Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sri09232020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

U susret 25 obljetnici osnivanja 105. HVO brigade

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata organizira prigodni program  povodom obilježavanja 25 obljetnice osnivanja 105. HVO-a brigade Modriča, u subotu 09. travnja 2017. godine te vas poziva na zajedničko druženje, molitvu,  polaganje vijenaca i sjećanje na sve poginule, nestale umrle branitelje Domovinskog rata kao i one živuće s vidljivim i ne vidljivim ratnim ranama.

105 ispred kamionaX900

Ovaj prigodni program obilježavanja 25 obljetnice 105. brigade HVO Modriča  počet će molitvom i sjećanjem na sve njezine poginule i nestale pripadnike, a ujedno je to i dokaz kako njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Sveta misa za poginule, nestale i umrle branitelje molit će se u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči u 10. 00 sati.

Središnji dio programa bit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule i nestale branitelje 105. HVO brigade Modriča kod centralnog križa u groblju Svetog Ilije u Garevcu.
Poslije toga slijedi zajedničko druženje i ručak za sve nazočne veterane i goste u Garevačkom Domu kojeg će i ove godine uz organizatore domaćinski prirediti Vlado Dikača.

spomenik hvo

Osobno mi je drago, da se netko sjetio i toga dana kada je veliki broj naših mještana, ostavio oca i majku, suprugu i djecu, djevojke, školsku klupu i olovku, plug i motiku, livade i stoku i stali u obranu svoje svetinje i svoga Garevca.

Uzeli su pušku u ruke i ako je nikada nisu voljeli niti željeli, a mnogi od njih je do tada nikada u ruci nisu ni imali.

Bili su to mladi i ne iskusni momci te nisu znali što ih čeka. Nisu ni slutili da će uskoro gorjeti nebo iznad Garevca i drugih okolnih hrvatskih mjesta.  
Išli su u rov, na kišu, blato, snijeg i sunce. Punili su pušku i pucali, branili povijest svoga kraja. Mnogi su bili ranjavani, izmučeni i bolesni. Mnoge su prijatelje i suborce mrtve ispratili bez škrinje i dostojnog ukopa.

Nisu ni slutili da će poslije proživljenog straha poniženja, nemoći i suza garevačka i kladarska zemlja biti natopljena krvlju garevačkih i kladarskih vitezova. Nisu ni slutili da zadaću koju su zadali sami sebi nikada neće izvršiti već će biti prebačeni na područje Orašja.

Ne ponovilo se nikada i nikome više.

Osobno bih (a vjerujem da nas ima još takvih) volio znati i nešto više o tome danu 09. 04. 1992. godine, o kojem nitko, nikada i ništa nije zapisao. Ne poznato mi je da li postoji dokument koji svjedoči izbor, dodjelu i  pozicije budućih zapovjednika, vojne policije, vozača i ratnika. Tko je koga unapređivao ili degradirao! Tko je koga bez suda osuđivao i one kao mene osobno dezerterima prozivao!

Sam naziv Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata bi trebala zračiti povjerenje i vjerodostojnost jedne ozbiljne institucije, ali nažalost i ovaj puta se netko krije iza ne-namjerno poslane pozivnice bez  imena i potpisa.

pozivnica udvdr 900

Mislim da bi bilo krajnje vrijeme da stanemo pred ogledalo i skinemo maske, da se uozbiljimo i počnemo zajednički, legalno i transparentno raditi na dobrobit svih nas.

Sjetite se grobova junaka,
vi što zlatnu živite slobodu,
vi njihove živote živite,
ne mutite na izvoru vodu!

Za GIP piše Mišo Perak