Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pon07062020

Last updateČet, 10 Svi 2040 12pm

Kako do bosanske osobne iskaznice?
 1. Pravo na bosansku osobnu iskaznicu (CIPS BiH) imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH.
 2. Pravo na ovu iskaznicu imaju i djeca BiH državljana rođena nakon 1991. godine.
 3. Za CIPS BiH osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta ili boravka.
 4. Zbog toga  nećete izgubiti bilo kakva stečena prava u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva dalja prava u toj državi.
 5. Zbog državljanstva i neke druge države i prebivališta u drugoj državi ne može vam se uskratiti vaše zakonsko pravo na CIPS BiH osobnu iskaznicu.

Pročitajte cijeli članak klikom ovdje

Ovo nije vrijeme za bilo kakve eksperimente poručuju kandidati HDZ-a za XI. izbornu jedinicu

Kandidati HDZ-a na izborima za Sabor Republike Hrvatske na čelu sa Zdravkom Bušić danas su posjetili Studentski centar Mostar. Njihov domaćin, ravnatelj Dragan Mikulić upoznao ih je sa stanjem u ovoj instituciji, projektima i onim što se planira raditi u budućnosti.

Opširnije:Ovo nije vrijeme za bilo kakve eksperimente poručuju kandidati HDZ-a za XI. izbornu jedinicu

Javna zahvala kardinala Puljića nakon mise 16. svibnja 2020.

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, nakon svete mise u Sarajevu, koja je održana zahvaljujući angažmanu snaga reda, uputio je javnosti svoju poruku zahvalnosti.

Opširnije:Javna zahvala kardinala Puljića nakon mise 16. svibnja 2020.

Vrlo važno - novi sporazum o socijalnom osiguranju CH s BiH

Odnosi u vezi socijalnog osiguranja Švicarske s Bosnom i Hercegovinom trebaju se ažurirati novim sporazumom. Na sastanku 5. lipnja 2020. godine Savezno Vijeće proslijedilo je obavijest o ovom ugovoru parlamentu. Sporazum koordinira posebno starosnu, obiteljske i invalidske naknade, kao i osiguranje u slučaju nezgoda država ugovornica i regulira isplatu mirovina u inozemstvu.

Opširnije:Vrlo važno - novi sporazum o socijalnom osiguranju CH s BiH

KARDINAL PULJIĆ: POMIRENJE SE MOŽE GRADITI SAMO NA ISTINI

Kardinal Vinko Puljić rekao je u subotu u Sarajevu na misi za bleiburške žrtve da se pomirenje može graditi samo na istini te pozvao na jednako poštivanje svake žrtve ratnih stradanja.

Opširnije:KARDINAL PULJIĆ: POMIRENJE SE MOŽE GRADITI SAMO NA ISTINI

Raspisani su Lokalnih izbori 2020. u BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jednoglasno je donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, koji bi se trebali održati u nedjelju 4. listopada ove godine. Odlukom o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine, raspisuju se neposredni izbori za 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta.

Opširnije:Raspisani su Lokalnih izbori 2020. u BiH

PREDSTAVNIK PAPE FRANJE U BiH PODRŽAVA KARDINALA VINKA PULJIĆA

Dan uoči mise za žrtve Bleiburga, zakazane za subotu, 16. svibnja ove godine u sarajevskoj katedrali, prenosimo stajalište Apostolskog nuncija u BiH mons. Luigi Pezzuta i izjavu Biskupske konferencije BiH. Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, kao predstavnik pape Franje, u kratkoj je izjavi za "Katolički tjednik" istaknuo kako u potpunosti podržava priopćenje biskupa Biskupske konferencije  BiH (BK BiH).

Opširnije:PREDSTAVNIK PAPE FRANJE U BiH PODRŽAVA KARDINALA VINKA PULJIĆA

Izložba portreta „Lično“ postavljena online

U okviru projekta PRO-Budućnost postavljena je online izložba „Lično“ autora Velije Hasanbegovića s 20 portreta žrtava proteklog rata. Od 31. svibnja do 15. lipnja izložba će biti dostupna preko platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati portrete žrtava rata - heroja mira, koje prate i lične poruke svakog od njih i koje ukazuju na činjenicu da su nam neophodni praštanje, otvoren razgovor i zdrav pogled na prošlost, te da mir nema alternativu.

Opširnije:Izložba portreta „Lično“ postavljena online

Priopćenje dopredsjednika RS Josipa Jerkovića povodom izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor

Tijekom današnjega dana a povodom izgradnje autoceste Banja Luka – Prijedor dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Josip jerković uputio je Priopćenje za javnost. Priopćenje donosimo u cjelosti: “Nakon saznanja o mogućnosti gradnje autoputa Banja Luka – Prijedor na dijelu trase Mišin Han – Ivanjska na području koje je najugroženije i gdje se nalazi najveći dio povratnika kao i područje gdje se najviše ulagalo u izgradnju kuća i infrastrukture kontinuirano smo činili sve što je u našoj mogućnosti kako bismo upozorili nadležne institucije o štetnosti ovako zamišljenog projekta na hrvate povratnike koji žive na tom području i koji bi bili najviše ugroženi ukoliko se ovaj projekt provede u djelo. Planirana trasa izgradnje za hrvatsku populaciju na tom prostoru bi definitvno značila ponovno iseljavanje i progon a najvjerojatnije i trajno iseljavanje s ovih područja.

Opširnije:Priopćenje dopredsjednika RS Josipa Jerkovića povodom izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor

Izložba grafika “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ dostupna online

Povodom Svjetskog dana kulture raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. maja, postavljena je online izložba grafika „Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ sa 40 radova studenata likovnih akademija iz cijele BiH.
Od 21.svibnja do 5. lipnja izložba će biti dostupna preko platforme na kojoj posjetioci mogu pogledati originalne radove mladih bh. umjetnika, te saznati više o njihovom nastajanju.

Opširnije:Izložba grafika “Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine“ dostupna online

Oštro se osuđuje fizički napad na Gorana Sabranović

Gradski odbor HDZ BiH Tuzla oštro osuđuje fizički napad koji se dogodio u naselju Miladije prilikom kojeg su nanesen teške tjelesne ozljede Goranu Sabranoviću i to od strane više osoba.
Upravo zbog činjenice kako je napad bio isplaniran i s predumišljajem pozivamo nadležne pravosudne institucije da hitno reagiraju te rasvijetle cijeli događaj i s detaljima upoznaju javnost.

Opširnije:Oštro se osuđuje fizički napad na Gorana Sabranović