Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Ned09272020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Elektrifikacija zvona garevačkog tornja

zvona motorUz blagdan Sv. Ive opet nas je svojom domoljubnom gestom ugodno iznenadio jedan od velikih garevačkih poduzetnika. Ne, neću vam moći reći o kome je konkretno riječ, jer je njegova veličina osim profesionalne prepoznatljiva i u tome što u svojoj samozatajnosti ne želi da mu se objavi ime na našem Portalu, kao i u tome što je više puta, potvrđujući svoju domoljubnost, donirao nemali novčani iznos za potrebe Garevca. 

Ovaj puta je ispunio dano obećanje, te je sa svojom suprugom financirao kompletno i ujedno i najveće treće zvono tornja Marije Majke crkve u Garevcu: iznos od 5000 € uplaćen je u tu svrhu.

Sam čin izljevanja zvona dogodit će se u ljevaonici zvona u Innsbrucku u Austriji dana 21. rujna 2012. (petak s početkom u 15.00 sati). Mislim da nije potrebno posebno naglašavati da su pozvani svi Garevljani i zainteresirani da nazoče ovom, možemo slobodno reći povjesno značajnom događaju za našu župu. Ukoliko imate popratnih pitanja u svezi stim događajem, rado će Vam na njih odgvoriti garevački župnik Filip Brajinović.


Budući da je sada prikupljen sav novac predviđen za nabavku zvona, preostala nam je još samo elektrifikacija.
Činjenice naime  pokazuju da mi više nemamo u Garevcu adekvatnih ljudi koji bi mogli na sebe preuzeti obvezu svakodnevnog ručnog zvonjenja po tri puta, već se to mora prepustiti suvremenoj tehnologiji i elektrificirati.
Suvremena tehnologija ima svakako svoje prednosti, ali one se u ovom slučaju odnose ponajviše na praktičnost i uštedu vremena, dok se, nažalost, gubi „duša“ ručnog zvonjenja.
Zvonjenje neusporedivo bolje zvuči ako je zvono zanjihano nego ako ga se udara u učvršćenom položaju. Njihanjem se postiže i veći doseg u smjeru njihanja, jer tijelo zvona djeluje kao pojačalo i usmjerivač zvuka. Ako se kombinira više zvona, važno je da sva zvona budu akustički jednako učinkovita i da se zvučni valovi pojedinih zvona pomiješaju prije izlaza iz tornja.

Zanimljiva je i sama melodičnost zvona kao instrumenta. Zvono je glazbeni kovinski instrument, izvanredno velike jakosti zvuka i trajnosti.
Njegov zvuk ima elementarnu, a istodobno i duboku poetsku snagu. Kaže se da zvono posjeduje dašak mističnosti...Jedno te isto zvono tijekom božićnih blagdana ili pri vjenčanjima zvoni jako veselo, a na sprovodima žalobno i tugaljivo.
 Uzrok toj začudnoj činjenici je u trenutačnom raspoloženju: čovjek od čitavog zvučnog spektra kod tužnih događaja čuje pretežno molske akorde, a kod veselih događaja durske akorde. Jedino glazbalo koje omogućava takav subjektivni dojam je zvono.

U mogućnosti smo vas izvijestiti da je električnu instalaciju koja je potrebna za tu svrhu prošli tjedan besplatno uradio Vlado Tokić „Dikača“. Hvala mu!


Župnik Filip ponosno ističe kako mu je drago da uvijek ima dobrih i plemenitih ljudi, pa se nada da ćemo i u ovome poduhvatu uspjeti. Nije lako i velik je novac u pitanju, ali je sve to u Božijim rukama tako da ne trebamo od toga strahovati.
Predračun ovoga zahtjeva nije mali  i iznosi 7.950 € bez sata, prijevoza, carine i poreza. Sliku definitivnog predračuna imate na kraju članka.
Međutim, tražili smo pomoć i od tvrtke špedicija INTERAGENT i gospodina Zvonke Šuška iz Kornice koji nam je i do sada dva puta izašao u susret. Zamolili smo ga da nam on odradi taj dio posla oko carine i poreza na promet za zvono i konstrukciju i na naše veliko zadovoljstvo je to već danas i potvrđeno. Dakle papiri za treće zvono i konstrikciju elektrifikacije su sređeni i netreba plaćati ni porez ni carinu. zvona


Dio novca već imamo. Uz blagdan Sv. Ilije GIP je u tu svrhu uplatio 1000 KM. Neki pojedinci su isto tako dali svoj dio, a iznenadio nas je i gospodin Juro Josipović, naš susjed iz Kladara Gornjih, koji je u tu svrhu dao 1000 €. Hvala svima!
Ako si dozovemo pred oči skorašnje blagdane Svih svetih i Božića, nadamo se novčanom odzivu naših mještana na koje bez sumnje, kao i uvijek prije, možemo računati.


I na kraju, reći ću da je ovo ipak sve za nas i naš Garevac, jer jednoga dana i naš  župnik će otići iz naše župe, ali zvona neće ponijeti sa sobom niti bilo što drugo što smo izgradili i uradili.
Isto tako moram priznati da smo jedna od rijetkih župa koja vrlo malo daje župniku za njegove i župne potrebe, a on je nama opet zahvalan i nikada ne traži u te svrhe.


Ako bude Božije pomoći i naše solidarnosti taj dugo očekivani zvuk zvona mogli bismo već čuti  na Misi ponoćci! Stoga ako imate razumjevanje i želite već sada nešto uplatiti evo Vam uplatnice. Kliknite ovdje i preuzmite potrebne podatke od banke!

Za GIP piše Mišo Perak