Ponovo se provaljuje u garevačke kuće

Više puta smo do sada pisali da se s vremena na vrijeme dogode provale u garevačke obnovljene ne naseljene kao i one naseljene kuće. Svima nam je poznata situacija našega mjesta i svakako da najviše boli onoga kome se to dogodi. U svjetskim metropolama pa i Zagrebu kao i bilo gdje drugo u svijetu se provale događaju svaki sat vremena, ali nisu toliko zapažene kao ove u Garevcu, jer nas ne zanimaju nisu naše kuće i nisu nam ni važne.

provala

Dok ovo pišem pade mi na pamet jedna priča nekadašnjeg našeg kapelana vlč. Đure Zrakića. Nakon druge provale u njegov privatni stan u Zagrebu otišao je da prijavi provalu i krađu u PP na što mu se službenik nasmiješio i rekao „dobro je da u tom trenutku niste bili u stanu, jer oni u takvim okolnostima znaju izmasakrirati vlasnike stana ili kuće“.

Dakle dragi Garevljani provale se ne događaju samo u BiH, Bosanskoj Posavini, Modriči ili Garevcu ima ih svugdje i na svakom mjestu.

U svemu ovome je vrlo zanimljivo da se ponovo dogodila provala u kuću Šime i Roke Vukadin, ne znam po koji put ali je to sigurno treća ili četvrta provala. Do sada se događalo da provalnici nisu ništa odnijeli već jednostavno uđu u kuću razbacaju stvari, sve po izvrću naopačke, polupaju prozore i oštete vrata te odu.  Što traže i što hoće s time reći teško je znati.

Žao mi je da se to događa ovoj obitelji jer oni to doista nisu zaslužili, ali sama lokacija kuće je tako locirana da u blizini nema susjeda. Nalazi se na ulazu u selo, pored glavne ceste i lako se zapazi kao i to da li se u njoj netko nalazi ili ne.

Svaka provala pa tako i ove više zadaju strah mještanima i naprave štete već što se prilikom provala otuđi imovina.

Mi smo i do sada pisali da su jedina dva načina da se ovo izbjegne  jest boraviti u kući ili da se kuća osigura.

Zato mi ponovo apeliramo na vas, osigurajte svoju kuću.

Osiguravajuće Društvo Croatia Osiguranje u Gradačcu i naš dopisnik Zoran Matkić osiguravaju stambene objekte povratnika, ali i onih koji ne žive u kućama od svih vrsta elementarnih nepogoda, požara, razbojništava, provalnih krađa, demonstracija i sl. Croatia osiguranje d.d. u Gradačcu potražite na adresi Sarajevska 28 gdje ćete o svemu moći dobiti detaljnije informacije ili pitajte na tel. +387 35 821 021 i mobitel: +387 63 898 956. Ispostava Croatia osiguranja Gradačac vrši osiguravanje imovine na području Bosanske Posavine kako u Federaciji tako i u RS-u. Posjetite ih i na njihovim službenim WEB stranicama: www.croatiaosiguranje.ba.  

Uz put i nekoliko osnovnih sigurnosnih mjera samo zaštitnog ponašanja:

- sva opažanja o sumnjivim osobama i događajima odmah dojaviti policiji.
- ne ostavljati u blizini kuće predmete koji mogu poslužiti lopovima za penjanje
- osvijetlite unutrašnji i vanjski dio kuće
- ako niste kod kuće, zamolite osobu u koju imate povjerenje da vam pripazi na kuću i rdovito prazni poštansko sanduče.
- velike količine novca ili vrijedne predmete ne ostavljajte u kući
- u slučaju provale ne dirajte ništa, već odmah pozovite policiju

Za GIP piše Mišo Perak