Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Čet12032020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Provala u Garevačku crkvu

crkva-od-bone

GAREVAC / Vijest da je u noći s utorka na srijedu 22. - 23.05.2012. provaljena garevačka crkva čovjeka će natjerati da se zapita: koja je svrha svega toga? Zastrašivanja povratnika, osobna korist pojedinaca (kradljivaca) ili i obeshrabrivanja onih koji se žele i hoće vratiti?

 

Provalnici su nasilno ušli na sporedna vrata (ova na slici) oštetivši vrata i sigurnosni sistem brave za zaključavanje. Pošto je župnik ujutro rano otišao na dijalizu u Odžak provalu je tek oko deset sati primjetila domaćica kada je ušla kroz sakristijska vrata da pospremi crkvu. Provala je odmah dojavljena policiji koja je došla na uviđaj.

Materijalna šteta ove provale nije velika (odnešene su dvije pozlaćene zdjele za Hostiju i obijene dvije kasice ispod Majke Božije i sv. Ante).

Nije ovdje riječ o usamljenom incidentu jer u istoj noći u Domaljevcu se dogodilo pet krađa u samo tri sata razmaka.

Isto tako nedavno u noći (14-15.05.2012.) iz crkvenoga dvorišta, ispred župne kuće ukradeno je vozilo u vlasništvu župe Tišina.

Dakle ovakvi napadi i krađe, uništavanja i otuđivanja osobne imovine, povratnicima šalju vrlo jasnu poruku: obeshrabriti one koji se žele vratiti i zastrašiti one malobrojne povratnike.  Unijeti osjećaj nesigurnosti i straha za vlastiti život i imovinu, te na taj način onemogućiti opstanak onima koji su se vratili i povratak onima koji bi se željeli vratiti.

Ovakva nasilna otuđivanja i krađa imovine direktan su udar na opstanak Hrvata u samoj Općini Modriči kao i gore navedenim općinama. Stoga je krajnje vrijeme da netko nešto poduzme u svezi tih krađa gdje bi nadležne institucije morale poraditi na sprječavanju i rješavanju ovakvih incidenata jer će se u protivnom suočiti sa posljedicama koje nastaju kao reakcija na ovakve incidente.

PRESS GIP-a