Garevački Internet portal ®

Informacije za sve generacije!

Pet07192019

Last updateUto, 10 Ruj 2024 7pm

Kako do bosanske osobne iskaznice?
 1. Pravo na bosansku osobnu iskaznicu (CIPS BiH) imaju svi koji su bili na popisu stanovništva BiH.
 2. Pravo na ovu iskaznicu imaju i djeca BiH državljana rođena nakon 1991. godine.
 3. Za CIPS BiH osobnu iskaznicu ne morate se odreći državljanstva niti se odjaviti s prebivališta iz države sadašnjeg prebivališta ili boravka.
 4. Zbog toga  nećete izgubiti bilo kakva stečena prava u toj državi niti vam se mogu uskratiti bilo kakva dalja prava u toj državi.
 5. Zbog državljanstva i neke druge države i prebivališta u drugoj državi ne može vam se uskratiti vaše zakonsko pravo na CIPS BiH osobnu iskaznicu.

Pročitajte cijeli članak klikom ovdje

PROTESTI PREDSJEDNIČKE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE- Banja Luka, Brčko - 27.06.2019.- Odvjetnička komora Republike Srpske danas je u 12 sati održala prosvjede s pola sata suspenzije. Odvjetnici su se okupili pred sudovima u cijeloj Republici Srpskoj kako bi ukazali na negativne posljedice fiskalizacije odvjetničkih aktivnosti u Brčko distriktu BiH.

Opširnije:PROTESTI PREDSJEDNIČKE KOMORE REPUBLIKE SRPSKE

Franjo Topić: ne smije nestati dobrih ljudi

Glavna tema ovogodišnje Napretkove Glavne skupštine bila je volonterstvo. O volonterstvu je, više s teorijskog aspekta, govorila Ivana Barišić, članica Napretkove Središnje uprave i predsjednica podružnice u Ljubuškom dok je Dejan Nemčić, poznati humanitarni aktivist iz Zagreba i voditelj Odbora za mlade u Napretkovom kulturnom centru govorio o vlastitim volonterskim iskustvima u Hrvatskoj, a posebno o iskustvima s djecom Afrike.

Opširnije:Franjo Topić: ne smije nestati dobrih ljudi

Najbolji Lino višebojci u sezoni 2018./2019. godini

Sarajevo, 12.06.2019. – Uručenjem simboličnih čekova školama koje su proglašene najuspješnijim domaćinima Lino višebojca i poklona najboljim pojedincima cijeloga natjecanja, završena je peta sezona Lino višebojca u BiH u kojoj je sudjelovalo osam škola iz šest gradova diljem BiH. Natjecateljski dio pete sezone Lino višebojca u Bosni i Hercegovini u organizaciji Podravke i Sportskih novosti započeo je 29. ožujka u tuzlanskoj osnovnoj školi „Sveti Franjo“, a završen 15. svibnja Lino višebojcem u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu.

Opširnije:Najbolji Lino višebojci u sezoni 2018./2019. godini

GAŠPAREVIĆ: HRVATE NE MOGU PREDSTAVLJATI ONI KOJI NEMAJU NJIHOVU POTPORU

Naš suradnik Pejo Gašparević i u središnjem  Dnevnik TV BiH komentirao aktualnu političku situaciju u BiH u kojoj se Hrvatima pokušava nametnuti one za koje oni većinom nisu glasovali.
Gašparevićeva izjava, koju djelomično čita autorica (novinarka) TV priloga a dio se prenosi njegovim glasom, traje u vremenskoj dionici TV Dnevnika od 10.52 minute do 11.41 minute.

Opširnije:GAŠPAREVIĆ: HRVATE NE MOGU PREDSTAVLJATI ONI KOJI NEMAJU NJIHOVU POTPORU

Velika Kladuša se dokazala kao grad sporta i plesa

Velika Kladuša, 05.04. - Drugi Lino višebojac u petoj sezoni u Bosni i Hercegovini održan je u Velikoj Kladuši pred prepunom Gradskom sportskom dvoranom. Učenici iz Osnovne škole „25. novembar“ od škole do dvorane napravili su kolonu iz koje su se mogli razaznati transparenti, obojena nasmiješena lica, te čuti ushićeni dječji glasovi.

Opširnije:Velika Kladuša se dokazala kao grad sporta i plesa

GAŠPAREVIĆ: KOMŠIĆ JE NEUPUĆEN U SUVREMENE POLITIČKO-DIPLOMATSKE PRAKSE

Naš suradnik Pejo Gašparević je za ugledni Deutsche Welle analizirao iznenadni posjet Željka Komšića Zagrebu. Čitateljima našeg portala prenosimo njegovu izjavu u jezičnoj varijanti kako je objavljena na portalu tog medija.

Opširnije:GAŠPAREVIĆ: KOMŠIĆ JE NEUPUĆEN U SUVREMENE POLITIČKO-DIPLOMATSKE PRAKSE

Prvi Lino višebojac u 2019. godini održan u OŠ „Sveti Franjo“ u Tuzli

Tuzla, 29.03. - Osnovna škola "Sveti Franjo" iz Tuzle ugostila je prvi Lino višebojac u 2019. godini u Bosni i Hercegovini. Natjecanje je započelo gromoglasnim navijanjem osnovaca u dvorani Katoličkog školskog centra u Tuzli, a tako je bilo i do kraja. Atmosferu su dodatno podgrijavali i gosti sportaši - Mara Lakić Brčaninović, jedna od najuspješnijih bh. košarkašica svih vremena iz zlatne generacije tuzlanskog kluba „Jedinstvo Aida“ i prvi tuzlanski olimpijac, atletičar Vinko Galušić.

Opširnije:Prvi Lino višebojac u 2019. godini održan u OŠ „Sveti Franjo“ u Tuzli

Otpremljeni su glasački paketi za birače izvan BiH

Sarajevo, 29.08.2018.godine – Danas završava proces otpreme spakovanih glasačkih paketa za birače koji će na Općim izborima 2018. godine glasati iz inozemstva putem pošte. Svaki glasački paket, osim glasačkih listića, sadrži i personalizirano instrukcijsko pismo.

Opširnije:Otpremljeni su glasački paketi za birače izvan BiH

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HDZ-a BiH

Poštujte volju građana i zaustavite daljnju ekološku katastrofu tuzlanske i lukavačke regije. Županijski odbor HDZ BiH Soli izražava protivljenje ponovnoj aktualizaciji priče i namjere da se na lokaciji PK Šićki Brod planira novo odlaganje šljake i pepela, a što je vidljivo kroz izradu prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana TK 2005.-2025. godine kojeg radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ.

Opširnije:PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HDZ-a BiH

Novi projekti Središnjeg državnog Ureda za Hrvate u BiH

REZULTATI ZAJEDNIČKOG RADA I SURADNJE SU VIDLJIVI

Delegacija Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske predvođena državnim tajnikom Zvonkom Milasom bila je u radnom posjetu u Bosni i Hercegovini - posjetili su općinu Jajce i općinu Vareš u kojima su održani sastanci s predstavnicima lokalnih vlasti, Hrvatima koji žive u tim općinama, održani su i susreti s predstavnicima crkve, posjećene su izložbe a državni tajnik Milas sudjelovao je i na Svečanosti povodom 20 godina rada Udruge Majka Terezija.

Opširnije:Novi projekti Središnjeg državnog Ureda za Hrvate u BiH