Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pet06052020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije mapa. Putanja: /home/www/web24/html/garevacinfo/images/Vijesti/Garevac/2011/mb
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Vijesti/Garevac/2011/mb

Hodočašće garevljana u Mariju Bbistricu

marija bistrica  11

Marija Bistrica -U subotu 08.10. 2011.g. održano je 6. hodočašće vrhbosanske nadbiskupije,  banjalučke biskupije i baranjskog dekanata u hrvatsko nacionalno marijansko svetište Mariju Bistricu. Tom prigodom okupilo se mnoštvo vjernika iz BiH, Hrvatske i ostalih dijelova svijeta gdje žive bosanski Hrvati.

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić uz koncelerbaciju biskupa Franje Komarice, i pomoćnim banjolučkim biskupom mons. Markom Semren te stotinjak svećenika, kako iz BiH, tako i iz više dekanata u Hrvatskoj a među njima i naš nekadašnji župnik don Ilija Matanović, župnik iz Čradaka vlč. Boris Salapić, i čardački sin vlč. Pero Iljkić..

Misao vodilja ovogodišnjeg hodočašća bila je "Umnoži našu vjeru". "U ovom agresivnom relativizmu i sekularizmu, potrebno nam je umnožiti vjeru u osobnom životu, životu naših obitelji, te u našem živtu u javnosti", istako je kardinal Puljić. Mi katolici stoljećima čuvamo naše korjenje u Crkvi, ali ono često puta izblijedi. Negdje je nešto zakazalo pa ne postoji ona obiteljska vjera. Nisu naši stari znali puno tumačiti kad su nas odgojali, ali su znali biti bogobojazni pa si mogao u njihovim očima pročitati što je sveto a što je grijeh. Ne znači da oni nisu griješili, ali nisu grijeh branili, već grijeh nazivali grijehom.

Danas kao da ne smiješ govoriti što je zlo. Sve je manje obiteljske molitve. Vratimo Isusa u naše kuće, obitelji, da nam donese slogu, razumijevanje, ljubav, poštivanje, ako se budemo družili s Bogom u molitvi, zahvatit će nas njegova ljubav.
Svjesni smo ovih vremena kada ni Dan Gospodnji nije svet, nedjelja. Nedjeljom se nije radilo, išlo je se na misu, ali to sada više nije prepoznatljivo.

Danas se namaće da je junak onaj koji oskvrne brak, prevari u braku, zavede, to nam ekrani nameću i mi u to buljimo, gledamo cijele sate, čudimo se što mnogi ostaše neudani, neoženjeni. Želimo ponovno vratiti da onaj divni sakramenat ženidbe bude sveti brak, jer on čini gnijezdo iz kojeg niče budućnost.
 
U Hrvatskoj se danas govori o nezavisnosti, sloboda je velika stvar, ali mi ne želimo tu slobodu zloupotrijebiti mi želimo slobodu gdje će čovijek istinski tu slobodu u savjesti živjeti.

Nameće nam se da je važno trošiti, nije bitno imaš ili nemaš. Treba se vratiti skromnosti da ne trošimo više nego što imamo, potrebno je shvatiti da nas mentalitet trošenja ne smije zarobiti.Vratite se kući s obećanjem – neću da mi ovaj dan ode u prazno, želim svaki dan moliti, ako naša obitelj zaživi u molitvi, mijenjat će se ovaj svijet. Gospe, nauči nas živjeti po vjeri, svjedočiti po vjeri i braniti svoju vjeru - završio je propovijed kardinal Puljić.

 

Svečanom misnom slavlju u Mariji Bistrici prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Hodočašće su predvodili doborski dekan vlč. Ivo Balukčić, župnik u Odžaku, vlč. Mirko Ikić župnik iz Pećnika i vlč. Boriso Salapić iz župe Čardak. Iz Doborskog dekanata bila su četiri autobusa. Vlč. Pavo Brajinovći je organizirao jedan autobus iz svoje župe ali nije hodočastio radi bolesti noge. Dva su autobusa bila iz Odžaka popunjena s nekoliko hodočasnika iz Pećnika (7) Svilaja (2) Pos. Mahale (2) i Dubice (2). Jedan autobus je išao iz Garevca i Čardaka s deset hodočasnika iz Potočana.

Iz župe Garevac bilo je 22 hodočasnika, a tamo im se pridružio veliki broj garevljana koji živi i radi na području RH. Već je ustaljena praksa da garevljani koji žive u blizini Marije bisrtice dolaze na ovo hodočašće i donose hranu i piće te se organizira "garevačka sinija " na Mariji Bistrici. Dakle nije da nas nema, ima nas i to svuda  pa tako i u našem Garevcu.

Ovaj put je bio ugodan, ne previše naporan i sigurno Bogu mio kažu naši hodočasnici.
Nadamo se da će iduće godine odaziv na hodočašće biti još veći.

Iz Garevca je išla grupa hodočasnika čija ću imena ovdje navesti:
1. Ivan Marić 2. Manda Marić 3.Mara Stanušić Ilije 4. Niko Tokić Brkica 5. Marica Stanušić Jakarinca 6. Kaja Perković 7. Marica Perković 8.  Dijana Kovač 9.Natalija Kovač 10, Perija Perić 11.Manda Perić 12. Kaja Perić 13. Baro Perić 14. Mara Stanušić Rokina 15. Mato Cvitkušić Ćevo 16. Marica Cvitkušić  17.Kata Perković 18. Danijel Jagustin 19. Rozi Jagustin 20. Roko Perić 21. Mara Perić 22. Ružica Stanušić.

Napomenut ćemo da su odlazak ove grupe hodočasnika svojim novčanim prilogom  potpomogli Jozo Šerić Pujdo s 200 KM , Vlado Spajić Gavro s 50 Eura, Josip Spajić s 50 KM , Niko Marić Nidžur s 200 KN i Petar Gagulić s 100 KM.

MARIJA BISTRICA, SVETIŠTE JEDINSTVA VJERE I NARODA
Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

Najpoznatije hrvatsko Marjansko svetište Marija Bistrica, smješteno je 40 km sjeveroistočno  od glavnog hrvatskog grada Zagreba, na sjevernom gorskom krilu Medvednica, vjekovima je središnje mjesto u vjerničkom životu hrvatskoga naroda. Ono što je Francuzima Lourdes, Portugalcima Fatima, Talijanima Loreto, Poljacima Čenstohova, Austrijancima Mariazell, Hrvatima je živopisna Marija Bistrica.


U Mariju Bistricu hodočasti se već 320 godina. Svake godine okupi se do 500.000 vjernika na pedesetak stalnih hodočašća koja traju od Bijele nedjelje početkom travnja do Zahvalnice krajem listopada.

Podsjetimo se da su hrvatski  biskupi su 1971. godine  proglasili  svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici  NACIONALNIM PROŠTENIŠTEM ČITAVOG HRVATSKOG NARODA. Zbog toga, lijepo bi bilo kada bi svaki Hrvat-katolik  iz svih krajeva svijeta gdje su ih različiti  životni putovi odveli, bar jednom u životu hodočastio u to drago Marijansko svetište.

Pogledajte ostale fotografije klikom ovdje

Za GIP piše Mišo Perak

Foto: Jozo Domazet

{gallery}Vijesti/Garevac/2011/mb:160:140:0{/gallery}