Samo je jedan Garevac

Selo moje sve me tebi zove

Sub11282020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Autocesta će se graditi ali Garevac se neće rušiti

Svi se sjećamo vijesti o gradnji autocesta Vukosavlje – Brčko – Bijeljina koja je za nas Garevljane došla kao grom iz vedra neba. Naime riječ je o autocesti  koja je trebala proći kroz Garevac i podijeliti  selo na četiri djela.  U utorak 8. listopada 2019. godine u prostorijama općine Modriča sastali su se predstavnici Mjesnih zajednica Garevca, Kladara Donjih i Čardaka kako bi pokazali svoju ne suglasnost oko izgradnje autoceste Vukosavlje - Brčko  koja bi išla preko ovih Hrvatskih mjesta.

slika2

Ispred Mjesnih zajednica nazočili su:  predsjednik MZ Garevac Vlado Tokić uz pratnju Vatroslava Šerić, MZ Kladari Donji Jozo Bičvić uz pratnju Iveka Bičvić i predsjednik MZ Čardak Stjepan Perković.

U općini Modriči su ih primili: zamjenik načelnika Nikola Savić, načelnika odjeljenja za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i ekologiju Jovan Mišić i dvije stručne osobe inženjeri arhitekture kao i naš mještanin predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Petar Gagulić.

Nakon izlaganja svoga mišljenja i protivljenju zamišljene trase autoceste od Vukosavlja do Brčkoga predstavnici MZ su tražili da se uzme u razmatranje njihov prijedlog preseljenja ove trase na drugu lokaciju kojom cesta ne bi prolazila kroz naseljena mjesta i rušila obnovljene obiteljske kuće i društvene objekti te Garevac sjekla na četiri djela. Jednoglasno je usvojeno da trasa koja je predložena nikako nije prihvatljiva te da se nađe drugo rješenje kako bi se zaobišle kuće i društveni objekti.slika3

Svi nazočni općinski službenici su razmotrili njihov stav i ogorčenost na ponuđenu trasu autoceste te im da li punu podršku kazujući kako će zajednički napisati i poslati žalbu na donesenu odluku Ministarstva prometa i veza RS i poduzeti sve mjere da  se predviđena trasa autoceste prebaci na drugu lokaciju. Dok je načelnik Općine Mladen Krekić rekao da zbog drugih obveza nije u mogućnosti sudjelovati na ovoj raspravi ali da će podržati sve ono što se oni dogovore i to dati U Skupštinu.

Zatim je u  četvrtak 10. listopada  2019. godine ujutro u 9.00 sati održana Javna rasprava te promovirana i predstavljena izgradnja autoceste od Vukosavlja do Brčkog u Srpskom Kulturnom Centru u Modriči.

Nakon prosvjeda i ne zadovoljstva mještana  te političkih pregovora između RH i BiH cesta se ipak premješta.

To je danas za naš portal potvrdio predsjednik MZ Garevac Vlado Tokić.slika4

Napomenut ćemo da je na sastanku koji se održao u Garevcu u ponedjeljak  28. listopada 2019. godine a kojeg su organizirali Garevački Informativni portal (GIP)  i MZ Garevac  sudjelovao je veliki broj Garevljana kao i predstavnici MZ Garevac, župnik župe Garevac te predsjednik Udruge Posavskih Hrvata Garevac 45 i  predsjednik Udruge dragovoljaca i  Veterana HVO Modriča, predstavnica HKD Napredak Marica Hrnjkaš kao i općinski vijećnici Petar Gagulić i Nada Bajić.

U ime Gip-a sastanku su nazočili  Anto Pranjkić i Mišo  Perak koji su pozvali i nezavisnog zastupnika u Saboru Republike Hrvatske Ivicu Mišić koji je već u svojim izlaganjima u Saboru stao uz bok Hrvatima iz Bosanske Posavine donesena je odluka da se gospodin Mišić po povratku u Hrvatski Sabor obrati i u svom govoru traži da se pomogne Hrvatima u Republici Srpskoj i općini Modriča.

Gospodin Mišić ne samo da se obratio Saboru Republike Hrvatske već se obratio i premijeru Andreju Plenkoviću i  zatražio njegovu službenu pomoć u slučaju autoceste i Hrvatima u općini Modriči i selima Garevac, Kladari Donji i Čardak.

Zastupnik Misic u garevcu

U četvrtak 31.10.2019. premijer Andrej Plenković  je poručio da će hrvatske vlasti ispitati mogućnost promjene planirane trase autoceste od Banja Luke do Beograda zbog koje bi trebalo srušiti kuće hrvatskih povratnika u općini Modriča u Republici Srpskoj.

"Vodit ćemo računa da u intenzivnoj komunikaciji s nadležnim vlastima ispitamo mogućnost pomicanja trase koja je trenutno predviđena. Dakle, vodimo računa o Hrvatima povratnicima na teritoriju RS-a u BiH, i ovaj put im svi zajedno iskazujemo potporu", poručio je premijer.

Na veliku zahvalu svim institucijama, svakom pojedincu od A do Z: vrijednim, razumnim i pametnim osobama, medijskoj potpori svih većih  TV kuća i novinara kako iz HR tako i BiH čije su slike obišle svijet ova se prometnica ipak premješta izvan naselja i ići će niz korito rijeke Bosne ispod garevačkih obnovljenih kuća po prijedlogu GIP-a koji je proslijedio skicu zastupniku Ivici Mišić,  a Ivica dalje do predsjednika RS-a g. Milorada Dodika.

plan ceste 900

Crvene strelice su bile plan izgradnje dok plave pokazuju prijedlog za premještanje autoceste

Bitno je napomenuti da Garevljani nisu protiv dobre povezanosti i brzih autocesta i spremni smo im ustupiti naše livade, oranice i pašnjake samo da se ne ruše kuće koje su se teškom mukom gradile i obnavljale.
U četvrtak 27.02.2020. došla je vijest da se cesta premješta, ali do današnjih dana nije se znalo kuda će i kojim smjerom ići nova trasa autoceste Vukosavlje – Brčko – Bijeljina.

Tako je općina Modriča obavijestila MZ Garevac da će se u četvrtak 9.07.2020. održati Javna rasprava i dati na ponovni uvid Nacrt parcelizacije zemljišta za dionicu gore navedene autoceste kako bi Javnost i vlasnici nekretnina (posebno mi u Garevcu)  bili obaviješteni o strateškoj procjeni i utjecaju na okoliš autoceste i plinovoda na područje općine Modriča.
Na žalost osim predsjednika Vlade Tokić nitko od mještana Garevca nije otišao u općinu da vidi taj Nacrt. Jasno nam je da se mještani u ovoj epidemiji COVID-19 plaše kretanja i posjeta javnim institucijama, ali nas brine i činjenica da ih je malo zainteresiranih oko ovog velikog problema svih nas.

Investitor plana je Javno poduzeće „Autoputovi RS“ d.o.o Banja Luka, a odluku o pristupanju izradi plana je donijela Narodan skupština RS na svojoj 5 sjednici održanoj 13. Lipnja 2020. Godine.
Plan se radi po skraćenom postupku i Nacrt će biti izložen u trajanju od 15 dana, dakle od 09 do 23. srpnja 2020. godine svakog radnog dana osim subote, nedjelje i državnih od 8:00 do 15:00. Sati
Sve detaljne informacije, objašnjenja i pomoć u formuliranju primjedbi mogu se dobiti u Odjeljenju za prostorno uređenje stambeno-komunalne poslove i ekologiju općine Modriča u Uredu  broj  10, ulica Vidovdanska br. 1 najkasnije do 23.07.2020. godine.

Kliknite ovdje i pogledajte originalnu skicu autoceste u PDF formatu.

Za GIP piše Mišo Perak
14.07.2020.