Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Čet06042020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Proslavljena mašala 2017. u Garevcu

Garevac – Više od jedne decenije Garevljani se okupljaju u oči blagdana sv. Ivana Krstitelja na „Stanušića ledini“ da bi zapalili veliku vatru uoči Ivan dana ili kako se ovdje u narodu kaže: mašala lile uči Svetog Ive.

6

Tako su se okupili i u petak 23.06. 2016. godine svi pokretni Garevljani iako se dalo primijetiti da ih je ove godine bilo nešto manje već prošlih godina na „Stanušića ledini“  kod Garevačke pošte da sudjeluju u tradicionalnom paljenju vatre u Garevcu poznate kao mašale uoči blagdana sv. Ive.

Pripremljena drva i vatru je i ove godine upalio najstariji mještanin Garevca Marijan Perić zvani „Baro“.

A onda su oni najmlađi počeli podizati baklje ili mašale uz povike Mašala lile uoči svetog Ive. Promatrajući sa strane prisutne pojedince dale su se vidjeti i suze na licima mještana Garevca koji se prisjetiše starih i dobrih vremena.

Ovom ne svakidašnjem događaju u Garevcu i ove godine su nazočili Ruža i Ilija Stanušić koji redovito svake godine dođu iz daleke Kanade da posjete svoj zavičaj i tu ostanu puna tri mjeseca. Da li će doći i sljedeće godine, upitno je?
 
Također je ove godine nedostajalo pjesme, i narodnih kola ovoga kraja izvođenim na fruli,  šargiji i violini ali se druženje Garevljana razvuklo do kasno u noć.

2

Dalo se primijetiti da je nedostajalo i likovi naših susjeda iz Čardaka predvođeni časnom sestrom Jozefinom kao i neki od povratnika Anka Jagustin-Tokić, i Ivan Marić koji su trenutno u Švicarskoj te pokojni Stjepan-Stipo Burić, Niko Gagulić "Đoka" i Ilija Cvitkušić "Džoljo" koji su redovno bili na ovom događaju.

Stoga slobodno možemo reći da je ovaj događaj paljenja Mašale u Garevcu već postao tradicionalan kao i prija Domovinskog rata i ne krije se zadovoljstvo zbog druženja koje je upriličeno i ove noći u Garevcu.

Ostale fotografije koje je načinila Kaja Šerić pogledajte klikom ovdje

Za GIP piše Mišo Perak