ako to sada naši mještani urade još za vrijeme ljeta.

Ono što se trenutno najviše vidi i radi jest pečenje rakije, jer kakvo je to domćinstvo u Posavini i Garevcu ako nema bar petnaestak kazana pripremljenog koma.

Prije nekoliko dana završene su i aktivnosti sanacije lokalnih makadamskih puteva od Perića prema Bosni, te starom cestom kroz Šimiće te je posut i put od Stanušića do bolnice tako da je sada i on prohodan i u uporabi.

Na malom djelu garevačkog doma se radi sanacija krovne konstrukcije i postavlja se nova letva i crijep, a radove izvodi poduzeće „Mios“ iz Modriče. Ove radove financira općina Modriča i jedan dio MZ Garevac ukoliko ih bude imala stim bi se još nešto uradilo i na toj zgradi.

Drago nam je da je garevačka škola i ove godine i to 5.rujna 2011. otvorila svoja vrata za pet učenika i učiteljicu Ružicu Đenić. Nažalost samo su dva učenika Hrvati dok su tri djevojčice i učiteljica pravoslavci. No ministarstvo školstva RS je ipak dalo mogućnost da učenici dobiju učiteljicu i nastavu u svom mjestu.

Što se tiče ulične rasvjete ostala je samo ulica prema bolnici i još neko sijalično mjesto kroz selo po zavojima i drugim potrebnim mjestima ali za ovo se nema dovoljno novca pa očekujemo da će se ipak uz Vašu pomoć i to privesti kraju.

U Garevcu i okolini ponovo je nivo pitke vode smanjen i upitan, a i sama je rijeka Bosna vrlo plitka tako da se može na svakom mjestu prigaziti.

U zadnje vrijeme su učestali te nas najviše muče i zadaju strahove požari. Kod nas na prudinama uz rijeku Bosnu je izgorila velika travnata površina neobrađenih njiva i međa dok je u Kladarima Donjim izgorila farma svinja, a u Čardaku je izgorila Bara ili pod ada kako smo je zvali kod Slindine kuće na raskrižju prema Kornici.

Kako mještani pričaju do požara dođe od velikih vanjskih tenperatura te raznog odpada boca, stakla i slično, ali nema velikih materijalnih šeteta.

Za GIP piše Goran Tokić „Dikača“
Garevački PRESS