Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Ned09272020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Njemačko pravosuđe priprema uhidbeni nalog

uhidbeni nalog

Službeni Berlin priprema EU - uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika UDBE zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata, tvrdi Hrvatski list pozivajući se na kuloarske priče nastale nakon nedavnog posjeta njemačkog predsjednika Joachima Gaucka Hrvatskoj.

Njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima je uvjet konačne ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, tvrde izvori Hrvatskog lista.

Na tom popisu navodno se nalaze imena službenika i dužnosnika jugoslavenske UDBA-e koji su sudjelovali u pripremi ubojstva Stjepana Đurekovića u srpnju 1983. Kod Munchena. Radi se o nekadašnjem službeniku zagrebačke UDBA-e Goranu Ljubičiću, koji je vodio neposrednu obradu nad Đurekovićem, zatim o njegovom prvonadređenom Miši Deveriću, šefu Drugog odjela zagrebačke UDBA-e, zatim o tadašnjem šefu zagrebačke UDBA-e Franji Vugrincu, kao i o šefu drugog odjela u republičkoj centrali UDBA-e Josipu Perkoviću i šefu cjelokupne hrvatske UDBA-e Zdravku Mustaću.

Deverića, Perkovića i Mustaća njemačko pravosuđe traži i zbog sudjelovanja u daljnjim likvidacijama ili pokušajima likvidacija hrvatskih emigranata – Deverića zbog sudjelovanja u likvidaciji Đure Zagajskog 1983. U Munchenu, Perkovića zbog pripreme likvidacije Stipe Bilandžića 1977. u Kolnu i Mustaća zbog trostrukog ubojstva još 1967. u Munchenu (Mile Rukavina, Krešimir Tolj i Vid Maričić)

Među traženima su navodno i dvojica bivših emigranata, Branko Bradvica i Tomislav Mičić, koje njemačke pravosudne vlasti optužuju za nezakonito mješanje u istražne postupke u Njemačkoj, pritiske na svjedoke i druge oblike opstrukcije istrage.

Trojica nekadašnjih službenika UDBA-e BiH, također hrvatskih državljana, koje traže njemačke vlasti navodno žive na području BiH – Ivan Lasić-Gorankić u Širokom Brijegu, Drago Čolak, inače brat Stanka Čolaka, navodno živi u Mostaru a Tomislav Kokor u Sarajevu.

>>BiH uvodi lustraciju: Agenti i doušnici jugoslavenskih tajnih službi ostaju bez dužnosti

Tjeralica za Lasićem raspisana je zbog njegova sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića, za Čolakom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ante Đapića 1989. u Nurnbergu i Kokorom zbog sudjelovanja u ubojstvu Ilije Vučića 1976. u Stuttgartu, prenosi Hrvatski list.

Preuzeto s hrsvijet.net, autor R.Horvat