Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sub06062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

1. Garevačka ljetna škola „Šargije“

Od 9.–10. kolovoza 2019. godine, za vrijeme ljetnih praznika, u Garevcu (Garevački dom) će po prvi puta biti organizirana Garevačka ljetna škola „Šargije“ za našu djecu i mlade. Bit će ovo prilika za naše najmlađe, kao i njihove roditelje, da i nakon Iline i programskih sadržaja, koji će se održati ranije, iz Garevca ponesu nešto novo, kvalitetno i trajno – nešto što će ih dodatno povezati s Garevcom i Posavinom, a poneke motivirati da i nakon početnog tečaja možda nastave usavršavati sviranje posavske tambure.

Prilika je ovo i da se naša djeca i mladi još bolje upoznaju i okupe oko nečeg zajedničkog – naše izvorne šargije i glazbe. Svi znamo – šargija ima taj „dar“, ona to može.

garevacka ljetna skola 2019 plakat 1024

Tečaj će predvoditi poznati majstor ovoga posavskog instrumenta, gospodin Ante Galić, Gale. Bez ikakvog pritiska, naša će djeca u opuštenom ozračju moći napraviti svoje prve korake na šargiji, upoznati neke povijesne zanimljivosti, te u zajedništvu s ostalom djecom i mladima na kraju tečaja možda i odsvirati neku kraću skladbu ili kolce. Sve što je potrebno za uspješno sudjelovanje jest dobra volja naših malenih i motivacija da se ova dva dana iskoriste na najbolji mogući način. Dolazi nam jedan od najboljih i nema sumnje da će ovaj tečaj, uz našu dobru volju, ostaviti pozitivne tragove u nama i u našem selu.

Nekoliko riječi o gospodinu Anti Galiću, Galetu:
Ante Galić rođen je 1953. u Foči kod Doboja, BiH. Osnovnu i elektrotehničku školu završio je u Doboju, osnovnu i srednju glazbenu u Zenici, a višu socijalnu u Sarajevu. Folklorom se bavi od djetinjstva.

Od 1992. živi u Sesvetama kod Zagreba. Voditelj je Pučke glazbene škole GALE, a predaje na hrvatskoj školi folklora na HKZM-u te na PGŠ-u. Član je Predsjedništva Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja.

Svojim radom doprinosi uspjehu mnogih izvornih folklornih skupina, napose u Zagrebu i okolici. Od 1997. radi na istraživanju folklorne tradicije Hrvata iz Srednje Bosne i Posavine. Radio je segmente glazbe za film 'Konjanik', po romanu Ivana Aralice.

Na tečaj se može prijaviti najviše 20 sudionika. Svi oni koji se do 1. srpnja 2019. prijave, a još nemaju vlastitu šargiju, moći će ju naručiti (po mogućnosti i prije 1. srpnja 2019.) uz dogovorenu cijenu od 50-60 EUR. Za ovaj početni tečaj nisu potrebni skupocjeni instrumenti, a svi oni, koje žice tambure za vrijeme i nakon tečaja privuku i motiviraju na dodatno uvježbavanje, mogu kasnije investirati i više.

Tečaj će se održati uz odobrenje i blagoslov garevačkog župnika, vlč. Ante Stjepanovića i svesrdnu podršku Mjesne zajednice Garevac, a organiziraju ga Josip Križić, Miro Šerić i Marko Stanušić.

Iscrpan program tečaja trebao bi biti objavljen do 1. srpnja 2019., kada i istječe rok za prijavu.
Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Josipu Križiću na broj +49 157 70403329 (SMS, Viber ili Whatsapp).

Za GIP piše Mišo Perak