Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Pet08142020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Primopredaja ključeva obnovljenih 6 kuća u Garevcu

Koncem studenog prošle godine smo pisali kako se Garevac umjesto rušenja prolaskom autoceste Vukosavlje-Brčko obnavlja i obnovi 6 obiteljskih kuća od strane regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Naime još 2014. godine određeni broj obitelji iz Garevca je po tko zna koji puta podnio zahtjev za obnovu obiteljskih kuća u mjestu Garevac i općini Modriča. Do 25 listopada 2019. godine se  o tome šutalo,  a onda se dogodilo ono što nitko od naših mještana nije očekivao. Tako je šest obitelji iz Garevca dobile poziv da se 24.10 2019. godine u 10.00 sati jave u prostorije općine Modriča na potpisivanje ugovora o obnovi obiteljskih kuća s izvođačem radova.

potpisivanje ugovoa 1024

Tako su garevačke obitelji: „Drago Perić Grafičar“, Janja Rokić - Rokina, Josip Marić „Ristin“  Tomislav "Tončo"Stanušić i Janja Tokić Stjepanova i Stana Zečević-Burić potpisali ugovor o obnovi kuća i to po sistemu „ključ u ruke“ s izvođačem radova poduzećem Vinković d.o.o. iz Oštre Luke.

Poslije potpisivanja Ugovora izvođač radova  je odmah osobno došao na lice mjesta u Garevac da obiđe nova gradilišta.

Kako smo kasnije saznali od obitelji Tomislava Stanušić to jest bio sistem obnove „ključ u ruke“ ali po broju prijavljenih osoba koje će stanovati u tim objektima. Tako će se na primjer Tomislavu Stanušić obnoviti kompletan donji kat, krovište i vanjska fasada dok će drugi kat ostati ne obnovljen jer ih je prijavljeno pet osoba.

Jučer 9. srpnja.2020. godine je ovih  šest obitelji primilo ključeve od svojih obnovljenih kuća.

primo predaja kljuceva 900

Kako nam je kazao Tomislava Stanušić kuća je uredno uređena i sve je po dogovoru odrađeno. Njemu ostaje priključak električne energije i vode iz bunara kojeg je izvođač radova izbušio jer je njihov davno presušio.

Uredništvo portala želi ovim obiteljima mirne, lijepe i u zdravlju proživljene dane u svom Garevca i svojim domovima.

NAPOMENUT ĆEMO: Regionаlni program stambenog zbrinjavanja (RHP) višegodišnji je program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno rаseljenih osoba, a rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su 7. studenog 2011. godine na ministarskoj konferenciji u Beogradu potpisali ministri vanjskih poslova navedenih zemalja.

toncina kuca 900

Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) pri kojoj je i osnovan Fond Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (Fond RHP-a) kroz koji se vrši alokacija donatorskih sredstava prema partnerskim državama za projekte u okviru njihovih nacionalnih programa. CEB obnaša dužnost tajništva programa, upravitelja Fonda RHP-a i financijske institucije, a program se provodi u suradnji s međunarodnim organizacijama. Glavni donator programa je Europska unija.

Navedenim programom osigurat će se trajna stambena rješenja za najugroženije obitelji kojima su omogućena sloboda izbora o načinu trajnog rješavanja stambenog pitanja, kroz integraciju u zemlju u koju su izbjegli ili povratak u zemlju podrijetla.

Za GIP piše Mišo Perak

10.07.2020.toncina kuca