Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Čet07162020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Mačkare i ove godine probudiše Garevljane

GAREVAC- U ove uspavane zimske mjesece u Garevcu nema posebnih novosti. Međutim Garevac je i ove godine na Pokladni utorak dočekao zaigrane i spremne maškare ili mačkare koje glasnim  uzvicima i pjesmom svake godine tjeraju zimske duhove i prizivaju proljeće te obilaze svoje rodno mjesto i pozdravljaju mještane, a tamo gdje stignu budu počašćeni jelom i pićem kao i tradicionalnim pokladnim krofnama.

2U Garevcu kao i cijeloj Bosanskoj Posavini su se od davnina održavale na Pokladni utorak mačkare. U prošlosti, u mačkare su išli samo muškarci koji su predstavljali muške i ženske likove. Kasnije su u mačkare išle i žene, najčešće preobučene u muškarce. Ranije su mačkare išle u parovima od kuće do kuće dok su se kasnije najčešće kretali u grupama, a dok su dvije odabrane  mačkare obično sakupljale jaja i druge darove po kućama.

Tako je kostimirana grupa u utorak 25. veljače 2020. Godine prošetala Garevcom gdje su posjetili skoro svaku povratničku kuću, a domaćini su im rado  udijelili: jelo, piće slatkiša ili pokladne krafne (krofne)  a našlo se i nešto novca kojem naša kostimirana grupa uvijek unaprijed odredi cilj. Hvala im što misle i na druge!

Nažalost u Garevcu nije tradicija, a mogla bi se i uvesti da se ovoj kostimiranoj grupi karnevala i maskenbala osiguraju i neke primamljive nagrade za najbolje maske pojedinca koji bi svojim maštovitim idejama privukli pozornost mještana, ali i zasluženo osvojili neku nagradu za svoju originalnost i inventivnost.

10

No, zabava i očuvanje tradicije su ipak u prvom planu!

Ove godine u kostimiranoj grupa su sudjelovali: Djeca Danijela Jagustin, Ankica Ivušić, Manda Marić „Ivanova“ Kaja Perić, Manda Perić „Perina“ Ruža Perak, Kaja Stanušić „Ćuletovca“, Ružica Stanušić „Kulenova i unuče od Zorana Perković.  Od muškaraca je bio samo Ivan Marić Kajića koji je cijeli dan vozao svojim automobilom kostimiranu grupu u prikolice Pere Jagustin "Grge".

Za GIP piše Mišo Perak