Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Uto07072020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Garevljani su dočekali Novu 2020. godinu

GAREVAC - Garevljani su i ovu Novu 2020. godinu dočekali u zajedništvu i vedrom ozračju kao što smo već najavljivali. Snijega nije bilo kao nekada ranije ali ništa nije spriječilo mlade Garevljane da se okupe u garevačkom domu. Bilo ih je osamdeset osoba dok se stariji nisu zajednički okupljali već su ostali kod svojih kuća i obiteljski dočekali Novu godinu.

15

Ispraćaj stare i doček Nove godine proslava je svih lijepih događaja koji su nam se dogodili u protekloj godini, a bilo ih je više od kojih ću spomenuti samo one najveće:

MZ Garevac je uz blagdan Uskrsa  dala na korištenje dvije uređene prostorije Lovačkom  društvu „Majana Modriča“ lovačka grupa  Garevac i Kladari Donji. U jednoj je smještena čajna kuhinja s blagovaonicom a u drugoj nekoliko preklopnih stolova s klupama za sastanke i druženje dapače s mokrim čvorom. Zatim su u svibnju izgradila novi sanitarni mokri čvor u prostorijama malog garevačkog doma, a služit će gostima i mještanima za vrijeme većih kulturno zabavnih događaja kada se u Garevcu okupi veliki broj mještana, gostiju i  dobro namjernika te jedan postojeći WC ne može svima istovremeno pružiti mogućnost usluge.

Također su uz našu veliku pomoć uspjela postaviti tri djela grobljanske ograde, organizirali su garevačko sjelo s pečenjem vola na ražnju, a onda dolazi grom iz vedra neba s aferom auto ceste kroz naša sela. Međutim nadamo se da je se to djelomično riješilo. Zatim su asfaltirali dio platoa ispred Garevačkog groblja.
Ne smijemo zaboraviti ni košenje bankina, čišćenje kanala, krpanje rupa po asfaltu te nasipanje makadamskih putova kao i održavanje ulične rasvjete.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata postavila je spomenik 105 HVO brigade u Garevačkom groblju te asfaltirala dio platou ispred spomenika.

Udruga Posavskih Hrvata Garevac45 je uspješno dovršila proces parcelacije na Majdanu i Poljičkim šumama, te da u svom posjedu ima vlasništvo ( 1/1 ) ukupno  4643 m2 zemljišta , na kojem se nalazi masovna grobnica žrtava Burića štale.

Stoga su Garevljani ponosni na ono što se uradilo u protekloj 2019. godini svečano ispratili staru i dočekali Novu godinu.

Svih osamdeset osoba su uz jelo, piće, dobru glazbu, veliki vatromet i zajedničko druženje dostojno dočekali Novu 2020. godinu.

Orilo se i gorjelo sve do 5 sati ujutro kada su svi zadovoljni dočekom nove godine pošli svojim kućama. Bila je to jedna  vesela i lijepa noć za pamćenje.
Dakle vidljivo je kako ovo malo povratnika i naših mještana u Garevcu pokušavaju svakodnevno vratiti lijepu sliku našega mjesta. Na zahvalu njima svake godine se vidi sve manje korova a sve više zasijanih njiva, plodova zemlje i obnovljenih krovova.

Pa evo neka ovo bude lijepa uspomena svima onima koji su se našli u Garevcu ovih dana, a našim povratnicima neka to pređe u tradiciju te da uvijek skupa i u zajedništvu ispraćaju stare i dočekuju nove dane svoga života u našem Garevcu.

Ostale fotgrafije možete pogledati u našem fotoalbumu ili klikom ovdje.

Za GIP piše Mišo Perak