Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Uto06022020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Križni put darovan Garevačkoj crkvi

Kako naš portal ustrajno prati događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta ovaj puta iz anonimnosti smo izvukli priču o Mati Bulj, osobi koja svojim neobičnim i ustrajnim radom pronosi lijep posavski glas daleko od rodnog  zavičaja.

mato bulj 900

Mato Bulj je rođen 24.05.1968.godine u Jošavi-Potočani u općini Odžak od roditelja Ivke i Ive... Ima jednog brata Marka...
Završio je srednju školu u Odžaku i dobio zvanje Elektromehaničara a zatim upisuje vojnu akademiju.
Početkom devedesetih godina u ravnoj Posavini upoznaje ženu svog života, Katu Brezonić iz Novog Sela-Balegovca koja radi u Švicarskoj. 1994. godine dolazi i on u Švicarsku, ženi se i započinju novi zajednički život. S Katom dobija dvije kćerke koje danas imaju 17 i 20 godina. Preko dvije decenije je zaposlit u Švicarskoj i radi kao logistiker - magaciner u jednom poduzeću.

Mato je obiteljski čovjek, vrlo je ozbiljan i odgovoran, ali istovremeno prožet razumijevanjem i čistim, iskrenim Posavskim humorom koji plijeni pažnju sugovornika.
Svoje slobodno vrijeme u proljetnom, ljetnom i jesenjem razdoblju rado provodi u prirodi obilazeći Švicarske proplanke i visoke sniježne Alpe. Do sada je posjetio dosta lijepih mjesta i prošetao brojnim izazovnim puteljcima snimajući i fotografirajući dobro uhranjene švicarske krave s velikim zvonima oko vrata te alpsko cvijeće koje se prostire kroz dubine zelenih livada do snijegom prekrivenih Alpskih vrhova.

Međutim u zimi koja se nekada zna i dosta odužiti vrijedne posavske ruke prija desetak godine počele su se baviti jednim rijetkim zanatom. U razgovoru s jednim prijateljem Švicarcem pokazao je zanimanje za pirogravurom a ovaj mu je za uzvrat dao potrebne savijete i neke potrebne alate te mu pokazao kako se s tim radi da bi danas nakon desetak godina Mato crtao pa čak i one najteže slike od kojih mnogi iskusni slikari ponekada odustanu.

Sa spoznajom da svaki "rad" zahtijeva velika odricanja pa tako je i s hobijem i umjetnošću. Nekada je potrebno uložiti puno, puno vremena, strpljenja, znanja i nadarenosti da se dođe do željenog cilja za kojeg je najčešće osobno zadovoljstvo jedina nagrada...

 

put kriza 14 slika

Jedan puta mi je na morskoj Rivi jedan slikar kazao kako je u životu svašta naslikao, ali mu nikada nije pošlo za rukom da naslika nekog sveca, a bio je ateist.

Naš Mato je vjerenik, čovjek koji je čitao Katekizam i Bibliju i zna kako izgleda Isus Krist na svojoj životnoj kalvariji. I tako mu je došla ideja da izradi Križni put i uspio je.

Vrhunski je izradio postaje Križnog puta koje će završiti u garevačkoj župnoj crkvi.

Naime na Facebooku u grupi Podvučijak-Posavina, Miro Kljajić jedan od administratora je objavio kako je njegov susjed Mato Bulj izradio Križni put i rado bi ga darovao nekoj posavskoj župnoj crkvi. Nisam oklijevao, već sam odmah javio Miri da  Garevljani imaju interesa postaviti te slike u svoju ljepoticu. Iako je bilo još zainteresiranih posavljana Mato se ipak odlučio darovati slike u župu Garevac jer smo se prvi javili.1

I tako će podvučijačke umjetnine vrijednih ruku već koncem ovoga mjeseca Mato proslijediti iz Švicarske u Garevac, gdje će naći mjesto u župnoj crkvi kod kojih će se domaći i strani vjernici te mnogi znatiželjnici koji kroz godinu navrate u ovu specifično izgrađenu crkvu zastati, pomoliti se i pogledati ovo prekrasno remek djelo Mate Bulja iz Jošave.

Zahvaljujući GIP-u, Miri i Mati što su našli razumijevanja  i donijeli odluku da ovaj vrijedni dar dođe u Garevac to posavsko pitomo mjesto, nadomak Modriče, koje više ne zrači neprirodnom tišinom i opustjelim ulicama. Ovo više nije mjesto u kojem su zaustavljeni satovi razvitka onog trenutka kada je rat zakoračio na naše prostore.

Sada je Garevac stvorio svoju novu sliku u kojoj se vide zasijane plodne njive, lijepo uređeno garevačko groblje, obnovljena:  Spomen kapela Burića štale, garevačke crkve, Doma i Otvorene kuće te ulična rasvjeta u svakom zaseoku.2

Garevac je postao mjesto susreta i sve je više onih koji mu dolaze i vole svoj zavičaj, a ne da ga nose u svojim srcima kao trajnu uspomenu.

Napomenut ćemo da je pirografija ili pirogravura riječ iz grčkog jezika u značenju „vatra“ i „pisanje“ i da je to umjetnička tehnika ukrašavanja drva pomoću užarenih predmeta gdje se upotrebljava najviše svijetlo i meko drvo kao javor ili lipa.
 
Pirografija je obljubljena kod naroda i smatra se da je to narodna umjetnost koju svatko izvodi prema svojim različitim predstavama, kreativnim sklonostima u cilju stvaranja malih ili velikih umjetničkih djela.

Za GIP piše Mišo Perak3