Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Ned09272020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Uspavani Garevac i ove godine probudiše mačkare

mackare 2013

GAREVAC-U ove uspavane zimske mjesece u Garevcu nema posebnih novosti. Međutim Garevac je i ove godine na Pokladni utorak dočekao zaigrane i spremne maškare ili mačkare koje glasnim uzvicima i pjesmom svake godine tjeraju zimske duhove i prizivaju proljeće te obilaze svoje rodno mjesto i pozdravljaju mještane, a tamo gdje stignu budu počašćeni jelom i pićem kao i tradicionalnim pokladnim krofnama..

U Garevcu kao i cijeloj Bosanskoj Posavini su se od davnina održavale na Pokladni utorak mačkare. U prošlosti, u mačkare su išli samo muškarci koji su predstavljali muške i ženske likove. Kasnije su u mačkare išle i žene, najčešće preobučene u muškarce. Ranije su mačkare išle u parovima od kuće do kuće dok su se kasnije najčešće kretali u grupama, adok su dvije odabrane  mačkare obično sakupljale jaja i druge darove po kućama.

Tako je negdje i cijela grupa, ako je bila manja, ulazila u kuću, gdje bi malo igrali i pjevali vesele pjesme i pričali razne šale nastojeći promijeniti glas kako ih ukućani ne bi prepoznali.

Mačkare nisu zalazile samo u one domove gdje je u kući žalost za pokojnikom ili se na krevetu nalazio teški bolesnik.


Pogledajte fotografije od mačkara klikom ovdje.

PRESS GIP-a